Вівторок, 16 квітня 2024
Події

265 дітей потрапили цього року у складні життєві обставин. Офіційно. Новина з фото

Робочий момент "круглого" столуРобочий момент "круглого" столу"Щаслива родина — щаслива дитина".
Таку назву мав "круглий стіл", який відбувся 15 жовтня у кабінеті міського голови за головування його першого заступника Юрія Лукинського і який був присвячений роботі соціальних служб міста у царині гідного утримання юних світловодців у сім’ях звичайних, прийомних та у будинках сімейного типу.


В центрі уваги зібрання став звіт директора міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (МЦСССДМ) Світлани Філіпчук про роботу цієї служби протягом поточного року, яка полягає у соціальному захисті сімей, що потрапили у складні життєві обставини аби такі сім’ї якнайшвидше здолали свою скруту.

Також до обов’язків МЦСССДМ належить пошук та підготовка сімейних пар, які забажали стати прийомними батьками або започаткувати роботу власного дитячого будинку сімейного типу. І хоча, зазначила Філіпчук, минулого року, завдяки соціальним ініціативам Президента України, штат її Центру поповнився 11-ма фахівцями, його забезпеченість (фахівцями) складає 60%.

Між тим, протягом поточного року у Світловодську було виявлено 145 сімей у яких на утриманні знаходиться 265 дітей, що потрапили у складні життєві обставини. Тут же задля наочності присутні мали змогу переглянути фото-слайди, які демонструють, що то за сім’ї і головне — умови, у яких перебувають діти у таких сім’ях… П’яні мамочки, що хроплять у повній прострації на купі якогось ганчір’я та їхні змарнілі дітки поряд, затрапезні столи із недоїденою закускою та порожніми пляшками…

265 дітей потрапили цього року у складні життєві обставин. Офіційно.
Доповідає Філіпчук

Єдиний дієвий метод, який — для початку — здатен вплинути на таких горе-мамаш, доповнила Філіпчук головний державний соціальний інспектор Управління праці та соцзахисту населення (УПСЗН) Інна Попович, — призупинення соціальних виплат. Контроль гривнею діє, як правило, ефективно — мамочки перестають бухати, відмивають дітей та свої житла і запрошують інспекторів на повторну перевірку аби ті засвідчили, що вони стали на шлях виправлення, а відтак заслуговують на поновлення виплат.

Хоча, зазначали і Філіпчук, і Попович, і завідуюча відділенням дитячої консультації Світловодської поліклініки Сільва Добровольська та інші присутні, тут не такі вже й рідкі рецидиви. Адже, більшість таких мамочок — самі виховувались у подібних умовах. Відтак народження дітей є для них своєрідним бізнесом, прибуток від якого — соціальні виплати — слугують передовсім для задоволення власних маленьких "радощів" у вигляді алкогольного пійла. А діти, на утримання яких власне держава й сплачує ці виплати, залишаються осторонь. Тому-то, вела далі директорка МЦСССДМ, чимало подібних батьків відмовляється від опіки соціальних служб, адже така опіка є справою добровільною, що скріпляється підписом як фахівця Центру, так і глав таких проблемних сімей особистим підписом у так званому соціальному договорі.

265 дітей потрапили цього року у складні життєві обставин. Офіційно.
Ось такі умови "утримання" дітей іноді фіксують фахівці Центру

Разом з тим, доповідачка не могла не похвалися і здобутками центру. Так протягом поточного року і завдяки допомозі Центру з обліку було знято 42 сім’ї, яким вдалося подолати скруту. Окрім цього, до позитиву у роботі Центру Філіпчук віднесла і очікуване незабаром відкриття у Світловодську, за особистого сприяння віце-мера, соціального гуртожитку для дітей-сиріт…

Так, уточнив Лукинський, у травні цього року було вирішено створити такий гуртожиток на двох поверхах колишнього "калькуляторського" гуртожитку на Приморській, 74. Вже підготовлена і передана до обласних профільних інстанцій відповідна документація. Тож, наступного року, підсумував віце-мер, звісно, якщо буде фінансове забезпечення, такий гуртожиток стане до ладу.

Так все ж, зазначали присутні, жодні сиротинці не замінять дітям родин, нехай і прийомних. І в цьому напрямку, за словами Філіпчук, ведеться копітка робота. Таким чином, на сьогодні у місті нараховується три прийомні сім’ї, у яких сукупно виховуються п’ятеро діточок та два дитячі будинки сімейного типу з 13-ма дітками. А вже до кінця року до цієї славної плеяди має додатися ще одна прийомна сім’я — світловодське подружжя, що вже має своїх біологічних дітей, майже закінчило формальні процедури аби взяти на виховання ще двох діток.

265 дітей потрапили цього року у складні життєві обставин. Офіційно.
Щаслива родина Ткаченків

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top