Вівторок, 07 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Закон про заборону куріння у дії: за непослух — штраф (ВІДЕО)

Закон про заборону куріння у дії: за непослух — штраф (ВІДЕО)16 грудня набув чинності закон, який забороняє куріння у громадських місцях. А саме: у всіх без винятку барах і ресторанах, на території медичних, спортивних, навчальних закладів та на зупинках громадського транспорту, в ліфтах, таксофонах, приміщеннях і на території медичних і навчальних установ, на дитячих і спортивних майданчиках, у підїздах, підземних переходах, обєктах культурного призначення, органів державної влади та місцевого самоврядування. Єдине, чого заборона не стосується, — куріння просто на вулиці. Про це повідомили журналісти телеканалу ZIK.
У суспільстві ставлення до цього закону неоднозначне. Ресторатори та курці обурюються, антитютюнові активісти радіють.
^ Реклама ^

"Насправді не такими методами мають діяти, все ж таки зали для курців і не курців були, і всім це підходило", — зазначив Микола Шпаковський, який курить вже протягом десяти років.

Він визнає, що куріння — це шкідлива звичка. Але новий закон не стимулює покинути її. Інша справа, якби пачка цигарок коштувала дорожче, щонайменше п’ятдесят гривень.

Власників закладів громадського харчування "бездимний" закон обурює чи не найбільше.

"Ось сьогодні з самого ранку прийшли 5-7 людей попити кави, покурити. Ми їм сказали, що у нас не курять, тож вони пішли шукати заклади, у яких можна курити", — розповів ресторатор Вардкес Арзуманян.

Натомість ті, хто не курить, забороною задоволені.

"Попри різні зали, запах все одно є, інколи справді просиш перестати курити, а відповідь завжди одна: зал для курців, що хочу те й роблю", — зазначила Анна про заборону куріння.

Такої ж думки Андрій:
"Паління у закладах громадського харчування порушує права тих, хто не курить".

Натомість курці обурюються, мовляв, новий закон не дозволяє їм курити фактично ніде.

"Ми маємо дивитися на такі речі не зі сторони курця, а зі сторони не курця, бо все ж таки конституційні положення передбачають право на охорону здоров’я", — розповіла доцент кафедри цивільного права і процесу юридичного факультету ЛНУ ім. І. Франка Роксолана Лемик.

За законом, відтепер навіть на вулиці курити заборонено. Лише у спеціально відведених місцях, із відповідною позначкою і обов’язковим нагадуванням про шкоду для вашого здоров’я. За порушеннями стежать міліціонери. Щоправда, додають юристи, від скарги і до реального штрафування курця-порушника має пройти тривалий бюрократичний процес. Заплатити за димовий непослух звичайній людині доведеться щонайменше 50 гривень. А власнику ресторану, де курять — від однієї тисячі до десяти.


zik.ua
Фото: tyzhden.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top