Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Чи буде життя після БТІ?

Віра Калатур вірить у завтрашній деньВіра Калатур вірить у завтрашній деньЗ нового року кануло у Лету Бюро технічної інвентаризації (БТІ)…
Доводиться констатувати, повідомила нам начальниця Світловодського БТІ Віра Калатур, що від січня поточного року українські БТІ, і очолюване нею — не виняток, відключені від державного реєстру. Нині часина їхніх повноважень перейшла до Державної реєстраційної служби при Мінюсті України (у Світловодську вона знаходиться на Куйбишева,13. Найближчим часом ми спробуємо поговорити із тамтешніми фахівцями)
^ Реклама ^

Факт, за словами Калатур, невтішний. Адже тутешнє БТІ, згідно загальнодержавного рейтингу входить до п’ятдесяти кращих БТІ України. А взагалі, продовжила начальниця, інститут БТІ, за майже 80 років свого існування, довів свою необхідність і ефективність.
"Поки що наше БТІ, згідно нині чинних законів та норм, продовжує свою роботу. Як там воно буде далі — покаже час", — зазначила Калатур.
Та все одно, світловодські БТІїшники не сидять склавши руки скорившись долі — ними вже отримані державні сертифікати на право проведення технічної інвентаризації та експертної оцінки об’єктів нерухомості.

Що ж, сподіватимемось, БТІ таки знайде свою нішу і органічно — задля зручності і корисності для громадян — доповнить реєстраційну службу та нотаріусів. Саме у останніх, стверджують фахівці, нині знаходяться всі ключі від нерухомості. Щоправда, чимало з них, аж поки "утрясуться" всі нюанси, взяли своєрідний тайм-аут. Адже, як зазначають деякі з них інкогніто, в цьому самому реєстрі нерухомості "чорт ногу зломить". А відповідальність за внесення невірних даних (аж до коми) досить сувора — аж до кримінальної. А з іншого боку — на них тисне голова Деркомпідприємництва Михайло Бродський, який в інтерв’ю одному з центральних телеканалів на задану тему застеріг таких нотаріусів, що за ігнорування звернень до них громадян щодо купівлі-продажу квартир та іншої нерухомості вони ризикують позбутися своїх ліцензій… Та нам таки звезло — нашим консультантом зголосилася виступити державний нотаріус Ніна Москаленко. Так, підтвердила вона, купити, продати, обміняти, подарувати житло відтепер можна і без участі БТІ. Все зійшлося на нотаріусі. Продавець, скажімо, квартири приносить до нього документ, що засвідчує його право на житло, висновок експерта про вартість відчужуваного житла, а покупець — гроші, що має сплатити продавцю. Нотаріус, документально засвідчує угоду відчуження, вносить зміни до реєстру і тут же видає покупцеві документ на право придбаної нерухомості. І все. Не так, як було до цього — покупець віддавав продавцеві гроші і виходив від нотаріуса з порожніми руками, адже справжнім власником він ставав лиш після того, як відстоював черги у БТІ.

Ніна Москаленко радить не нехтувати технічною експертизою на нерухомістьНіна Москаленко радить не нехтувати технічною експертизою на нерухомістьБезумовно, зазначає Москаленко, додаткові ризики, що лягають нині на нотаріат позначаться у здороженні послуг, що ним надаються у цій сфері. Але здороження, переконана вона, буде не таким вже й значним, якщо зважити на те, що віднині можна заощадити на обов’язковій до цього технічній експертизі — вона, як і технічний паспорт, відміняється. Тобто, якщо ви давно мріяли позносити у своїй квартирі одну (чи всі стіни), об’єднати кухню з туалетом, або зі спальнею, але боялись БТІ — тепер можете дати волю своїм зодчим фантазіям. Адже, каже нотаріус, щоби продати свою нерухомість ці документи більше не потрібні. Водночас застерігає: непотрібні — у разі, якщо покупець сплачує всю обумовлену з продавцем суму і відразу. Якщо ж він спробує скористатися банківським кредитом — не виключається, що банк зажадає і техпаспорт, і експертизу. І не виключається також, що ще будуть внесені деякі корективи у діюче законодавство відносно технічної документації на нерухомість.

На наше запитання, куди звертатися, якщо техпаспорт знадобиться негайно, державний нотаріус зазначила, що за новим правилами, правом міряти та креслити наділені суб’єкти господарювання, де працює один або більше відповідальних виконавців, пов’язаних зі створенням об’єктів архітектури та таких, які отримали кваліфікаційний сертифікат. Цим, сертифікаційним, правом наділено Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Але питання, де цих виконавців наразі віднайти у Світловодську залишається відкритим. Скоріш за все, вони невдовзі з’являться. Та й те ж саме БТІ має всі підстави отримати таку акредитацію, підсумувала державний нотаріус.

Віталій Асауленко
Фото надані автором

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top