П’ятниця, 26 квітня 2024

^ Реклама ^
ТОП-новини Влада

45-a cесія з думкою про мера Новина з фото

45-a cесія з думкою про мера
Котенко за читанням тієї самої заяви

Щойно програв гімн, ознаменувавши початок чергової 45-ї сесії світловодської міськради, яка відбулася 24 вересня у "білому домі", як на трибуну буквально скочив не схильний до експромтів міський голова Юрій Котенко.
І все для того аби зачитати кілька рядків, що стали своєрідною сенсацією не лише для депутатського корпусу, а й для міста і навіть й для області, і країни в цілому:
"Світловодській міській раді від голови виконавчого комітету Котенка Юрія Миколайовича, заява: прошу дати погодження на моє звільнення із займаної посади з 25 вересня 2013 року за власним бажанням".
^ Реклама ^

Поки "мозок" депутатського корпусу перетравлював інформацію, голова як ногу вломив із сесійної зали… Першою спробувала розрядити обстановку секретар міськради Зінаїда Климчук: мовляв, треба погодити заяву мера. І тільки-но вона закликала сесійних "лічильників" підготуватися рахувати голоси, як підхопився Володимир Помазан (фракція "За Світловодськ"). Вибачте, вигукнув він, так не робиться — спочатку треба знати причини, що спонукали голову до такого кроку, тому, не почувши елементарних пояснень голови, голосувати не варто.

45-a cесія з думкою про мера
Помазан не хоче відпускати мера не "допитавши" його

За Помазаном своє гучне слово мовив Микола Сопільняк (фракція ВО "Батьківщина"), який зажадав почути пояснень, але не від Котенка, а від кіровоградського гостя — заступника голови-керівника апарату Кіровоградської облдержадміністрації Віктора Рєзніка, який випадково (чи не зовсім) опинився саме на цій сесії і якого Котенко, перед тим, як зачитати свою заяву і піти, усадив за стіл сесійної президії.

І після того, як Рєзнік заявив, що немає до котенківського демаршу жодної відношення, Сопільняк нагадав, що депутатський корпус не має права вирішувати долю всенародно обраного голови і закликав не ставити це питання на голосування.

45-a cесія з думкою про мера

45-a cесія з думкою про мера
Сопільняк і Безрукава вбачають у котенківському демарші кіровоградський слід

Щось подібне до сказаного Сопільняком запропонувала і Любов Чекаленко (фракція Партії регіонів), для якої те, що утнув мер, виявилось наче "сніг на голову". Треба скликати позачергову сесію, на якій розглянути дане питання окремим пунктом, висловила пропозицію.

45-a cесія з думкою про мера
Чекаленко запропонувала окреме засідання "по Котенку"

Чи не єдиним, хто закликав підтримати заяву мера був Іван Маліновський (фракція Народної партії). Він сказав, що обранці не мають підстав, згідно Закону України "Про місцеве самоврядування", не підтримати мерського пориву на волю. Тим більше, запитав він колег, що ми втрачаємо? Достатньо визирнути у вікно сесійної зали аби побачити, що краще жити у Світловодську не стало — тож, якщо ми так побиваємось за головою, то і всьому депутатському корпусові варто послідкувати за ним… Врешті обранці "народили" для себе найоптимальніше рішення — прийняти заяву Котенка до відому і приступили до обговорення порядку денного.

45-a cесія з думкою про мера
І лиш один Маліновський закликав не пручатись волі мера

Кілька питань було знято, кілька — додано. Після чого було оперативно, як наслідок роботи попередньої узгоджувальної роботи, затверджено блок фінансових та соціально-економічних питань. Також на одному диханні були погоджені питання врегулювання архітектурно-земельних відносин.

Єдине тут, на чому "спіткнувся" плавний сесійний перебіг — на питанні про поновлення договору оренди земельної ділянки по Єгорова, що поряд з автостанцією. Там з недавніх пір ведеться ударне будівництво якогось крупного об’єкту… Як повідомив нам після сесії згадуваний вже Маліновський, там будується Станція технічного обслуговування автомобілів усіх марок, яка буде оснащена унікальним, як для Світловодська й околиць, ремонтним і діагностичним устаткуванням і на якій планується створити 20 нових робочих місць. Так от наші обранці, сказав міськдеп, забажали засмажити яєчню із яєць, що ще знаходяться усередині курки — вони зажадали прирівняти орендну плату за об’єкт, який знаходиться у стадії будівництва до орендної плати за об’єкт комерційного призначення. І таки прирівняли. Відтепер за об’єкт, що ще будується буде стягуватись оренда як за об’єкт, що вже приносить прибуток.

А коли вже було обранці приготувалися надати згоду на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність по Павлова, 1 для ОСББ "Павлова-1" знову підвівся Сопільняк. Він заявив, що до того будинку зроблена абсолютна незаконна прибудова, яка за площею майже перевищує площу всієї шестиквартирної двоповерхівки. Її незаконність, за словами міськдепа, підтвердив і головний міський архітектор Сергій Батяшов. Тому, вів далі Сопільняк, власник, аби узаконити те, що "притулив" до двоповерхівки, створює ОСББ "Павлова-1" разом із трьома тамтешніми квартирами, мешканці яких, зазначив оратор, й гадки не мали, що вони вже стали членами ОСББ. Можете хоч зараз туди навідатись, погукав він колег аби пересвідчитись, що там "сам чорт ногу зламає" і де небораки-сусіди того забудовника вимушені ледь не проповзати у щілини аби потрапити до своїх помешкань…

Цій інформації категорично заперечив заступник міського голови з комунальних питань Олександр Сич — він особисто був присутній на установчому засіданні того ОСББ, у якому взяли участь представники п’яти квартир (із шести). І жодних законодавчих порушень він не помітив. Відтак, переконаний Сич, земля біля новоутвореного ОСББ має йому належати однозначно. Між тим слова Сопільняка справили враження на депутатський корпус — дане питання було відправлено на доопрацювання.

І коли дійшла черга до депутатських запитів знов правдоруб-Сопільняк акцентував увагу присутніх вже безпосередньо на Сичеві. Він наголосив на неприпустимості, згідно Закону України "Про місцеве самоврядування", поєднання останнім депутатських і посадових повноважень. Відтак Сич, наголосив Сопільняк, має обрати для себе щось одне: або залишатися депутатом (фракція ПР), або — виконкомівським чиновником.

Та це була не остання неприємність, якої зазнав головний міський комунальник. У своєму запиті щодо надання Світловодську статусу зони екологічного лиха через регулярні підтоплення нижньої частини міста, її автора Любов Чекаленко не задовольнила відповідь Сича щодо 150 тисяч гривень, які вірогідно будуть закладені при формуванні обласного бюджету на 2014 рік та екологічного запиту УЖКГ щодо першочергового переліку робіт з ліквідації цих підтоплень. Дослухавши чиновника-депутата, Чекаленко заявила, що вона вже три роки переймається цим питанням для вирішення якого потрібно не 150 тисяч, а 4 мільйони гривень, і то лиш — на перший етап. Ваші листи та запити, наголосила вона, нічого не дають — треба їхати особисто до Києва і вимагати у нашого народного депутати Олександра Єдіна втрутитись у цю ситуацію з усією відповідальністю і нехай він особисто проведе світловодців необхідними Кабмінівськими кабінетами. І треба робити це негайно — щоб встигнути до верстки Держбюджету-2014. Лиш тоді можна сподіватись, що багатостраждальне Табурище отримає реальну допомогу, закінчила Чекаленко.

45-a cесія з думкою про мера
Не солодко на сесії було й Сичеві

Але був у Сича і відрадний момент, коли "батьківщинець" Юрій Сап’янов після двох років погодився зняти своє "ліфтове" питання з контролю. Нагадаємо, стільки років міськдеп добивався відновлення роботи ліфта в 9-поверхівці на Калініна, 12, який взагалі там не їздив протягом 16 років. І аж ось від минулого місяця тамтешні мешканці, зокрема, стараннями того ж таки Сича і Сап’янова, мають свій красень-підйомник.

45-a cесія з думкою про мера
А от Сап’янов не оминув поділитися "ліфтовою" радістю із присутніми

…Коли вже сесійні питання було вичерпано, все той же невгамовний Сопільняк забажав почути від Рєзніка його оцінку ситуації у Світловодську як її бачать в області. Чиновник ОДА, якого голова області закріпив курувати місто й район, розпочав з того, що він ледь не світловодець — народився і виріс він в Онуфріївці. І ще від дитинства йому полюбилося наше місто. А от роботою депутатського корпусу він розчарований: обранці дозволяють собі перебивати одне одного, сперечаються, ображають, коли хочуть — приходять, коли хочуть — уходять. Разом з тим він висловив готовність до плідної співпраці.

45-a cесія з думкою про мера
Рєзнік розповів про принади Світловодська і вади міськради

Потім розмова повільно перейшла до топ-теми — відставки Котенка… Климчук зазначила, що це для неї повна несподіванка. Ще вчора, сказала вона, людина працювала, обговорювала з нею плани. Та й на сесійний ранок також не було жодних натяків на цю заяву. Потім вона, у притаманній їй делікатній манері, наче відповідаючи кіровоградському гостеві, зауважила, що робота світловодської міськради нічим не відрізняється від інших представницьких органів нашої країни і що (і це головне) тутешній корпус не має чіткого розподілу за партійними кольорами, бо партія у нього одна — Світловодськ, пафосно закінчила секретар.

На цьому власне закінчилась і сесія. Після неї нам вдалося перехопити на хвильку Рєзніка і чітко його запитати: так тиснув він чи не тиснув на Котенка, підбиваючи його на відставку, так як це безапеляційно стверджувала Людмила Безрукава (фракція ВО "Батьківщина").

"Не тиснув аніскілечки. І сьогоднішня заява Юрія Миколайовича для мене є повною несподіванкою", — так же чітко відповів заступник голови-керівник апарату Кіровоградської ОДА.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top