Субота, 20 квітня 2024
Корисна інформація

Бомбосховищ на Світловодщині немає. Захисні споруди знищені разом з заводами Новина з фото

Бомбосховищ на Світловодщині немає. Захисні споруди знищені разом з заводами
Такі двері вели в бомбосховище

Враховуючи події на Сході країни, чомусь іноді спливає в пам’яті забуте слово "бомбосховище". Як розповів мені один із відставних фахівців Цивільної оборони, (просив на нього не посилатися, бо, раптом, на це ще діє гриф "секретно") такого поняття, як бомбосховище, уже давно не існує. Тепер це називається "Захисна споруда" (ЗС) і "Противорадіоаційне укриття" (ПРУ).


Світловодськ ще за радянських часів належав до тієї категорії міст, населення яких на випадок надзвичайних ситуацій підлягало евакуації в інші місця і тому (будемо говорити по-старому) бомбосховища для населення у нас не будувалися. "ЗС" передбачалися лише на стратегічно важливих підприємствах. Тут на період війни могли тимчасово переховатися тільки зміна працівників, адже такі заводи працювали цілодобово. Таких об’єктів у місті було біля 20-ти (наприклад, на "Калькуляторі" і ЗЧМ), та три в районі (в т.ч. "Тверді сплави"). Що з цими "ЗС" сталося сьогодні? Можна не сумніватися: знищені і розграбовані, як і самі заводи.

Щодо захисту цивільного населення, то майже в кожному підвалі будинків в районі "Площі" були збудовані ПРУ з броньованими дверима, які ми теж називали бомбосховищами. Старожили, напевне, пам’ятають у дворах білі бетонні куби з решітками, це аварійні виходи. У пізніше збудованих будинках, в т.ч. і в 9-поверхівках, такого вже не будували. Сьогодні все це знищено (вірніше, списано). А де збереглося там успішно працюють різні крамниці.

А от у районі місця для захисту цивільного населення на період надзвичайних ситуацій збереглися. Їх понад 5 тисяч. І там може сховатися все населення нашого району. Офіційно такі місця мають назву "Інші укриття". А нормальні люди їх називають просто: погріб.

Бомбосховищ на Світловодщині немає. Захисні споруди знищені разом з заводами
А така апаратура чекала свого чаcу Х

P.S. Чомусь згадався бородатий "чорний гумор". На питання: "Що робити в очікуванні ядерного вибуху?", лунала відповідь: "Брати простирадло і повільно рухатися на кладовище".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top