Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Релігія

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці Новина з фото

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої БогородиціЗ давніх часів і по сьогодення ми, православні християни, славословимо: "РАДУЙСЯ, РАДОСТЕ НАША, ПОКРИЙ НАС ВІД ВСЯКОГО ЗЛА ЧЕСНИМ ТВОЇМ ОМОФО-РОМ". Так ми вшановуємо Матір Божу, на честь якої і святкується величне свято Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня.
Память цього свята веде свою історію з Х століття, коли грецька держава терпіла поразку від варварських племен сарацин, що з великою ненавистю до християнства осадили місто Константинополь з єдиною лише метою — стерти його з лиця землі, а його мешканців придати лютій смерті.
^ Реклама ^

Весь народ зібравшись у стінах Влахернської церкви із слізьми молитовно звернувся до Матері Божої, адже це була остання надія на спасіння. Покаяння і палка молитва були по-чуті Богородицею і Вона Сама поспішила їм на допомогу. Її сподобились бачити лише ті, чиє серце у ніг Спасителя, а життя віддане Богу, правді та істині. А бачили вони як Цари-ця Небесна покрила вірян Своїм Омофором. Ворог відступив без всякої видимої на те причини. З того часу, хто зберіг це диво в серці своєму, передавали його від покоління до покоління, сподіваючись на державний Покров Матері Божої.

Та війна між добром та злом продовжується до цього часу. Життя людське не можливе без спокус і випробувань. Серце кожного відчуває горе своє, всякій душі відома скорбота, ко-жен з нас має свої тяжкі негаразди; коли раптовим поривом біди віднесені бувають всі ра-дості, а бажання серця віднімаються, — плани і надії, чим думала людина насолодитися, ховаються у млі печалі. Спокуси можуть бути у сім`ї і у суспільстві, від ворога і товариша, від знайомого і незнайомого, з наміром і без наміру, з причиною і без, — смуток людину супроводжує на протязі всього земного буття. Дехто доходить до відчаю, дехто стає підв-ладним якійсь страсній насолоді.

Але ми маємо на протязі життя і особливо у такі дні згадувати, що є у нас Милосердна За-ступниця, Мати Божа. Вона готова допомогти кожному з нас, адже Вона найбільш близька до Сина Свого і Бога нашого, і тому молить за кожного, хто приходить під Її святий Покров.

Благодатного Покрова можуть просити собі посадовці, бо Вона Сама Цариця Небесна, вдови, бо Вона була вдовою, коли помер Йосиф, до Неї звертаються в молитві і перед шлюбом, бо Вона благоволила на шлюбному бенкеті в Кані галілейській, у Неї шукають полегшення і народжуючи матері, бо Вона Сама чревоносила і народила.

У Неї шукають відради всі батьки і матері, бо Вона відчула турботи материнські, особливо повинні молитись Їй, коли дитина хвора, чи довго подорожує, чи відсутня по невідомій причині.

Богородиця є покровительницею сиротам, бо Сама була сиротою у певний час. Вона мо-литься і за бідних, тому що теж потерпала від недостатку. Матір Божа є заступницею скривджених, адже теж терпіла гоніння від Ірода. До Неї можуть звертатися учні і вчені, бо через Неї з’явився на світ Христос, Божа сила і Божа премудрість. А взагалі, то до Бо-жої Матері звертаються всі, хто бажає праведно жити, як і Вона з дитинства зростала у Божому слові.

Тому, шановні брати і сестри, Богородиця всім і кожному може бути милосердною ма-тір’ю. Її благодатної сили і милості вистачить для всіх нас і кожен може обрати Покров Пресвятої Богородиці як святий оберіг на все життя.

День 14 жовтня є особливим для нашого міста, адже святкується престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці, що знаходиться по вул. 8 Березня, 24.

Святкове Богослужіння відбудеться о 8 годині ранку, тож вознесемо наші молитви до Матері Божої і хай Вона кожному дасть втіху і впевненість у завтрашній день.

Всю надію на Тебе покладаємо, Мати Божа, — збережи нас під Покровом Твоїм!


14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня — престольне свято у соборі Покрова Пресвятої Богородиці

Благочинний Світловодського округа протоієрей Олександр Коваленко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top