Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Події ТРК ''Веселка''

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську Новина з фото Новина з відео

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у СвітловодськуЯкби не загибель 14 лютого 1992 року народного депутата України, провідного столичного тележурналіста, нашого земляка Вадима Бойка, 5 листопада 2013 року йому би виповнилось 51 рік…
Історія, кажуть, не сприймає умовного способу — типу, щоби було, якби склалося по-іншому. Але варто припустити, що якби він був живий та враховуючи його талант, наполегливість, зухвалість у її позитивному розумінні, врешті популярність серед народних електоральних мас, то сьогодні наш земляк цілком міг би очолювати нашу державу.
^ Реклама ^

Але він, з причин і досі не з’ясованих, загинув від вибуху у своїй київській "однушці", не доживши і до 30-ти… Вшанувати його пам’ять і сказати чимало теплих слів, до меморіальної дошки на вулиці його імені цього дня прийшло і міське керівництво на чолі з міським головою Юрієм Котенком, і представники міського об’єднання "Просвіта", освітяни і просто люди, що особисто (і не особисто) були знайомі з іменинником, а також його батько Леонід Миколайович і з своєю нинішньою дружиною Тамарою Харченко (матір Вадима Марта Наумівна вже багато років як живе в Ізраїлі)

Давайте ж і ми пригадаємо цю яскраву постать, скориставшись біографічним нарисом голови світловодської "Просвіти" Сергія Гайдука:
"…Вадим Бойко із золотою медаллю закінчив Світловодську середню школу №2. Навчався в Київському державному університеті імені Т.Г.Шевченка на факультеті журналістики. Працював редактором молодіжної редакції Українського телебачення, ведучим студії "Гарт". У 1990 році обраний депутатом Верховної Ради України. Був заступником голови депутатської комісії з питань гласності. Вадим Бойко — талановита особистість, яскрава зірка тележурналістики кінця 80-их — початку 90-их років, молодий, відвертий політик, народний депутат України 1990-1992 рр., який трагічно загинув 14 лютого 1992 року.

Прокуратура тричі відкривала та закривала кримінальну справу "в звязку з тим, що осіб, причетних до його загибелі не було знайдено" (таку офіційну відповідь отримали батьки Вадима).

Він був надзвичайно порядною, щирою, мужньою людиною, справжнім улюбленцем громадян своєї держави, особливо мешканців міст, де минуло його дитинство й юність — Світловодська та Кременчука. Саме В.Бойко першим на українському телебаченні підготував унікальні сюжети: "Про голодомор на Україні 1932-1933 років", "Перепоховання в Києві Василя Стуса", "Правда про Чорнобильську трагедію", "Невдала спроба державного перевороту в Литві" (за цей матеріал був посмертно нагороджений Вищою державною відзнакою Литви), "Як закривали "Взґляд" тощо. Він проводив багато журналістських та депутатських розслідувань в пошуках бібліотеки Ярослава Мудрого, "золота КПРС", правди про радіоактивну забрудненість окремих територій тощо. Не лише для рідних, колег та друзів, а й для всіх, хто з ним зустрічався він був життєрадісним та щирим, обдарованим, кмітливим.

У Кременчуці та Світловодську на честь Вадима Бойка названо вулиці, на яких встановлено памятні дошки. На Полтавщині засновано іменну обласну премію Вадима Бойка в царині журналістики. У 2002 році засновано Всеукраїнський щорічний конкурс присвячений журналісту, що загинув при виконанні своїх професійних обов’язків — Вадиму Бойку.

Не забуваймо тих, хто писав історію не тільки нашого міста, а й України загалом!".


Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську
Тамара Харченко і батько Вадима Леонід Миколайович

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську
Юрій Котенко, міський голова

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську
Галина Смірнова, педагог ЗОШ №2, де навчався Вадим Бойко

Вшанували пам’ять Вадима Бойка на вулиці його імені у Світловодську
Іван Попов, член батьківського комітету ЗОШ №2 у роки навчання у цій школі Вадима Бойка


Відео: ТРК "Веселка"

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top