П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Страховий внесок: нововведення

У зв’язку з передачею функцій з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Пенсійним фондом України органами доходів і зборів України внесено зміни до деяких постанов правління Пенсійного фонду України, зокрема щодо здійснення доплати до мінімального страхового внеску.
^ Реклама ^

Постановою від 21.10.2013 р. №19-1 "Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1" внесено зміни до Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (далі-Інструкція).

Відповідно до змін доплата до суми страхових внесків застрахованими особами, що працювали неповний місяць здійснюється таким чином, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Здійснення такої доплати передбачено в частині третій статті 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Неповний місяць роботи, якщо застрахована особа підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню або брала добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховують до страхового стажу як повний за умови, що сума сплачених за цей місяць страхових внесків не є меншою за мінімальний страховий внесок.

Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу як повний місяць за умови здійснення відповідної доплати.

Отже, у разі коли особа працює неповний робочий час (неповний робочий день, неповний робочий тиждень), її прийняли на роботу не з першого дня календарного місяця або звільнили не останнім днем календарного місяця, перебуває у відпустці без збереження заробітної плати (статті 25 і 26 Закону України "Про відпустки") тощо (окрім випадків, коли сума сплачених внесків менша за мінімальний розмір у зв’язку з порушенням роботодавцем трудового законодавства), вона може здійснити доплату до мінімального страхового стажу.

Постановою № 19-1 затверджено форму Відомості про суми доплати, здійсненої відповідно до частини третьої статті 24 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", що подаватиметься до системи персоніфікованого обліку особами, котрі здійснили таку доплату.

Також Постановою № 19-1 внесено редакційні зміни до форми додатків 6, 7 Інстркуції, а саме до Розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування".

Детальну інформацію можна отримати в управлінні Пенсійного фонду України в місті та районі за адресою вул. Димитрова 1-В, або за телефонами:
32319, 22790, 23786.


Олена Колонтаєва,
перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в Світловодську та Світловодському районі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top