Субота, 20 квітня 2024
Економіка

Тривалий громадянський конфлікт зі "Світловодськпобутом" закінчився?

Тривалий громадянський конфлікт зі "Світловодськпобутом" закінчився?
26 лютого виконком міської ради своїм рішенням №166 рекомендував ТОВ "Світловодськпобут" розглянути можливість списання нарахованої заборгованості за централізоване теплопостачання станом на 01.01.2014 року двадцяти громадянам шляхом підписання мирових угод. Контроль за виконанням цього рішення було покладено на заступника міського голови Олександра Сича.


Ми звернулися до посадовця з проханням відповісти на кілька запитань стосовно цієї довготривалої справи.

— Олександре Дмитровичу, голови громадських організацій "Правозахист" (Раїса Майстренко), ГроЗА (Людмила Павловська), "Міська варта" (Ірина Козак) протягом трьох років боролися за те, щоб "Світловодськпобут" припинив переслідування, як вони пишуть у своєму зверненні до міського голови, "відносно маленької частки громадян (14 чол.) — соціально незахищених верств населення , які підтвердили факт відключення своїх квартир від ЦО ще у 2008-2009 роках". Натомість монополіст з теплопостачання продовжував штучно утворювати борги за послуги, що не надавалися цим громадянам, оскільки вони встановили у своїх помешканнях автономне опалення. І ось народилося історичне, без перебільшення, рішення міськвиконкому. Чи можна сказати, що у протистоянні міської громади і "Світловодськпобуту" поставлено крапку?

— Рішення міськвиконкому за №166 носило рекомендаційний характер і стосувалося воно списання нарахованих боргів у сумі понад 200 тисяч гривень. По деяким громадянам справи дійшли до суду. Але юридична служба анулювала ці справи, підписавши мирові угоди між підприємством і споживачами тепла.

— Так, ми знаємо, що, наприклад, громадянин Скалацький Є.О. вже отримав виклик від державного виконавця від 14 лютого 2014 року щодо стягнення з нього 8110,76 грн. Ми бачимо також Угоду про припинення обов’язків від 5 березня 2014 року між "постачальником" і "споживачем" (в лапках!) Зуєвським В.І., у якій чітко прописано, що "Світловодськпобут" не має претензій до останнього і списує йому борги на суму 2897,39 грн. Але підписана ця угода чомусь в.о. генерального директора Гривою Ю.В. Чому угоду не підписав живий і здоровий генеральний директор Михайлик? Щоб це значило?

— Будь-яка людина може захворіти, поїхати кудись у справах. І в такому разі його обов’язки виконує інша посадова особа. Можливо, коли підписувалися документи, його не було на робочому місці.

— Громадські активісти вважають, що пан Михайлик просто не захотів ставити свій підпис на мирових угодах. Напевне, він переконаний у своїй правоті — скільки сил віддано судам!

— Головне, що все, що планувалося, виконується.

— І навіть більше. У зверненні громадських організацій мова йшла про 14 людей, а у додатку до рішення міськвиконкому 20 заявників. Так можна сказати, що у цій справі поставлено крапку?

— Можна лише у тому випадку, коли у місті буде розроблено схему розвитку теплопостачання міста, бо термін існуючої спливає у 2015 році. Є багато бажаючих відключитися від централізованого опалення, дехто вважає, що таких більше половини споживачів. Але, щоб перевести бюджетну сферу на автономне опалення, потрібно близько 20 мільйонів гривень. Де ми їх візьмемо?

У цьому сенсі часто наводять приклад міста Трускавця, який розпочав перехід на автономне опалення ще 2008 року, а закінчить планує у 2016 році. Сусідня Знам’янка переходе на автономне опалення 15 років і до цього часу близько 50 квартир не переведено. Одним словом, це справа не одного дня.

— Тож, у разі наміру Іванова Івана Івановича відключитися від централізованого опалення і перейти на автономне, влада його не підтримає?

— Кожен, хто хоче це зробити, повинен звернутися з заявою до міжвідомчої комісії. Справа буде вирішуватися у разі наявності оптимізованої схеми, технічної необхідності або відключення усіх квартир у домі. Минулого року ми дозволяли відключатися від централізованого опалення власникам приватних котеджів на вулицях Єгорова, Гагаріна. Коли зайшла мова про відключення 9 квартир, згодні були лише 5.

— Зараз міжвідомча комісія працює?

— Буде працювати з 15 квітня.

— Тож заяви можна подавати, а розраховувати на позитивне рішення?

— Відразу можу сказати, що рішення комісії буде негативне. Але встановлювати автономне опалення без дозволу, потім втягуватися в суди не раджу. Краще подати документи і чекати рішення комісії.

— Крапка. Нічого не змінилося. Дякую за вичерпні відповіді на запитання.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top