Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Релігія

28 листопада розпочинається Різдвяний піст

Віталій КоваленкоВіталій КоваленкоДорогі брати і сестри! Ми входимо у Різдвяний (Пилипів) піст, що розпочинається з 28 листопада і закінчується 6 січня. Встановлення поста — Божий завіт. Перша заповідь, що дана людині Богом, — заповідь про піст. Вона була необхідною для людства в раю, до падіння нашого: тим більше необхідна після гріхопадіння.
^ Реклама ^

Під час цього посту виключається з раціону мясо, яйця та молочне. Риба дозволяється у суботу та неділю, також у великі свята (наприклад, Введення Богородиці), у храмові свята і у дні пам’яті великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер. Діти до 14 років поста не дотримуються. Хворим і вагітним благословляється полегшений піст. Проте, слід радитися зі своїм духовним наставником про свою міру поста, адже більша чи менша міра є причиною неправильної молитви і немочі в інших духовних вправах.

Також, необхідно знати, що подвиг поста не належить виключно тілу він корисний і необхідний перш за все для ума і серця. Нехай не обтяжуються серця ваші об’їданням та пияцтвом — слова, в яких Спаситель відкрив пагубний вплив надлишку їжі на духовну складову людини. Від ослаблення плоті через надлишок їжі обтяжується, грубіє і стає жорстоким серце; ум залишається без своєї легкості і духовності; людина стає плотською. Що означає бути плотським?

— Іменем плотського відмічає Святе Писання ту нещасну людину, що є дуже приземленою, нездатною до роздумів і почуттів духовних. Не може Дух Мій перебувати в людях цих, бо вони є плоттю (Бут.6,3), — свідчить сам Господь.

Плотська людина є нездатною до правильного Богошанування. Навіть, людина духовна, приймаючи їжу з надлишком, втрачає притаманну легкість духовну, перш за все у молитві. Грубість і туманність ума в результаті вседозволеності у харчуванні, створює атмосферу відсутності тверезого розсуду у прояві свого волевиявлення. Піст, за словами Святих Отців, є основою всякої доброчинності. А насправді невеликі обмеження під час посту — ніщо у порівнянні з тими благами, якими в результаті обдаровує Господь.

Тож нехай наш піст буде не тільки плотським утриманням від їжі, а й сповненим доброчинними справами любові і добра, духовної молитви і перемогою над своєю гріховністю.

Віталій Коваленко,
протоієрей,
прес-секретар Олександрійської єпархії

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top