Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Діятимемо спільно? Новина з фото

Діятимемо спільно?Широке коло питань життєдіяльності міста півтори години 11 квітня обговорювали ключові виконкомівці на чолі з міським головою Юрієм Котенком і ключові активісти Об’єднання громадських організацій (ОГО) "Громадська рада м. Світловодськ" на чолі з її головою Володимиром Павловим.
Адже, сказав Павлов на початку зустрічі, громадськості хотілося би знати, чим керується влада (і що планує) у вирішенні актуальних питань міського сьогодення. А також її (громадськість) цікавить, чим вона може прислужитись у цьому самому вирішенні…
^ Реклама ^

Аби не займати надто багато часу, голова Об’єднання окреслив перед мером та виконкомівцями перелік питань, що цікавить громадських активістів у першу чергу. Їх виявилось сім. Насамперед, це хід (або не хід) реформування комунальної сфери міста, у першу чергу, ЖЕКів. Турбують й питання ремонту міських доріг. І не лише їх, а ще й пішохідних тротуарів вкупі з нічним освітленням. Переймаються представники громадськості і пасажирськими автоперевезеннями. Але не стільки здороженням їх з 12 квітня на 25 копійок, скільки пільговими перевезеннями. Бо боляче дивитись, як водії маршруток відмовляють пенсіонерам у праві безоплатного проїзду — мовляв, в салоні пільговиків вже "комплект". А чи не краще, запропонував Павлов, надавати пільговим категоріям адресну допомогу у їхніх намірах проїхатись містом. Нехай би кожен із них мав при собі спеціальний талон, що дає право здійснити відповідну кількість поїздок без принизливого звернення до вічно "глухих" шоферів про наявність пільгових місць. Хотілося би гостям мерського кабінету заслухати й інформацію про охорону споживчих прав — продуктових крамниць у місті повно, торгують вони приблизно одним і тим, відтак нерідкі факти торгівлі простроченими продуктами. А ще — як ведеться боротьба із малими архітектурними формами, що не відповідають Генеральному плану містозабудови. А значить — псують його ландшафт. А щодо історичної пам’яті, ОГО переймається вкрай занедбаним станом вулиці Конька — вулиці, з якої власне й розпочався Світловодськ. І останнє, Об’єднання вже давно подало на розгляд міського очільника пропозицію стосовно створення такої собі Ради старійшин, до складу якої увійшли би поважні та заслужені городяни, чий досвід та слушні поради були би не зайвими у вирішенні міських проблем...

Діятимемо спільно?
Павлов окреслює коло питань

Стосовно реформування ЖКГ, мер повідомив, а його заступник з комунальних питань Олександр Сич продовжив, що реформи, розпочаті у 2010 році, подолавши безліч перепон, вийшли на фінішну пряму — щонайбільше, за два місяці у місті, замісто ЖЕКів, постануть два комунальні підприємства (саме комунальні — не приватні, як того вкрай не бажала переважна більшість світловодців). Працюватимуть вони з "чистого листа", тобто, без боргів своїх попередників і на Єдиному податку. А це дасть змогу збільшити зарплату рядовим працівникам, а відтак, розраховувати від них на більш гідну якість послуг, що надаватимуться… Павлов і його колеги, в цілому, схвалили сей почин, хоча, зауважив голова ОГО, не зашкодило б підвищити інформованість населення за посередництва ЗМІ щодо нових підприємств, яке вже зневірилось, чекаючи на позитив від обіцяних реформ. Влада погодилась із ним — пропозиція слушна і її варто обмізкувати.

Діятимемо спільно?
Котенко розповів про реформу ЖКГ

Діятимемо спільно?
Сич вносить необхідні уточнення

По дорогам, тротуарам і освітленню доповідав Сич, який повідомив, що цього дня відбувся тендер на проведення ремонту світловодських вулиць, включаючи і тротуари — за тиждень-другий роботи набудуть своєї інтенсивності. Стосовно ж нічного освітлення, то наше місто від 2010 року включене до обласної Програми "Світла Кіровоградщина", яка передбачає, що всі міські вулиці до 2015 року "засвітяться" вночі. Є всі підстави сподіватися на позитивний результат щодо цього, підсумував головний міський комунальник. А от із відновленням асфальтного покриття всередині дворів, то тут, через брак бюджетних коштів, доведеться зачекати. Як і доведеться зачекати з благоустроєм першої світловодської вулиці — Конько. Але не так вже й довго — докорінний ремонт, разом із відновленням локальної системи водопониження, заплановано провести там у 2015 році…

По малим архітектурним формам, які своїм виглядом не вельми вписуються у красоту тутешніх вулиць, доповів головний архітектор міста Сергій Батяшов. Так, сказав він, міська архітектура, згідно Закону України "Про містобудування", вже розробила комплекс заходів щодо розміщення тимчасових споруд підприємницької діяльності, якими передбачається як прибирання понад десятка "некрасивих" кіосків, так і поява нових, головно, на зупинках — всі вони будуть привабливого стандарту. Цей комплекс, підсумував Батяшов, має затвердити травнева сесія міськради.

Діятимемо спільно?
Батяшов говорить про комплекс архітектурних питань

У транспортно-пільговому розділі говорила в основному начальниця управління економіки Наталя Гаврилюк. Вона зокрема зазначила, що питання адресних пільгових перевезень вирішити на місцевому рівні не дозволять відповідні документи, які регулюють всілякі компенсації за пільгові перевезення. Але, припустила вона, держава вже "дозріла" до вироблення механізмів переходу на адресні дотації — очікується, що незабаром кожен пільговик матиме право на приблизно вісім безкоштовних поїздок по місту на місяць.

А от як боротися із зіпсованими продуктами, однозначної відповіді не могла дати навіть Наталія Вовся, виконкомівська спеціалістка, на яку покладений захист прав споживачів… За її словами, минулого року було проведено 54 перевірки торговельних точок, в результаті чого з реалізації було знято зіпсованих харчів лише на 2464 гривні. Це пояснюється тим, що перевірки носили (і носять) плановий характер. Бо ж несподіваний "наскок" на магазин з метою виявлення зіпсованих продуктів практично неможливий — згідно нормативів, якими вимушені керуватися захисники споживчих прав, про перевірку торговці мають бути попереджені за 10 днів. Звісно, вони готуються до цього належним чином.

Мало втішного почули члени Об’єднання і стосовно створення Ради старійшин… Керуючий справами міськвиконкому Вадим Туманов пояснив, що на сьогодні свою чинність має Постанова Кабміну, яка регламентує співпрацю громадських організацій з органами влади. Згідно її приписів, зазначив чиновник, півтора року тому було проведено відповідну процедуру, в результаті якої при міськвиконкомі запрацювала Громадська рада. Гості заперечили: так-то воно так, але Постанова ця носить рекомендацій характер, і не є чітким циркуляром. З чим не могли не погодитись виконкомівці — ідея з Радою старійшин таки слушна, але потребує деякого доопрацювання.

Діятимемо спільно?

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top