Субота, 20 квітня 2024
Релігія

19 серпня — Преображення Господнє (Яблучний спас)

19 серпня — Преображення Господнє (Яблучний спас)Другий (Великий) Спас, Преображення Господнє — з давнини є одним з найбільших хліборобських свят. Його ще називали святом урожаю. Цього дня люди несли до церкви на посвяту овочі, фрукти, гриби, мед , жмут колосся жита, хліб — щедрі дарунки природи.
У кожному православному храмі 19 серпня святкується Преображення Господнє. У чому суть свята ми попросили розповісти нашого консультанта з питань релігії, настоятеля Церкви Петра і Павла, митрофорного протоієрея, кандидата Богословських наук о.Олега (Тарахненка).


Преображення Господнє — Господське двонадесяте свято. Святкуванням Преображення Церква сповідує поєднання у Христі двох начал — людського і Божого. Преображення є поява Сина при свідченні Отця в Духові Святому, тобто одкровення всіх іпостасей Святої Трійці. Преображення полягало не у зміні Божественної природи Христа, але у з’яві Його Божества у природі людській. Відповідно до Іоанна Золотоустого, Преображення відбулося, "щоб показати нам майбутнє преображення єства нашого і майбутнє Своє пришестя на хмарах у славі з ангелами".

Святкування Преображення триває 9 днів, з 18 по 26 серпня. У це свято за древнім церковним звичаєм відбувається освячення перших плодів (злаки, виноград чи яблука). Тому в народі цей день називають другим, або яблучним спасом. Свято Преображення обрано для благословення плодів, бо в Єрусалимі (звідки запозичено наш Устав) саме в ту пору дозрівав виноград, який, власне, і прийнято освячувати в цей день. Церква, благословляючи принесені плоди, утверджує думку про те, що в ній, як у суспільстві священному, все — від людини до рослини — повинно бути присвячене Богу як Його творіння.

Користуючись нагодою, хочу привітати всіх читачів з великим святом і побажати міцного здоров’я, достатку і духовного преображення. Запрошую до нашого храму 19 серпня о 8:00 на святкову літургію, по закінченні якої ми проведемо обряд освячення дарів природи та о 15:00 — на вечірнє богослужіння.

19 серпня — Преображення Господнє (Яблучний спас)Записала Тетяна Дроздова
Фото: pravda.lutsk.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top