П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Чому Наполеон програв битву при Ватерлоо

Валерій КібкалоВалерій КібкалоГеморой. Статистичні дані стверджують, що з цією болячкою, у тій чи іншій мірі, і на різних етапах життя, стикається вісім землян із десяти.
Здавалося б, при такій масовості про геморой (його симптоми, лікування тощо) люди мали би знати куди більше, аніж про різні там гіпертонії, інфаркти та раки. Ан-ні! Хвороба-то вважається непристойною… Своєю розмовою із хірургом вищої категорії світловодського Медико-діагностичного центру IRS Валерієм Кібкало ми спробуємо зламати сталий стереотип "непристойності" геморою. Вісім із десяти — який же тут сором!?
^ Реклама ^

— Так, — розпочав наш консультант, — "таємничість" цієї хвороби передовсім через її місцезнаходження. Але, окрім цього, ще й додається середньостатистичний портрет хворого на геморой — це чоловік від 30 років. Тобто, мужчина, як-то кажуть, у повному розквіті сил. І чи до снаги йому ділитися із друзями та близькими інформацією про те, що коїться у нього в задньому проході? А тим більше йти до лікарні і "демонструвати" його там… Сукупно це і є причиною, що до фахівців-медиків звертаються лиш 10% громадян із симптомами геморою. І це при тому, що цю хворобу під час різноманітних медичних обстеженнях виявляють у понад 60% обстежуваних.

— Тож, пане Валерію, давайте спробуємо внести гласність щодо цього "секрету Полішинеля". І розпочнемо ми з…

— …З фізіології. Думаю, вашим читачам буде цікаво дізнатися, що людина єдина із ссавців, яку вражає геморой. І все через її прямоходіння. Тобто у чотирилапих ссавців тік крові рівномірно розповсюджується по всьому тілу і не викликає її застій в нижній частині тіла, на відміну від вертикально-ходячої людини. Сюди ж додайте і професійну необхідність нинішнього гомо-сапієнс до сидячої роботи.

— І виходить, що єдиний спосіб попередити людині геморой — ходити, як тварина на чотирьох кінцівках? Або весь час лежати?

— Якщо весь час лежати, то тоді геморою точно не буде, зате буде атрофування всієї м’язової тканини та опорно-рухомого апарату. Так, що обирайте (посміхається). Та й ходити на чотирьох кінцівках людині не зручно буде. Тож я продовжу… Область виникнення геморою пряма кишка. Вона, як і будь-який внутрішній орган, щільно насичена кровоносними судинами. Але, на відміну від інших органів, при наповнені кров’ю, її судини здатні до сильного розтягнення. Вони так і називаються — гемороїдальні. Що це означає? Тривале навантаження на пряму кишку призводить до незворотного розширення стінок кровоносних судин. Кров у них застоюється і вони починають тиснути на тканини, що покривають кишечник зсередини і які, у свою чергу, також розтягуються і починають тріскатися й розриватися. Невтішну картину довершують калові маси, які, рухаючись, додатково травмують пряму кишку. Утворюються так звані гемороїдальні вузли, які врешті і з’являються назовні анального отвору.

— І скільки часу проходить до такого невтішного фіналу? І чи є випадіння цих вузлів фіналом?

— При запущеному геморої у гемороїдальних вузлах з’являються тромби. Що часто-густо призводить до гнійного запалення й сепсису та нетримання калу у прямій кишці. А через регулярні кровотечі є ризик розвитку недокрів’я з усіма його сумними наслідками. Чи варто тут говорити про больові страждання, які відчуває хворий?.. А розпочинається все на перший погляд безневинно — з такого собі дискомфорту (свербіж, зволоження, розпирання) в області заднього проходу, особливо, під час відвідання туалету. Людина, звісно, здогадується, що це — геморой, але, через делікатність питання, до лікаря не поспішає. А може минеться? Навряд. І за кілька місяців хворий після випорожнення виявляє кров поверх кала. Коли і цей симптом не став сигналом для звернення до лікаря — за кілька років стається оте випадіння гемороїдальних вузлів.

— І тоді позбавитись цієї напасті вже неможливо?

— Я б так не сказав. В останній час методика лікування геморою значно збагатилася новітніми технологіями, які дозволяють позбавляти пацієнта від цієї хвороби навіть у амбулаторних умовах. Так, що хірургічний скальпель, загальний наркоз та кількаденне перебування у стаціонарі після операції відходять у минуле. Такі операції нині призначають хіба що на останніх, найбільш запущених стадіях геморою. На початкових же його стадіях та на фоні покращення самопочуття при гострому геморої, якщо не допомагають медикаментозні препарати, призначають малотравматичні (або малоінвазійні) способи лікування. Сюди можна віднести інфрачервону коагуляцію, коли від вузлів позбавляються за допомогою високотемпературних інфрачервоних променів. Або лігітування вузлів латексними кільцями від чого вони через певний проміжок часу відмирають самі. Або моно- чи біполярну електрокоагуляцію, що дозволяє позбутися геморою за допомогою струму… Взагалі, нині налічується щонайменше з десяток різних способів.

— Завдяки вашій повчальній розмові, ми довідалися про фізіологію та методи лікування геморою. А ще було би не менш цікаво взнати, як його взагалі не допустити у своє "сакральне" місце?

— Якщо у людини сидяча робота, дуже важливо через кожні півтори-дві години з півгодини полежати — для рівномірного розподілення по тілу кровообігу. Це ж саме не зашкодить робити людям, які проводять чимало часу "на ногах"… Серед жінок ризик появи геморою пов’язаний із вагітністю і пологами. Але відмовляти їх рожати було ви з мого боку верхом безглуздя. Щодо харчування, то зауважу: гострі, жирні страви, а також алкоголь — вірні союзники геморою. Адже ці продукти посилюють притік крові до прямої кишки. Також цьому сприяють і нервові стреси, і емоційне збудження. Втім, більш чіткі рекомендації можливі лише під час індивідуального візиту до доктора, якого, як видно з нашої розмови, не варто соромитись аніскілечки.

P.S. А до чого тут Наполеон з його битвою при Ватерлоо? Річ у тім, переповідають історичні хроніки, що перед цією вирішальною за французький престол битвою, у непереможного до цього імператора стався напад геморою. І не до битви тоді стало йому…

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top