Субота, 20 квітня 2024
Авто Корисна інформація

Що потрібно для заміни водійського посвідчення? У яку суму обійдуться нові права?

Фото: provolyn.comФото: provolyn.comВ грудні 2012 року набрав чинності закон "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її соціальний статус". Саме в цьому законі є пункт, який з 1 січня 2014 року припиняє дію посвідчення водія старого зразка.
Тож відповідно до вимог цього закону, до 1 січня наступного року всі водії повинні замінити свої документи на право керування автотранспортом на нові. А оскільки в нашій державі сім п’ятниць на неділю і можновладці можуть знову щось поміняти, то багато водіїв уже почали це робити. Що ж потрібно для заміни прав? Поділюся власним досвідом…


Спочатку треба пройти медогляд. Тому о 8:00 уже зайняв чергу в реєстратурі поліклініки. Простояв 15 хвилин. Дівчинка за віконцем сказала:
"Медичну карточку на руки не даємо (МОЗ заборонило), тому йдіть у 82-й кабінет, це на 4-му поверсі, карточку принесемо туди".
Пішов, а тут черга на півкоридора, нарахував 42 людини, всі чхають та кашляють. Вирішив стояти, бо всі 8 стільців зайняті. Народ стоїть злий, бо поза чергою час від часу нахабно прошмигують якісь "ліві", чи то депутати, чи то "мажори". Від досвідченіших колег по нещастю (дехто уже 3-й день проходив медогляд) з’ясувалося, що треба ж заплатити. В касі на 1-му поверсі взяли біля 80 грн. Потім (ті ж досвідченіші підказали) збігав на пошту, що на Площі, де заплатив 5 грн. (а з усякими НДС та послугами п’ятірка вилилася майже в 12 грн.) обласному наркологу. Об 11:45 вийшла медсестра і попередила, що комісія працює до 12:00 і приймуть ще 2-х чол. Я опинився третім, за мною стояло ще четверо. О 12:05 моя черга. Не приймають. Прийшлося трохи "покачати права". Прийняли. Видали на руки картку з переліком чи то 10, чи 15 кабінетів, які треба пройти. Встиг пройти лише три. Витратив 5 годин.

Наступного дня знову в поліклініці о 8:00, бо аналізи приймають тільки з ранку. Поздавав. До речі, кров прийшлося здавати в трьох різних кабінетах, 3 рази кололи бідний пальчик, болить і досі. Після аналізів, уже маючи досвід, позаймав черги до всіх кабінетів. Бігаючи по сходах, пройшов таки всіх лікарів. О 12:00 потрапив до нарколога, де потрібно було прослухати, здається 45-хвилинну лекцію про "надання першої медичної допомоги" (це та вчорашня п’ятірка). О 12:05 розписався в якомусь папірці (оце і вся лекція), показав дві квитанції (за "лекцію і за нарколога) і весь розбитий, пішов додому. Витратив 4 години.

На третій день (п’ятниця) о 9:30 уже сидів у черзі до нарколога, щоб забрати якийсь "сертифікат". Виписали. Об 11:30 займаю чергу до кабінету №82. Знову не приймають — пізно. Знову "покачав права". Допомогло. Віддав 2 фотокартки і через 10 хвилин одержав свою дорогоцінну "Медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом". Витратив 3 години.

Підрахував витрати... 12 годин робочого часу, це близько 150 грн. мінімальної зарплати. Плюс іще 150 грн. — оплата за огляд, фото та дорогу. Загалом 300 грн., не рахуючи втрачених нервових клітин, які, як відомо, не відновлюються. (Мій розумний кум все це пройшов за 3 години, сидячи вдома, бо знав, кому ці 300 грн. треба "дати"). Тепер залишилося одержати нові водійські права, за які ще доведеться заплатити, здається, 198 грн. Однак, у МРЕВ уже закінчилися бланки для нових водійських посвідчень, їх активно розібрали власники старих радянських прав. Кажуть, бланки очікуються в травні.

Тож у яку суму обійдуться нові права? Гадаю, мінімум 400 грн. Ну а в "світовому масштабі"? У Світловодську тисяч 10 водіїв набереться. Помножте самі.

…За повідомленням прес-служби ДАІ, для заміни водійських посвідчень старого зразка, їх власникам необхідно подати до реєстраційно-екзаменаційного підрозділу ДАІ пакет необхідних документів:
— паспорт або документ, що його замінює;
— дві кольорові фотографії розміром 3,5х4,5см;
— екзаменаційну картку водія;
— медичну довідку встановленого зразка про придатність до керування транспортним засобом відповідної категорії;
— квитанцію про сплату коштів за бланкову продукцію та послуги Державтоінспекції;
— старі права.


До речі, заміна посвідчень по закінченню терміну їх дії не передбачає повторної здачі іспитів з Правил дорожнього руху в ДАІ. Також прес-служба ДАІ повідомила, що Кабінет міністрів України своєю Постановою N185 від 13 березня 2013 року вніс зміни до законодавства щодо терміну дії посвідчення водія. Тепер категорії прав: А1 — мопеди та моторолери, А — мотоцикли, В1 — квадроцикли, мотоцикли з боковим причепом та мотоколяски, В — легкові автомобілі, — будуть діяти 20 років. Під десятирічне обмеження підпадають: С1 — вантажівки повною масою від 3500 до 7500кг, С — вантажівки з дозволеною повною масою понад 7500кг, D1 — автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, не перевищує 16, D — автобуси, в яких кількість місць для сидіння, крім сидіння водія, перевищує 16, Т — трамваї.

Сергій Миколайович,
водій-любитель

Фото: provolyn.com

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top