П’ятниця, 19 квітня 2024
Культура

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)У кожного колективу художньої самодіяльності своя неповторна творча дорога і притаманне тільки йому колорит, виразність, творчий пошук і доробок, злети і падіння, успіхи і досвід.
Світловодський Палац культури 22 жовтня 2010 р. відсвяткував свій 50-річний ювілей творчої діяльності. Ця була визначна подія для нашого міста і області. А цього, 2012 року, напередодні Дня Перемоги Народний самодіяльний ансамбль танцю "Вогник" буде святкувати свій піввіковий ювілей.


За 50 років творчої діяльності було зроблено так багато.

У 1962 році приїхав у наше місто Жмурін Вячеслав Кузьмович, який зібрав у Палаці культури танцювальний гурток "Вогник", учасниками якого були робітнича молодь, будівничі Кременчуцької ГЕС, учні шкіл, інтелігенція міста.

У В.К.Жмуріна — керівника і хореографа, поєднались талановитий танцівник, збирач національного фольклору, чудовий режисер і хореограф. І вже за 6 років наполегливої праці танцювальному колективу "Вогник" присвоюється високе звання "Народний аматорський хореографічний ансамбль танцю".

Народний аматорський хореографічний ансамбль танцю "Вогник" очолюваний В.К.Жмуріним об’їздив з концертними програмами майже всю Україну, давав концерти в Росії, Білорусі, Молдові, Румунії, Болгарії, Польщі, а головне, з великою радістю і натхненням виступав перед Світловодськими глядачами.

Всі учасники ансамблю "Вогник" не тільки танцюють, а й з великою достовірністю передають національний колорит різних народів, ставляться з повагою і обережністю до національних танцювальних культур. За 43 роки беззмінної творчої діяльності колективу, очолюваного В.К.Жмуріним, було поставлено понад 50 танців і майже 4 тис. юнаків і дівчат пройшли через школу і серце В’ячеслава Кузьмовича. Танці, сповнені гумору, любовного жару, суворі, тендітні, вогневі — в них говорило саме життя, яке вирувало навколо, яке і ставало танцем.

Тут, у своєму колективі Вячеслав Кузьмович зустрів своє єдине кохання всього свого життя — Куксенко Ольгу — солістку колективу, яка стала дружиною прекрасному хореографу.

Багатьом учасникам колективу В.К.Жмурін дав путівку у життя. Може не всі стали професійними танцюристами але любов до мистецтва і танцю зберігають в серці Н.Коломієць, В.Шабалін, Г.Френкель, А.Шумейко, С.Атапін, С.Печур, Л.Алексієнко, О.Підгорний, О. та С.Макогон та інші.

Вдячні учасники народного ансамблю танцю "Вогник" ніколи не забудуть свого батька і наставника, веселу і талановиту і чудову людину В.К.Жмуріна. Хто жив так, що про нього память свято зберігається у душах людей, котрих він любив,той зробив свою справу для продовження свого існування і після смерті.

З грудня 2003 р. керує Народним аматорським хореографічним ансамблем танцю "Вогник" вихованка і учениця В.К.Жмуріна, хореограф з вищою фаховою освітою Макогон Олена Володимирівна, яка продовжує у творчості вогник традицій колективу, пошук сценічної виразності. Повністю змінився склад колективу. Основну увагу О.В.Макогон, як керівник, приділяє кропіткій роботі з кожним учасником ансамблю проводить додатково заняття окремо з групами дівчат і хлопців , індивідуально займається з солістами ансамблю. Нині ансамбль "Вогник" складається з двох різновікових груп.

Керівник та учасники Народного аматорського хореографічного ансамблю танцю "Вогник" працюють над різноманітною танцювальною програмою — вивчають танцювальне надбання та етнографічний матеріал українства, ставлять обрядові постановки та стилізовані танці: хореографічні композиції "Вербова дощечка", "На Івана, на Купала", "Дударики", "Циганський роман", "Пастушки", "Світловодська полька", "Барви України", "Гуцульський танець".

Ансамбль пробує свої сили у стилізованих та сучасних постановках: "Ангели серед нас" (до Дня Святого Миколая), "У стилі "Фламенко", "В джазі тільки дівчата", "Туман", "Тиха година" та інше. В колективі проводиться велика просвітницька робота з дітьми, батьками, проводяться відкриті заняття для батьків та хореографів ПК, в колективі проводяться веселі різноманітні програми, які об’єднують колектив.

Вже з’явились перші випускниці колективу, які пов’язали свою життєву стежину з долею хореографа — Молчанова Марина — студентка Олександрійського коледжу культури, Катерина Гречко — студентка мистецького факультету Кіровоградського Державного педагогічного університету ім.Вінніченка.

Та й самій Олені Володимирівні Народний ансамбль "Вогник" дав старт у творче і особисте життя. В ансамблі вона зустріла свою долю — учасника колективу Сергія Макогона, якому стала дружиною. Працюючі наполегливо в колективі без відриву від роботи закінчила Харківську Академію культури за спеціальністю "хореографія".

Колектив наполегливо працює над підтвердженням виконавської майстерності, приймає найактивнішу участь у творчому житті СМПК, міста, Кіровоградської області і України. Керівництво Палацу культури дбає про колектив. Пошиті для ансамблю нові комплекти костюмів до танців: "Квіти України", "Парубоцькі жарти", "Вербова дощечка", "Фламенко", "Ангели". Палац культури створює всі умови для творчої роботи колективу та його керівника.

За творчу діяльність Народний ансамбль танцю "Вогник" нагороджений багатьма грамотами і подяками адміністрації СМПК, міськвиконкому, Управління культури міста. А численні дипломи і відзнаки фестивалів і конкурсів, в яких брав участь колектив говорять самі за себе.

Нехай світлою і радісною буде творча дорога Народного ансамблю танцю "Вогник", а вогник радості від виступу колективу хай не згасає в очах глядачів, а в серцях учасників колективу нехай завжди горить вогник любові до мистецтва, краси і творчої праці.

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Барви "Вогника" (ФОТО)

Любов Литвиненко,
художній керівник міського Палацу культури

Фото з архіву МПК

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top