Неділя, 28 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Як знешкодити міну сповільненої дії у голові

Ірина ОнишкоІрина ОнишкоДалеко не завжди підвищений тиск призводить до гіпертонічного кризу або, ще гірше, до інсульту. Це як лотерея — когось оминає, а когось…
Тож, як вберегтися від цієї хвороби, що має нерідко незворотні наслідки? Як знешкодити "міну" уповільненої дії у голові, як іноді називають підвищений тиск медики? Спробуємо розібратися із лікарем-кардіологом Світловодської ЦРЛ Іриною Онишко.
^ Реклама ^

— Отже, пані Ірино, для кого наша подальша розмова буде найбільш корисна і повчальна?

— Думаю, я не перебільшу, коли відповім, що — для кожного другого. І не обов’язково це мають бути люди похилого віку — за статисткою, підвищений артеріальний тиск або тиск у межах граничної норми спостерігається у значної кількості молодих людей за останні кілька років значно "помолодшав". Просто вони в силу свого юного віку або не відчувають якогось дискомфорту у своєму самопочутті, або не приділяють йому належного значення. А не завадило б! Особливо тим, у кого в роду були (чи є) гіпертоніки, а тим більше ті, хто знає, що таке інсульт не за чутками. Бо ж відомо, що гіпертонія — захворювання спадкове. Особливо, по материнській лінії.

— Якщо спадкове, то виходить, гіпертонія по-любому настигне свого "спадкоємця" не в залежності від його способу життя…

— Ось тут дозвольте з вами не погодитись категорично! Якщо людина буде вести малорухливий спосіб життя, палити, регулярно вживати спиртні напої, не дотримуватись правил здорового харчування та ще й перебувати постійно під впливом якихось стресових ситуацій — високий тиск їй гарантований. І немає різниці — страждали на нього його близькі родичі чи ні. І навпаки, у разі дотримання здорового способу життя, регулярних медичних обстежень та виконання рекомендацій медичних спеціалістів — "чаша сія" омине навіть "потомственних" гіпертоніків. І чим раніше людина це усвідомить і почне діяти відповідно, тим краще.

— І на що у першу чергу потрібно звернути увагу: на харчування чи на психоемоційний стан?

— І на перше, і на друге одночасно. А ще — на заняття фізкультурою і спортом. Але такі, де не було б надмірних силових навантажень. Щодо харчування, то на кухонному столі не повинно бути місця для сільниці та перечниці. Сіль, до речі, для людей, схильних до гіпертонії, воістину "біла смерть" — вона, як жоден інший продукт, здатна "провокувати" організм до різкого підвищення артеріального тиску. В раціоні мають домінувати продукти рослинного походження, різні крупи, нежирні м’ясо та риба. Тепер щодо психоемоційного стану, як ви сказали… В наш стрімкий та гамірний час неможливо ізолювати себе від стресових навантажень на роботі, на вулиці, у транспорті тощо. І тут важливо стримувати свої емоції і пам’ятати, що, відповідаючи "ляпасом на ляпас", зашкодити можна лише самому собі. Та, коли від людської суєтності неможливо відгородися, якщо, звісно, він не усамітнений хуторянин, — у себе дома створити атмосферу затишку й комфорту і цілком реально, і вкрай необхідно. Саме злагода у родинних стосунках навіює людині відчуття блаженства і щастя. А від щасливої людини, як відомо проблеми і хвороби тікають стрімголов.

Як підтвердження важливості піднятої у нашій розмові теми, кардіолог нагадала, що вже рік, як в Україні діє наказ Міністерства охорони здоров’я
"Про заходи щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою". Згідно нього визначено сім груп препаратів антигіпертонічної дії, придбати які в обласній мережі комунальних аптек "Ліки Кіровоградщини" може кожен "обліковий" гіпертонік із значною знижкою.

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top