Середа, 01 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Мешканцям приватного сектора нараховуватиметься плата за вивезення сміття незалежно від того, склали вони угоду чи ні

Олександр Сич — заступник міського голови з житлово-комунальних питаньОлександр Сич — заступник міського голови з житлово-комунальних питаньНаскільки наше місто та його околиці чисті та прибрані — найоб’єктивніше можна буде оцінити трохи згодом, коли розтане сніг, зараз же, коли, скажімо, на ранок встаєш, а там все вкрито білою ковдрою, здається, що такої проблеми, як сміття чи бруд взагалі не існує!
Світловодці, у переважній своїй більшості, люди охайні та чепурні. Зайдіть до когось до квартири, будинку чи двору, як правило, там чисто та прибрано, але чому тоді околиці та деякі вулиці нашого міста час від часу перетворюються на сміттєзвалища, з якими доводиться боротися, влаштовуючи не один суботник. У чому чи у кому проблема? У людях? У несвоєчасному вивезенні сміття?
^ Реклама ^

Ще минулого року міська влада вирішила по-новому підійти до вивезення сміття з приватного сектору. Яка ситуація сьогодні і що планується зробити найближчим часом, аби у цій сфері таки навести лад? Про це ми запитали у заступника міського голови з житлово-комунальних питань Олександра Сича.

— Отож, скільки у нашому місті власників приватних будинків і куди вони дівають свої відходи сьогодні?

— У приватному секторі мешкають близько 8 тисяч абонентів. Машина їздить за певним графіком і вивозить сміття, що збирається у громадян.

Є правила поводження з твердими побутовими відходами, де сказано: всі, в тому числі підприємства та організації, мають скласти угоди на їх вивезення та утилізацію, адже якщо є людина, родина чи колектив людей, будуть і відходи. Сьогодні КП "Комбінат комунальних послуг" (КП "ККП") складає такі угоди.

— Який тариф на послугу?

— Ще влітку було відкореговано тариф (з урахуванням вартості паливно-мастильних матеріалів, що подорожчали), він складає 3 грн. 50 коп. за одну людину на місяць.

Свого часу ми роздали бланки угод квартальним. Отож, кожен мешканець чи родина приватного сектора має звернутися до свого квартального і скласти угоду.

Перехідний період тривав з жовтня 2012 року по лютий цього року, з 1 лютого ККП починає здійснювати нарахування на кожного мешканця приватного сектору, незалежно від того, є угода чи немає.

До нас були запитання щодо нарахування на дітей, але такі правила, не ми їх вигадали — оплата здійснюється за кількістю прописаних у домоволодінні.

— Чи є пільги в оплаті і на кого вони розповсюджуються?

— Все, що стосується пільг, роз’яснить управління соціального захисту населення, адже саме воно займається пільгами та субсидіями. Спеціалісти управління перевірять документи, все порахують і передадуть дані до ККП.

— Чи забезпечений ККП технікою і всім необхідним для надання якісної послуги?

— Так, техніка є, але є одне "але". До цього часу, як я вже сказав, машина за певним графіком об’їжджала певну територію і забирала сміття. Це — неправильно. Ми вважаємо, що мають у достатній кількості стояти контейнери.

Минулого року було виготовлено 37 контейнерів, які пішли на заміну зношеним, що встановлені біля багатоквартирних будинків. Ми також збільшили кількість контейнерів, що встановлені на територіях, які межують з приватним сектором (вул. Куйбишева, Комарова, Белінського, Ревівський мікрорайон тощо), через що час від часу виникали конфлікти між працівниками ЖЕКів та мешканцями приватного сектору, адже останні, по суті, отримували послугу за рахунок людей, що мешкають у багатоквартирних будинках. Після того, як будуть проведені нарахування і кожен з приватного сектора заплатить за вивезення та утилізацію свого сміття, конфліктів не буде.

За рахунок тарифу буде збільшуватися кількість контейнерів, транспорту, будуть облаштовуватися майданчики тощо.

— Є така прогресивна та сучасна практика: роздільний збір відходів. Чи можливий він у нашому місті?

— Це досить складана програма, для виконання якої необхідні спеціальні контейнери, — окремі для склотари, для пластику, того ж картону, побутового сміття і т.д. Наступне: для вивезення таких контейнерів потрібні спецтранспорт і місця, де все це прийматимуть. Більші міста, такі як Кременчук, Комсомольськ об’єдналися у цьому плані, і у них люди сортують сміття. Нам зі Світловодська невигідно возити відходи так далеко, або облаштовувати майданчики, де вони б тимчасово складувалися.

— Яке сміття не прийматиметься?

— Будівельне. А також деяке сміття з торговельних точок (скажімо, картон), їхнім власникам доведеться складати додаткові угоди з організаціями, які не лише забирають цю сировину, а ще й платять за неї певні кошти.

Будівельне ж сміття складується і люди самі мають його вивезти на спеціалізовані майданчики чи полігони, а не скажімо, на Приморську, економлячи не такі вже й великі гроші, а потім дивуючись: чому ж у нас таке засмічене місто?!

— Чи не здається вам, що саме невчасно вивезене сміття призводить до утворення несанкціонованих сміттєзвалищ, яких у місті досить багато. На вашу думку, нововведення змінить ситуацію?

— Вважаю, що 50 на 50. З одного боку, дійсно, невчасно надана послуга може призвести до того, що сміття буде вивезено у найближчу посадку, а з іншого людина має замовити транспорт, заплатити певні кошти... Тут все залежить від дисциплінованості та совісті людини.

— Вам відомі випадки, коли у нашому місті когось таки вдалося притягнути до відповідальності за те, що він засмічував місто чи його околиці?

— Тут також не все просто. Згідно з законодавством має складатися адмінпротокол, але діюче законодавство нівелює все це, бо обвинувачення треба довести, така справа вирішується у судовому порядку. Для того, щоб справа розглядалася у суді, треба надати фото- чи відеодокази, що саме ця людина, на такому-то транспорті його привезла…

— Отож, цим займатися нікому і надто складно...

— Ми плануємо створити інспекцію з благоустрою, до функцій якої входитиме боротьба з незаконним вивезенням сміття. І коли вона таки почне працювати, штрафи там починатимуться від суми в 800 гривень.

— Куди сьогодні вивозиться сміття з нашого міста?

— На старий полігон, який знаходиться по дорозі на Павлівку. Строк його експлуатації ще років 15.

P.S. Думаю, кожен погодиться: акуратно складене у відповідну тару та вчасно вивезене сміття — це не лише природне прагнення до чистоти, що милуватиме око, а й охорона навколишнього середовища, зрештою, створення безпечних умов для життєдіяльності нас з вами.

Тетяна Зима
Фото Ігоря Котлярова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top