Середа, 01 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Громадська рада відзвітувала. Тепер — безвладдя

Громадська рада відзвітувала. Тепер — безвладдя
25 листопада 2011 року відповідно до Постанови КМУ №996 від 03.11.2010 р. на Установчих зборах представники 36 громадських організацій міста терміном на 2 роки обрали Громадську раду при Світловодському міськвиконкомі в кількості 15 осіб. І ось 25 грудня 2013 року відбулося її останнє засідання. Останнє не тільки в цьому році, а взагалі. Адже термін повноважень ГР закінчився.
^ Реклама ^

На фінальному засіданні були присутні 11 членів ГР та ще 11 представників громадських організацій, що взяли участь в Установчих зборах.

І хоч звіт голови ради Надії Мальцевої зайняв лише 10 хвилин, але він був змістовним. Було про що звітувати. За 2 роки проведено 24 засідання, на яких розглянуто 82 питання, проведено 4 "круглих столи". Також ГР направила до різних інстанцій понад 120 звернень, на які отримано 57 відповідей. Найбільший резонанс викликали питання реформи ЖКГ, перевезення пільговиків та вивезення токсичних відходів миш’яку, що зберігалися на території ЗЧМ.

Щодо ефективності роботи громадськості, то її можна оцінювати по різному. Безумовно, ефект був. І його влучно охарактеризував 1-й заступник міського голови Юрій Лукинський, порівнявши ГР зі щукою, котра не давали дрімати карасю, тобто владі. Та чи щука виявилася маленькою, чи карась завеликим, але, на думку всіх виступаючих, реформа ЖЕКів так і не вдалася. Тамара Семенівна Рева її так і назвала: фікція, зроблена в угоду двом жеківцям-регіоналам.

Міський голова Юрій Котенко, виконуючи волю народу, виказану на громадських слуханнях, спочатку дуже енергійно розпочав цю реформу, створивши замість 7 ЖЕКів лише одне комунальне підприємство. Але "лівобережне начальство", яке проживає в приватних будинках і ніколи особисто не стикалося з роботою ЖЕКів, поставило його на місце, і все повернулося "на круги своя". Тепер з’явилася пара приватних структур і все нібито заспокоїлося.

То з цієї причини чи з іншої, міський голова побував на засіданні Громадської ради при Світловодському міськвиконкомі лише один раз. Та і цього разу часу у нього не знайшлося, щоб прийти хоч на останнє засідання. Подібне cтавлення до ГР і з боку депутатського корпусу. Був випадок, коли голові ГР навіть не дали слова на сесії з важливого для мешканців міста питання.

У своїх виступах члени ГР, більшість яких мають великий життєвий та фаховий досвід з багатьох життєвих питань, з болем констатували, що Громадську раду влада вважала "опозицією", тож і відносилася до неї відповідно. Але всі погодилися з Костянтином Козаком, який сказав, що "ми старалася допомагати міському голові, але це для нього виявилося непотрібним".

Що ж, робота ГР визнана задовільною і вона свої повноваження склала. Тепер настало своєрідне "громадське безвладдя". Як буде далі? Керуючий справами міськвиконкому Вадим Туманов проінформував, що уже в наступному році міськвиконком організує вибори нової ГР і про умови цих виборів буде заздалегідь повідомлено у ЗМІ.

Як працюватиме міська влада, міський голова з новою Громадською радою — вірогідно, значно тісніше. Про це говорить хоча б створення в облдержадміністрації "Управління комунікацій з громадськістю".

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top