П’ятниця, 19 квітня 2024
Кримінал

Керівництво Світловодського МВ УМВС України в Кіровоградській області занепокоєне збільшенням у поточному році на території міста Світловодська та району випадків шахрайств

Керівництво Світловодського МВ УМВС України в Кіровоградській області занепокоєне збільшенням у поточному році на території міста Світловодська та району випадків шахрайствПереважна кількість нерозкритих шахрайств пов’язана з обманом громадян, насамперед похилого віку, літніх одиноких людей особами, які називаючись працівниками різних соціальних служб, відділів соціального захисту населення, нібито проводять обмін грошових купюр "старого зразка" на грошові купюри "нового зразка".
Інший варіант, яким досить часто користуються шахраї — це проведення різного роду акцій, в ході яких нібито розігруються призи.


Достатньо велика кількість на сьогоднішній день фактів шахрайства стосовно пенсіонерів. До людей похилого віку приходять, як правило, дві жінки і, представившись працівниками відділів соціального забезпечення, фонду ветеранів ВВВ і т.п., повідомляють пенсіонерам про те, що вони нібито їм принесли доплату до пенсії. Старенькі на радощах навіть не цікавляться посвідченнями своїх гостей та впускають незнайомців до оселі. Зловмисниці діють за давно напрацьованою схемою. Одна з жінок, найчастіше, дістає великі купюри й просить принести здачу. Господарі йдуть до місця де зберігають свої заощадження, беруть необхідну суму й повертаються до "гостей". Причому якщо зловмисниці не встигають розглянути де зберігаються гроші, то по кілька разів змушують стареньких ходити за грішми під різними приводами, наприклад розміняти гроші на більш дрібні купюри. Після цього "гості" різними способами намагаються відволікти увага хазяїв для того, щоб проникнути в кімнату, де пенсіонери зберігають гроші. Наприклад, говорять, що з крану на кухні тече вода або чується запах газу. Іноді просто просять принести води запити таблетку. І поки пенсіонери в такий спосіб відволікаються, зловмисниці за лічені секунди примудряються заволодіти їхніми заощадженнями, і це при тому що більшість із потерпілих цієї категорії збирали гроші по крихтах, намагаючись забезпечити собі спокійну старість і не стати тягарем для дітей. Найчастіше потерпілі виявляють зникнення грошей не відразу. За цей час злочинниці встигають зникнути.

Що стосується фактів, коли приходять додому невідомі, представляючись працівниками різних організацій і пропонують допомогти в здійсненні обміну грошових купюр старого зразка на нові, придбати продукти харчування або лікарські препарати за зниженою ціною, нашим співгромадянам, особливо пенсіонерам, все-таки не треба довіряти першому ліпшому зустрічному. Рекомендуємо громадянам бути пильними і обережними до сторонніх, які можуть видавати себе за співробітників жеків, "Обленерго", благодійних служб, агентств працевлаштування, банків, управління соціального захисту і т.д.!

Пам’ятайте це. І ні чого лихого з вами не трапиться. Якщо Ви все таки стали жертвою будь якого злочину чи правопорушення пам’ятайте, що номер міліції "102". Дзвоніть негайно. Міліція працює цілодобово.

Щоб не стати жертвою шахраїв, працівники міліції радять

Стосовно тих, хто приходить до вас, представляючись працівником тієї чи іншої організації, слід запам’ятати декілька правил:
- ніколи не відчиняйте двері незнайомим особам;
- якщо візитери представляються працівниками комунальної служби чи соцпрацівниками, перевірте посвідчення, запишіть номери посвідчень та прізвище, передзвоніть диспетчеру чи в соціальну установу, щоби з’ясувати, чи працюють там такі і чи направляли їх на вашу адресу;
- якщо вже відчинили двері, не впускайте нікого до квартири. Спілкуватися слід на порозі, далі коридору підозрілих незнайомців не пропускайте;
- у жодному разі не показуйте, де зберігаєте гроші;
- якщо ви стали жертвою шахрайства чи крадіжки, негайно повідомте про це міліцію. Якнайточніше опишіть правоохоронцям прикмети злодіїв чи шахраїв.


Загалом, не варто бути надмірно довірливим, адже часто люди стають жертвами зловмисників саме через це. Шахраї постійно відточують свою майстерність, і їх методи вирізняються винахідливістю. Всім відомо, що довіряти невідомим особам не варто, але навіть приклади інших не завжди можуть вберегти від подібних ситуацій, тож будьте пильними.

Спеціаліст по зв’язкам з громадськістю Світловодського МВ УМВС України в Кіровоградській області
Лілія Бут

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top