Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Влаштування на роботу: платно чи безоплатно?

Начальник Світловодського міськрайонного управління юстиції Бащук Н.П.Начальник Світловодського міськрайонного управління юстиції Бащук Н.П.Що повинен знати кожен громадянин при влаштуванні на роботу пояснює начальник Світловодського міськрайонного управління юстиції Наталя Бащук.
^ Реклама ^

Відповідно до чинного законодавства трудовий договір — це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника. Також, відповідно до Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, протягом п’яти днів у трудову книжку вноситься запис про прийняття на роботу. Це основне, що повинен знати кожен громадянин при влаштуванні на роботу.

Чому я на це звертаю увагу. На сьогоднішній день у зв’язку з економічною кризою велика кількість громадян знаходиться в пошуках роботи. Цю ситуацію використовують нечесні люди під маскою роботодавців. Як сьогодні обманюють кандидатів?

Досить поширений вид обману, коли вам обіцяють прийняти на роботу, але для цього ви повинні пройти відповідні курси і заплатити за них кошти. Після закінчення курсів можуть сказати, що на даний час немає вакансій, або взагалі офіс десь може подітися.

Є такі види роботи, де може використовуватись спеціальний одяг. Так от, якщо при прийомі на роботу вас просять внести відповідні кошти за уніформу або на покупку чогось іншого можете, сміливо звідти уходити. Це джерело прибутку аферистів. Спеціальним одягом повинен забезпечувати роботодавець відповідно до трудового законодавства.

Майбутньому працівнику можуть запропонувати пройти професіональний або психологічний тести. При цьому повідомляють, що за проходження тестів передбачено внесення певної суми коштів. Після проходження тесту вам просто можуть повідомити, що ви його не пройшли і підприємству не підходите. Є підприємства, які користуються тестуванням при прийомі на роботу, але воно безкоштовне.

Будьте уважні, коли вам пропонують зробити переклад іноземного тексту або розробити якийсь бізнес-план, а потім все закінчиться як зазначено вище. Просто є бажаючі використати безкоштовно ваші знання.

Це не вичерпний перелік способів обману. Єдине, що можна порадити шукачам, — бути дуже уважними. Пам’ятайте, що не ви повинні платити, а вам за виконану роботу, передбачену трудовим договором.

Начальник Світловодського міськрайонного управління юстиції
Бащук Н.П.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top