Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Авто Корисна інформація

Дії при ДТП, або врятуй себе сам, та допоможи іншим

Дії при ДТП, або врятуй себе сам, та допоможи іншимСьогодні, переглядаючи новини по телебаченню, ми часто натрапляємо на сюжети про аварії на автотранспорті. Кількість авто в країні (як і в усьому світі) зростає тому і кількість ДТП також має тенденцію до зростання.
Як навчитися вибиратися з перекинутого автомобіля? Як правильно допомогти потерпілому? Якщо ви потерпілий (водій).
^ Реклама ^

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ:

Вниз головою людина без особливою шкоди для здоров’я може перебувати не більше 7-9 хвилин. Але це — не привід поспішати. Як би дивно це не звучало, — постарайтеся зібратися, взяти себе в руки і зорієнтуватися в просторі у людини, що висить до гори ногами, відчуття простору зазвичай порушується.

Насамперед розбийте вікно (якщо воно вціліло). Якщо є така можливість, прикрийте чимось вікно, щоб не розліталися скалки скла.

Перш ніж відстебнути пасок безпеки, поклавши ліву руку під потилицю, нахиліть голову — щоб звільнившись, лягти на кришу авто шиєю і потилицею.

Натисніть на клавішу замка в ремені безпеки, не відпускаючи ремень — так, щоб ви і надалі утримували на ремені своє тіло.

Поступово відпускаючи пасок, лягайте на шию, одночасно відводячи таз у середину салону. У результаті ви повинні лягти на спину.

Не намагайтеся насамперед звільнити ноги — поки ви не лягли на стелю салону, зробити це буде неможливо.

Підтягуючись на руках вибирайтеся назовні.


ЯКЩО ВИ НАДАЄТЕ ПЕРШУ ДОПОМОГУ ПОСТРАЖДАЛИМ В АВАРІЇ:

У ЖОДНОМУ ВИПАДКУ НЕ ПЕРЕВЕРТАЙТЕ АВТОМОБІЛЬ! По-перше, цим ви можете ще більше травмувати, людину яка знаходиться всередині. По-друге — під час ДТП паливний бак міг отримати пробоїну від ударів, та і взагалі паливо може (і скоріш за все буде) витікати через дренаж. Тому найперше що треба зробити — це звільнити людей, та допомогти їм. вибратися (або витягти) назовні.

Якщо положення автомобіля хитке, зафіксуйте його будь-яким підходящим для цього предметом, щоб вибираючись постраждалі не отримали додаткових травм.

По можливості постарайтеся встановити контакт з тими що знаходяться всередині: вони повинні розуміти, що ви намагаєтесь їм допомогти.

Пам’ятайте: люди в шоковому стані, тому добре, якщо вони вам не заважатимуть.

Відкрити двері авто, як правило — неможливо, навіть якщо автомобіль обладнаний спеціальною системою автоматичного розблокування дверей у випадку ДТП. Найчастіше, внаслідок чисельних ударів під час перевертання, корпус автомобіля деформується і двері заклинюють. Отже за ручку можете посмикати хіба що для очистки сумління.

Решта усіх дій — такі ж, як і при звільненні себе самого:

Розбити вікно, підкласти під голову потерпілому руку, утримуючи його вагу на ремені, обережно покласти на спину головою до вікна і витягти з машини.

НЕ БУДЬТЕ БАЙДУЖИМИ! ПАМ’ЯТАЙТЕ, ПРОЇЗДЖАЮЧИ ПОВЗ РОЗБИТОГО АВТО З ПОТЕРПІЛИМИ І НЕ НАДАВШИ ЇМ ДОПОМОГИ ВИ МОЖЕТЕ СПРИЯТИ ЗАГИБЕЛІ ЛЮДЕЙ.

Фомін М.Ю.,
начальник Світловодських міських курсів Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області

Ілюстрація: 1staidplast.org.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top