Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Амплітуда розплати — від порваних штанів до тяжких травм

Амплітуда розплати — від порваних штанів до тяжких травмМи всі ставимося до собак по-різному, але те, що надійнішого друга, ніж собака, на світі не буває — ніхто не буде заперечувати.
Але, приписуючи собаці людські риси характеру і поведінки, ми всі нерідко забуваємо про те, що це — тварина. Тварина, в котру природою вкладено складний, далеко не завжди нам зрозумілий, комплекс тваринних інстинктів і найближчим родичем якої є той самий "страшний сірий вовк", яким ми лякаємо неслухняних дітей.
^ Реклама ^

Тваринний інстинкт може прокинутися в собаці цілком несподівано і той, хто це недооцінює, може жорстоко по-платитися за свою наївність. Амплітуда розплати — від порваних штанів до тяжких травм! А уміння подивитися на те, що діється, очима "іншої сторони" — один із універсальних законів власної безпеки.

Не можна дивитись собаці в очі, посміхатись (по-собачому це означає — показувати зуби та демонструвати силу), тікати (собака не відмовиться від запрошення пополювати) та поводитися ворожо. Одна з помилок людини — вважати кожне махання хвостом проявом приязні. Не підходьте до тварини, навіть добре знайомої, ззаду! Від переляку вона може обертаючись, подряпати або вкусити.

Пам’ятайте, що небезпечно наближатися до тварини, коли вона їсть. Навіть дуже дружелюбна тварина може вкусити, якщо її потурбувати під час їжі. Не треба гладити і брати на руки незнайому тварину. Вона може бути хворою. Не можна цілувати тварин, особливо кішок та собак: на морді тварини купа бактерій!

Як поводитися при зустрічі із розлюченою твариною? Ніколи на показуйте страху або хвилювання перед чужою собакою!

Зустрівши собаку під час велосипедної прогулянки, обов’язково знизьте швидкість і проїдьте повз неї як можна повільніше!

Якщо собака готовий на вас напасти:
• щоб виграти час, киньте у бік собаки будь-який предмет, не піднімаючи високо рук;
• захищайтеся за допомогою палиці, каміння;
• особливо небезпечний присідаючий собака — він готовий стрибнути. Щоб захистити шию, потрібно притиснути підборіддя до грудей та виставити вперед руку.


Як слід поводитися, якщо собака напав на вас, а простір для маневру обмежений? Необхідно:
• до собаки, що нападає, поверніться обличчям, прийміть стійку або киньтесь їй назустріч, якщо ви впевнені в собі: собака націлений на людину, яка тікає і швидше за все відскочить у бік;
• не давайте собаці можливість обійти вас ззаду, весь час повертайтесь до неї обличчям;
• використовуючи підручні засоби (парасолю, палицю, каміння тощо), відступайте спиною до укриття — будинку, паркану, гукаючи на допомогу. Якщо справа ще не дійшла до сутички, то швидше всього, вже й не дійде — собака або нападає одразу або просто витісняє супротивника зі своєї території.
• якщо собака збив з ніг, падайте тільки на живіт, руками захищаючи шию.


Навіть, якщо сутичка із твариною закінчилась вашою перемогою або, що буває частіше, внічию, то проблеми при цьому не закінчуються: рани від глибоких укусів, навіть якщо собака не хвора сказом, практично завжди інфіковані і є небезпечними для здоровя. Негайно до лікаря!

Михайло Фомін,
начальник Світловодських міських курсів
Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top