Субота, 04 травня 2024

^ Реклама ^
Культура

Відділу народних інструментів ДМШ — 55!

Відділу народних інструментів ДМШ — 55!

В далекому 1957 році, на берегах могутнього Дніпра, в робітничому селищі Хрущов, яке згодом стане затишним містом, з милозвучною назвою Світловодськ, відкрилася дитяча музична школа.
^ Реклама ^

Навчання проводилося по класу фортепіано, скрипки та баяна. Тож відділ народних інструментів, який існує з часів заснування школи, цього навчального року також святкує свій 55 ювілей.

Першими викладачами відділу, які стояли біля витоків його створення, були: Свистунов В.Г., Литовченко С.Г., Васильєв В.В., Бєлік А.І., Кривонос М.Ф., Лаптєва А.А., Сарданова М.В. Завдяки їх наполегливій, високопрофесійній, самовідданій праці в школі утворилися ґрунтовні засади якісної початкової музичної освіти. За активної підтримки держави школа інтенсивно розвивалася, міцніла матеріальна база, урізноманітнювався та вдосконалювався учбовий процес, з’явився учнівський оркестр народних інструментів. Навчання проводиться з фаху: домра,баян, акордеон. Великий вклад в розвиток відділу внесли Донець М.Є. та Жуковський М.М.

Перші випускники школи, а серед них Михайленко М.В., Животовська Р.О. які після закінчення ДМШ вступили до Кіровоградського музичного училища, отримали педагогічну освіту та повернулися працювати до рідної школи і да цього часу навчають юне покоління любити це незбагненно прекрасне мистецтво — Музику. Дещо пізніше приходить працювати нова, завзята, творча та активна плеяда "народників": Морозова Н.О., Черемісіна В.М., Дьома І.М., Красюк В.І., Козлов О.І. Літвінова Е.М., Прокофєв С.В. І відділ народних інструментів зазвучав ще потужніше, яскравіше та виразніше.

Згодом, у 1987 році, відкривається клас бандури, і кращим традиціям кобзарського мистецтва починає навчати юних світловодців Петрашик С.В.

У всі часи гітара дивним чином вабила до себе і дорослих і дітей. У 1993 році, в Світловодській ДМШ відкривається клас гітари. Першим викладачем був Голишев І.О.,який зараз працює викладачем Кіровоградського державного музичного училища. Далі його починання продовжили Усенко Т.О., Прокоф’єв С.В., Михайленко М.В., Шкурат Н.К.

За 55років по фаху "народні інструменти" Світловодську ДМШ закінчили більше ніж 600 учнів.

Сьогодні навчання на відділі проходить за такими інструментальними напрямками: баян, акордеон, домра, бандура, гітара. Працюють п’ять викладачів: Животовська Р.О.,Михайленко М.В., Прокоф’єв С.В., Петрашик С.В., Шкурат Н.К. Функціонують учнівські колективи: ансамбль бандуристів, баяністів акордеоністів, гітаристів, народних інструментів. Щорічно вихованці та колективи відділу беруть участь у різноманітних фестивалях, конкурсах і займають призові місця. Викладачі старанно зберігають та примножують кращі традиції музичного виховання закладені засновниками відділу народних інструментів Світловодської ДМШ.

Раїса Животовська,
завідуюча відділом народних інструментів

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top