Навіть їстівні гриби приховують небезпеку
Не зважаючи на численні застереження лікарів та працівників МНС, у меню наших громадян все-таки з’являються страви з грибів, зокрема дикорослих.
Хоча їх вживання — справа ризикована, нерідко з летальними наслідками. Люди гинуть як від отрути свіжозібраних грибів, так і після вживання сушених та консервованих.
^ Реклама ^Хоча їх вживання — справа ризикована, нерідко з летальними наслідками. Люди гинуть як від отрути свіжозібраних грибів, так і після вживання сушених та консервованих.
На Кіровоградщині не так багато лісів, трохи менше 10% території, проте жителі області з неймовірною винахідливістю знаходять гриби у лісосмугах, які нині більше нагадують звалища, у власних садках і городах, у міських парках, понад залізничним полотном чи біля автошляхів, у полях, які обробляються отрутохімікатами тощо.
Але сьогодні навіть школярі знають, гриб — це екологічна губка, що вбирає всю отруту, якою щедро напоєна наша земля.
Пік отруєнь грибами припадає, як правило, на липень-жовтень, тобто на період інтенсивної вегетації грибів у степовій зоні. Тому, якщо ви — затятий грибник, краще змінити хобі. В іншому випадку хоча б дотримуйтесь заходів безпеки.
Пам’ятайте, самовпевненість може коштувати життя вам і вашим близьким, вашим дітям.
Зверніть увагу:
• якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
• вдома, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву;
• не вживайте сирих грибів;
• під час приготування гриби потрібно кип’ятити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів;
• готові страви зберігайте не більше 24-х годин і в емальованому посуді;
• гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям;
• ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини, часнику або срібних ложок чи монет.
Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертельних випадків є здебільшого пізнє звернення за медичною допомогою.
І насамкінець, нагадаємо вам симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилення потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасно наданої йому допомоги.
Не заперечую, що "тихе полювання", як ще називають збирання грибів, — гарний спосіб відпочинку. Проте не слід забувати і про власне благополуччя, адже жодна найсмачніша їжа не варта здоров’я і життя.
Прес-служба ТУ МНС України в області
Але сьогодні навіть школярі знають, гриб — це екологічна губка, що вбирає всю отруту, якою щедро напоєна наша земля.
Пік отруєнь грибами припадає, як правило, на липень-жовтень, тобто на період інтенсивної вегетації грибів у степовій зоні. Тому, якщо ви — затятий грибник, краще змінити хобі. В іншому випадку хоча б дотримуйтесь заходів безпеки.
Пам’ятайте, самовпевненість може коштувати життя вам і вашим близьким, вашим дітям.
Зверніть увагу:
• якщо гриб викликає хоч найменший сумнів, краще не кладіть його у кошик;
• вдома, ретельно перевірте кожен гриб перед тим, як починати готувати страву;
• не вживайте сирих грибів;
• під час приготування гриби потрібно кип’ятити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, відвар злити. Бажано зробити це кілька разів;
• готові страви зберігайте не більше 24-х годин і в емальованому посуді;
• гриби не можна їсти дітям, вагітним жінкам та літнім людям;
• ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини, часнику або срібних ложок чи монет.
Отруєння грибами протікають набагато важче, аніж інші харчові отруєння й нерідко ускладнюються вживанням алкогольних напоїв. Основною причиною смертельних випадків є здебільшого пізнє звернення за медичною допомогою.
І насамкінець, нагадаємо вам симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, посилення потовиділення, знижується артеріальний тиск, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиваються симптоми серцево-судинної недостатності. Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню. Врятування життя потерпілого залежить від своєчасно наданої йому допомоги.
Не заперечую, що "тихе полювання", як ще називають збирання грибів, — гарний спосіб відпочинку. Проте не слід забувати і про власне благополуччя, адже жодна найсмачніша їжа не варта здоров’я і життя.
Прес-служба ТУ МНС України в області