Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я Корисна інформація

Гади повзучі

Гади повзучіЯк і попереджали професіонали-синоптики та метеочутливі "любителі", і нинішнє літо виявилось занадто спекотнім в Україні.
І на цей факт аж ніяк не могла зреагувати людина, якій за посадою належить, зокрема, пильнувати безпеку наших громадян в царині їхнього контактування з навколишнім природнім середовищем - начальник Світловодських міських курсів Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Кіровоградської області Михайло Фомін…
^ Реклама ^

Наша, ініційована ним розмова, як видно із заголовка, точилася довкола змій. А вони, за словами цивільнооборонщика, в умовах спеки плодяться надзвичайно. Але перше, до чого він закликав двоногих — у жодному разі не нищити цих лагідних і набагато древніших за них тварин! І не тому, що із 11 видів гадюк, розповсюджених в Україні, лиш одна (степова гадюка) є насправді отруйною. А тому, що у Природі все досконало продумано. І виведення із її ланцюжка хоч однієї, навіть, мікроскопічної ланки тягне за собою незворотні наслідки для всього сущого. (Хоча, додав наш консультант, укус будь якої змії у голову, шию таїть у собі небезпеку. А для дітей й поготів).

Як правило, ареал розповсюдження цієї єдиної отруйної в Україні гадюки — степовий південь країни. Хоча, припускає Фомін, в силу кліматичних змін, не виключається, що це поширення може сягнути і наших, більш північніших, теренів. А ще, попередив наш співрозмовник, майже всі види українських плазунів занесені до Червоної Книги і відтак знаходяться під суворою охороною держави, що означає: гадюче смертовбивство тягне за собою штраф у розмірі чотирьох тисяч гривень за одну особину.
"І взагалі, — підкреслив Фомін, — уникнути зіткнення із змією простіше простого. Адже, попри те, що у неї поганий зір та не вельми гарний слух, вона відчуває всім своїм тілом щонайменші коливання землі. І якщо вона здатна вловити шуршання за кілька десятків метрів від себе маленької мишки, "землетрус" від людських кроків спонукає відповзти її на значну відстань задовго до того, як її помітить людина. І ніколи першою не нападає. Втім у спеку органи відчуття у змії притупляються. І вона може "проспати" наближення до себе. І тоді слідує блискавичний кидок, відвернутися від якого у людини немає жодних шансів".
І хоча, повторив Фомін, смертельна небезпека людині від укусу "вітчизняною" змією навряд чи загрожує — серйозні розлади здоров’я та психіки їй гарантовано. Щоби цьому запобігти необхідно діяти рішуче, без зволікань і паніки. Бо страх та хвилювання лише посилюють серцеві скорочення, а відтак пришвидшують всмоктування отрути в кров. Треба радить цивільнооборонщик, максимально заспокоїтесь, викликати "швидку", обробити ранку будь-яким дезінфікуючим розчином і до приїзду медиків споживати якомога більше рідини. Що ж до розповсюджених прийомів, таких як відсмоктування отрути із ранки та перетягування кінцівки (вище укусу) джутом або мотузкою, то, говорить Фомін, можна застосувати і ці древні, як світ, методи. Але матимуть вони передовсім ефект самонавіяння. Річ у тім, пояснив він, що довжина "кусючих" зубів дорослої гадюки сягає півтора сантиметра — повністю відсмоктати отруту з такої глибини практично неможливо. А от у смокчучого рятівника, якщо у нього є ранки у ротовій порожнині або каріозні зуби, може виникнути проблема — є ризик потрапляння зміїної отрути у його кров. І щодо перетягування вище укусу…
"Це може завдати більше шкоди, аніж користі, — каже Фомін. — Джути, вірьовки тощо ефективні під час венозної кровотечі, спричиненої якимсь механічним ушкодженням, адже вони перетягують вену. Змії ж не цілять у вену — вони кусають, як правило, у м’язи. А це означає, що отрута розповсюджується по організму людини лімфатичною системою. І джути жодним чином цей процес не здатні зупинити. Навпроти — тривале перетискання укушеної кінцівки може призвести до некрозу тканини і навіть до її гангрени".

Тож, порадив наостанок наш співрозмовник, відправляючись кудись поближче до природи, на дачу тощо, не варто ходити тишком-нишком, наче партизан. Навпроти, слід гучно ступати (можна й пісню бадьору заспівати) — від цього будь-яка гадюка, навіть якась там "зальотна" кобра чи ефа, "вломлять ногу" подалі від такого гамірного сусідства.

Віталій Асауленко

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top