Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Браконьєри до нересту готові. А ми? Новина з фото

Браконьєри до нересту готові. А ми?
25 березня в депутатській кімнаті адмінбудинку відбулися збори громадської організації "Асоціація рибалок Світловодщини" (ГО "АРС"). Розглядалося одне питання: Про заходи по збереженню живих рибних ресурсів в період нересту риби, який відбудеться з 1 квітня по 10 червня. На зборах також були присутні представники рибоохорони, екології, міліції, депутати міської та районної рад, керівники ринку і навіть екологічний прокурор.
^ Реклама ^

Ні для кого не секрет, що браконьєрство на Дніпрі на території Світловодського району продовжується. Є більше десятка так званих браконьєрських "бригад", які по суті являються ОРГАНІЗОВАНИМИ ЗЛОЧИННИМИ УГРУПУВАННЯМИ. Які працювали і продовжують працювати під різними "дахами". Ці ОЗУ знаходяться в тісному контакті з продавцями риби, які цілком легально торгують браконьєрською рибою як за місцем проживання, так і на ринках міста. Браконьєри стали такими нахабними, бо впевнені в своїй безкарності, бо тупо платять "кому слід". А на думку людей, цей слід веде на саму верхівку владного Олімпу.

Щодо рибінспекції, на яку покладено забезпечення збереження живих рибних ресурсів, то тут слід бути об’єктивними. Останнім часом значно активізувалася робота працівників Кіровоградрибоохорони. Ними складаються адмінпротоколи, накладаються штрафи на браконьєрів, навіть непоодинокі випадки "криміналки" (це коли природі наноситься значні збитки). Але до суду доводяться тільки лічені справи, заведені чи порушені рибоохороною та слідчими.

Та й чи в змозі кілька рибінспекторів прослідкувати за порядком на такій величезній території від Андрусівки та островів у морі і аж до Дереївки? Крім того, у Рибоохорони, здається, навіть власних човнів немає. Організовані браконьєри не бояться рибінспекторів, вони мають свою розвідку, і тільки інспекція поїхала тут же ставляться сітки. А щодо екологічної інспекції то в ній залишився лише один працівник, який за посадовими обов’язками вимушений займатися зовсім не рибоохоронною роботою.

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Ось факти, які приводили на зборах рибалки-любителі.

Калантаївська і Куплюватівська (с. Андрусівка) затоки. Там все готово для знищення риби під час нересту. На трасі на в’їзді з боку Чигирина в Андрусівку навіть оновлено об’яви з пропозиціями купити свіжу та копчену рибу.

Цибульницька затока. Від Ревівської дамби і до с. Золотарівка та "Сторубльового ставка" ще кілька днів тому стояли майже кілометрові лави.

У Власівській затоці від дач "Сади-1", бази "Балу" і до Корчуватого. Вдень тут рибачать з човнів спінінгісти, а після них ввечері браконьєри ставлять сітки, які трусять вранці.

Нижній б’єф ГЕС. Тут, у забороненій зоні, вночі та рано вранці ведеться промисловий вилов риби. Навіть під самими шандорами стоять сітки. (До речі, виникає питання, чи можна допускати таку безпечність у безпосередній близькості від стратегічно важливого об’єкта, та ще в нинішній ситуації?). Ці рибні місця давно розподілені між всім відомими злочинними угрупуваннями. А який зроблено класний під’їзд від дач до самої води, щоб автомобілем спустити човна та підняти його, заповненого рибою!

Шлюзовий канал. Від човнової станції до Довгого озера сітки і доріжки. Від бази МВС "Динамо" і до "Чайки" десятки сіток.

А що твориться в найбільшому природному нерестовищі, плавнях і річищі! Скільки тут сіток та доріжок! Під’їзди в плавні такі накатані, що кращі від міських доріг. На деревах "павучниками" набудовано браконьєрські гнізда, перегороджено десятки канав!

Висновок: Браконьєри до нересту готові.

Громадськість вважає, що прийшов час покінчити з цим видом корупції і готова створити самооборону, бо безкарність браконьєрів, їх нахабність уже досягли межі. Ще свіжий в пам’яті факт, коли всім відомі браконьєри, що уже кілька років базуються біля рятувальної станції, на Довгому озері серед білого дня на очах десятків вудочників побили і ледве не втопили хлопця, що посмів заплутатися в їхніх сітках! А від владних структур реакції ніякої! Бо, бачте, письмової заяви від потерпілого не надходило.

На думку мешканців міста, знищити чи хоча б зменшити цю ракову пухлину браконьєрської корупції можна лише підірвавши її економічну базу. Не буде збуту не буде браконьєрства. Законні підстави для цього є. Адже Світловодська міська рада затвердила Правила торгівлі, якими на період нересту ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ ТОРГІВЛЯ ДНІПРОВСЬКОЮ РИБОЮ, в т.ч. в’яленою і копченою, та сітками. Але виконання цих Правил ніхто не контролює.

Аргументи противників та "законників" це торгують ставковою рибою, на що такі підприємці нібито "мають право", бо це їх приватна власність. А також те, що "торгівля рибою забороняється тільки при відсутності документів", а "документи" у них в порядку. Та хіба не ясно, що жоден орендар ставка не ловить рибу під час нересту, бо йому вигідніше дати віднереститися рибі, а не платити величезні кошти за мальків. А з приводу "документів" то сьогодні і диплом про закінчення "Гарварда" можна купити в підземному переході.

Збори ГО "АРС" прийняли рішення на протязі кількох днів підготувати свої пропозиції та добитися їх включення до "Плану спільних заходів Кіровоградрибоохорони, Управлінь МВС та Держекоінспекції по охороні рибних запасів та боротьбі з браконьєрством на 2014 рік".

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Браконьєри до нересту готові. А ми?

Від редакції. Як ми пересвідчилися, світловодське браконьєрство викликає велике занепокоєння у наших читачів. Тому наше Інтернет-видання буде регулярно висвітлювати цю проблему.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top