Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Амброзія як чинник сезонного полінозу

Амброзія як чинник сезонного полінозуАмброзія полинолиста засмічує всі польові культури, а також городи, сади, виноградники, луки, пасовища, полезахисні лісосмуги. Амброзію полинолистну з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур’яном.
Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з’являється нежить і сльозотеча, розвивається астма.
^ Реклама ^

Починати боротьбу з амброзією треба з червня місяця, з появою перших нерозгалужених стеблів. Коли амброзія викидає пилок до неї не можна наближатися. Пилок квітучої амброзії дуже легкий, тому розповсюджується на десятки кілометрів. Захворюваність на алергію серед сільського населення менша, ніж серед міського, через те, що в місті концентрується велика кількість вихлопних газів полютантів, які з’єднуючись з пилком, утворюють високо алергенні комплекси. Шкідливу дію на організм несе амброзієва кислота, яка міститься в пилку та викликає значну алергію сінну пропасницю з астматичним симптомами.

В м.Світловодську та Світловодському районі недостатньо проводиться робота щодо знищення амброзії. Зменшити шкідливий вплив амброзії на здоров’я людей можливо тільки шляхом її масового знищення з корінням на території підприємств, установ, організацій, в приватному секторі та на території громадської забудови самими мешканцями міста та району.

Як позбавитись алергії? На жаль, лікування алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале й тяжке, а часом і безрезультатне. Але можливо знизити загальне антигенне навантаження пилковими алергенами, а саме:

- обмежити перебування на вулиці суху жарку погоду та ранкові години, так як - концентрація пилкових алергенів найбільш висока в цей час, намагатись гуляти в безвітряну погоду, після дощу;

- після повернення з вулиці змінити одяг, прийняти душ, прополоскати ротову порожнину, промити очі;

- користуватись зволожувачами та очисниками повітря, що вловлюють пилок рослин в приміщенні;

- на роботі та вдома по можливості не відчиняти вікна, особливо в ранні години та бажано до раннього вечора, провітрювати приміщення в нічний час, щоденно проводити вологе прибирання;

- уникати виїздів на природу, де в даний час висока концентрація пилкових алергенів;

- виключити куріння як активне, так і пасивне;

- рекомендувати виїзд в інші кліматичні зони в період цвітіння рослин;

- уникати контакту зі спорідненими рослинними алергенами (герань, примула, жасмін, лаванда, бузок, конвалія, роза, фіалка тощо), харчовими продуктами (мед, олія, цитрусові, диня, халва, банани) та фітопрепаратами, так як споживання їх всередину чи місцево може привести до загострення полінозу. Остерігайтесь ліків та косметики, до складу яких входить пилок.

Пилипенко Є.І.,
лікар з загальної гігієни

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top