П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Легалізація заробітних плат сприятиме зростанню пенсій

Легалізація трудових відносин, контроль за додержанням мінімальних гарантій в оплаті праці та погашення заборгованості із виплати заробітної плати основні завдання сьогодення.
^ Реклама ^

Гарантоване Конституцією право на працю включає можливість заробляти собі на життя. За виконану роботу власник або уповноважений ним орган зобов’язаний виплатити працівникові заробітну плату. Винагорода за виконану роботу є основним джерелом формування доходів сімей працюючих громадян сьогодні та основою для розрахунку їх пенсії у майбутньому.

Згідно статті 3 Закону України від 24 березня 1995 року №108/95-ВР "Про оплату праці" мінімальна заробітна плата це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці (обсяг робіт).

У разі, коли працівникові, який виконав місячну (годинну) норму праці, нарахована заробітна плата, нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець повинен проводити доплату до її рівня. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для страхувальників усіх форм власності і господарювання.

Згідно статті 24 Закону України №1058 “Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування”, страховий стаж обчислюється в місяцях. Якщо сума сплачених за відповідний місяць страхових внесків є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, цей період зараховується до страхового стажу пропорційно до сплачених внесків.

Ефективний розвиток соціально-трудових відносин у суспільстві цілком залежить від додержання роботодавцем та найманим працівником вимог законодавства про працю, сумлінного виконання трудових обов’язків, використання прав і гарантій, передбачених законодавством.

Детальну інформацію можна отримати в управлінні Пенсійгого фонду України в місті та районі за адресою: вул. Димитрова, 1-В, або за телефонами: 32319, 22790, 23786.

О.Колонтаєва,
перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Світловодську та Світловодському районі

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top