Четвер, 28 березня 2024
Кримінал

При експлуатації міського сміттєзвалища виявлено чисельні порушення законодавства

Віктор Приходько, Світловодський міжрайпрокурор, старший радник юстиціїВіктор Приходько, Світловодський міжрайпрокурор, старший радник юстиціїСвітловодською міжрайонною прокуратурою з метою зміцнення законності та правопорядку на території міста Світловодська та Світловодського району вживаються заходи щодо додержання вимог природоохоронного законодавства, законодавства про відходи та земельного законодавства.


Так, 2013 року міжрайонною прокуратурою вже проводились перевірки законності експлуатації Світловодського міського сміттєзвалища на території Павлівської сільської ради з залученням контролюючих органів. Встановлено, що за дорученням Кіровоградської обласної державної адміністрації Світловодською райдержадміністрацією 17.03.2010 року укладено з ГШВП "Техпромпроект" м. Кременчука договір оренди земельної ділянки для видалення відходів площею 5,1 га. на території Павлівськоїсільської ради, терміном на 10 років.

Однак, експлуатуючи міське сміттєзвалище ПНВП "Техпромпроект", допущено систематичні порушення вимог природоохоронного, санітарного, земельного законодавства та невиконання встановлених згідно з договором оренди землі від 17.03.2010 року обмежень щодо використання земельної ділянки.

В звязку з чим, за наслідками перевірки Світловодською міжрайонною прокуратурою 25.04.2013 року заявлено позов до господарського суду в інтересах Світловодської райдержадміністрації до ПНВП "Техпромпроект" про дострокове припинення договору оренди земельної ділянки шляхом його розірвання. Рішенням господарського суду Кіровоградської області від 08.08.2013 року позов прокурора задоволено, розірвано договір оренди землі від 17.03.2010 року, укладений між Світловодською райдержадміністрацією до ПНВП "Техпромпроект". Рішення суду вступило в законну силу, договір оренди розірвано.

Проте, як показала прокурорська перевірка в 2014 році, вказана вище земельна ділянка і на даний час експлуатується, як міське сміттєзвалище та продовжують мати місце порушення вимог законодавства у сфері поводження з відходами. В звязку з чим, Світловодською міжрайонною прокуратурою залучено фахівців органів держсанепідслужби, державної екологічної інспекції, державної інспекції сільського господарства та ветеринарної медицини для проведення перевірки додержання законодавства про відходи, природоохоронного та земельного законодавства в діяльності ПНВП "Техпромпроект" та законності використання земельної ділянки під міське сміттєзвалище.

За результатами проведеної перевірки встановлено низку порушень вимог земельного законодавства щодо самовільного використання земельної ділянки; порушень вимог Закону України "Про забезпечення са-нітарного та епідемічного благополуччя населення" та санітарних правил №2811-83 "Влаштування та утримання полігонів для твердих побутових відходів", а також порушень вимог природоохоронного законодавства щодо поводження з відходами під час експлуатації та обслуговування сміттєзвалища.

Враховуючи, що за наслідками перевірки встановлено фактичні дані, які свідчать про наявність ознак кримінального правопорушення щодо самовільного використання земельної ділянки під сміттєзвалище, Світловодською міжрайпрокуратурою прийнято рішення про реєстрацію кримінального провадження за цим фактом, а також внесення подання власнику земельної ділянки щодо усунення виявлених порушень закону.

Віктор Приходько,
Світловодський міжрайпрокурор, старший радник юстиції

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top