Середа, 24 квітня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Захворювання грипом краще попередити

Проблема грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій у сучасному суспільстві надзвичайно серйозна. На частку грипу та ГРВІ в середньому припадає близько 80-90% усієї інфекційної патології.
Щороку практично кожен шостий мешканець України залучається до епідемічного процесу з грипу та ГРВІ. Захворювання вкрай небезпечне своїми ускладненнями, що призводять до тривалої непрацездатності і може привести до трагічних наслідків.
^ Реклама ^

Слід відмітити, що за період з 12 по 18 жовтня 2012 року рівень захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями населення міста Світловодська збільшився порівняно з аналогічним періодом 2011 року на 55,9% і становить 54,1 на 10 тисяч населення проти 34,7 відповідно. По Світловодському району показники захворюваності гострими респіраторними вірусними інфекціями збільшилися на 60,0% порівняно з аналогічним періодом 2011 року і складають 39,3 на 10 тисяч населення проти 24,5. Випадки грипу поки не виявляються.

Всесвітня організація охорони здоров’я, МОЗ України, український центр грипу та ГРВІ настійно рекомендують робити щеплення для профілактики грипу:
• як найбільш ефективний спосіб запобігання важкого перебігу хвороби, ускладнень та смерті від грипу осіб підвищеного ризику (ослаблених, з хронічними захворюваннями, літніх людей, медпрацівників, дітей);
• як спосіб економії матеріальних засобів за рахунок захисту від захворювання осіб працездатного віку.

Для імунопрофілактики грипу в Україні на епідсезон 2012-2013 років дозволені до застосування вакцини: "Інфлувак" (Нідерланди), "Ваксігрип" (Франція), "Флюарикс" (Німеччина), Інтанза*15/Інтанза*9 (Франція).

Практика застосування цих вакцин серед населення міста та району (діти шкіл-інтернатів, особи з "групи ризику" та інші) в останні роки підтвердила їх високу ефективність. Слід пам’ятати, що стан напруженості імунітету у щеплюваних осіб досягає достатнього рівня через 3-4 тижня після щеплення. Щеплення повинні проводитись медпрацівниками ЛПЗ міста і району. Практика боротьби з грипом в нашій країні в останні роки ще раз підтвердила, що щеплення — кращій засіб попередження захворювання грипом.

А.В. Скорик,
Лікар-епідеміолог ДЗ "Світловодська районна СЕС" МОЗ України

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top