Вівторок, 23 квітня 2024

^ Реклама ^
Авто

В Управлінні ДАІ проведено брифінг, присвячений змінам до діючих ПДР України

В Управлінні ДАІ проведено брифінг, присвячений змінам до діючих ПДР УкраїниНові Правила дорожнього руху набирають чинності з 15 квітня цього року, Державтоінспекція перший час проводитиме роз’яснювальну роботу і обіцяє не штрафувати відразу водіїв.
Документ передбачає багато нововведень.
^ Реклама ^

"Наприклад, вводяться нові терміни, як "газон" ("ділянка однорідної території з дерновим покриттям, який штучно створюється шляхом посіву і вирощування дерносоздаючих трав") і "маневрування" ("початок руху, перестроювання транспортного засобу з однієї смуги на іншу, поворот параворуч або вліво, розворот, рух заднім ходом, зїзд на узбіччя"). Зупинка і стоянка на газонах буде заборонена", — зазначив начальник Управління ДАІ Одещини Володимир Недільський.

Були істотно конкретизовані деякі положення ПДД, введені нові визначення. Всі зміни внесені з урахуванням міжнародного досвіду і направлені на профілактику безпеки дорожнього руху.

Так, згідно з новими ПДР, темним часом доби є "частина доби від заходу до сходу сонця". Раніше було передбачено, що це період від кінця вечірніх сутінок (30 хвилин після заходу) до початку ранкових сутінок (30 хвилин до сходу). Крім того, за новими правилами, дорожні знаки мають перевагу перед дорожньою розміткою.

У новій редакції закріплено положення, згідно з яким з 1 жовтня по 1 травня всі транспортні засоби за межами населених пунктів повинні будуть їздити з включеними ходовими вогнями або ближнім світлом фар. Це дозволить поліпшити реакцію водіїв на дорожні умови, що змінюються. З ПДР виключений пункт, згідно з яким обгін транспортних засобів дозволяється лише з лівого боку.
"Цей пункт суперечить поняттю "обгін", який сам по собі передбачає виїзд на зустрічну смугу, що знаходиться лише зліва по ходу руху автомобіля. Праворуч, як відомо, може бути лише смуга для руху в одному напрямі з вами", — дана поправка не дозволяє обгін праворуч по узбіччю дороги.

Відзначимо, що в нових правилах залишилися лише рекомендації відносно гуми і жилетів. При розробці цього положення врахували міжнародний досвід. За кордоном зміна шин не привязана до пори року. Водії повинні самі розуміти, коли міняти шини. В разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах із слизькою проїжджою частиною рекомендується використовувати шини, відповідні стану проїжджої частини. Вказується лише, що в разі постійної експлуатації транспортного засобу на дорогах із слизькою проїжджою частиною "рекомендується використовувати шини, відповідно стану проїжджої частини".

При цьому перевіряти технічний стан шин Державтоінспекція не буде. Вся відповідальність за технічний стан автомобіля покладено на його власника. Виключили з нових правил пропозицію поповнити автомобільний набір світловідбиваючим жилетом. Тепер такий жилет використовується лише за бажанням.

Крім того, особлива увага надається безпеці дітей при перевезенні в шкільних автобусах. В разі висадки дітей з такого автобуса має бути включений маячок помаранчевого кольору або аварійна сигналізація. Коли водій бачить такий автобус, він зобовязаний понизити швидкість, а за необхідністю зупинитись

Основна частина змін ПДД відноситься до нових дорожніх знаків і дорожньої розмітки.

Сектор профілактичної роботи Управління ДАІ Одеської області
saiodessa.gov.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top