Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Влада

Підприємці: несвятковий настрій (ФОТО)

Михайло Шаповал, Юрій Котенко, Наталя ГаврилюкМихайло Шаповал, Юрій Котенко, Наталя ГаврилюкЗа сталою традицією, кожна перша неділя вересня є в Україні професійним святом людей, які мають власну справу, власний бізнес.
Але, на відміну від подібного профсвята у працівників місцевого самоврядування, коли із чиновницьких кабінетів лине запах кави, квітів і шампанського і чутно веселий гамір і сміх, 31 серпня у сесійній залі адмінбудинку, де влада вітала тутешній дрібний і середній бізнес, нічого подібного не відчувалося аніскілечки.
^ Реклама ^

Та й людей було небагато. А в президії сиділо троє: виконкомівська спеціалістка Наталя Гаврилюк, віце-президент Міського відділення УСППР, голова міського Фонду з підтримки підприємництва Михайло Шаповал та міський голова Юрій Котенко, який після кількамісячного лікарняного нарешті вийшов на роботу. Він-то й розпочав це, з дозволу сказати, урочисте засідання.

Підприємці: несвятковий настрій (ФОТО)Хвилин з вісім мер, у притаманній йому манері, монотонно зачитував звіт про те, як опікується міська влада малим та середнім бізнесом. Це, якщо вірити звіту, знаходить у бізнесменів розуміння і підтримку у вигляді податкових надходжень до бюджетів різних рівнів, які дедалі зростають. Разом з тим доповідач зазначив, що простежується чітка тенденція до скорочення чисельності дрібно-середніх підприємців. І вже від себе Котенко додав, що він стояв і стоятиме на сторожі інтересів підприємства — так, як робить він це по відношенню до торговців ринку "Світанок", яких він заспокоїв: ринок ніхто розганяти не збирається. І більш того — там буде зроблена докорінна реконструкція, яка незрівнянно осучаснить тамтешні торгові площі. І взагалі, зазначив доповідач, підприємці завжди можуть розраховувати на його дієву підтримку й сприяння…

Михайло ШаповалМихайло ШаповалТа наступний доповідач — Шаповал — був налаштований куди менш оптимістично. Причина безнадійності ситуації, за його словами, полягає у тому, що виконком, вкупі з депутатським корпусом, відверто ігнорують розвиток у Світловодську малого та середнього бізнесу. Так, за даними обласного Фонду підтримки підприємництва, наше місто протягом останніх десяти роки перебуває на останньому місці в області по виділенню фінансової підтримки підприємцям задля започаткування і розвитку власної справи. Що, безумовно, позначається на їхній чисельності. Якщо у 2011 році у місті налічувалося 3489 підприємців, то за перше півріччя 2012 року їхня чисельність скоротилася до 3228, з яких — 716 вже подали заявки про припинення своєї діяльності, невтішно констатував Шаповал.

Що ж до всебічної "підтримки" властей, то він нагадав, що і його Фонд, і МВ УСППР неодноразово зверталися і до виконкому, і до міськдепів з ініціативами, направленими на активізацію міського Фонду з підтримки підприємництва, з пропозицією введення до штату управління економіки спеціаліста, відповідального за інвестиційну, інноваційну та бізнесову діяльність у Світловодську і таке інше, і тому подібне. Та ці пропозиції і звернення належної підтримки у коридорах тутешньої влади не отримали. Хоча, за словами Шаповала, так чинити не по-хазяйськи, адже, не виділяючи Фонду всього лиш 53 тисячі гривень на рік для належного функціонування, місто позбавляє себе щонайменше 400 тисяч інвестиційних гривень із обласного Фонду…

Ілля ДомбровськийІлля ДомбровськийПісля виступу — також, не райдужного — начальника Міськрайонного центру зайнятості населення Іллі Домбровського, та "незручних" запитань Котенкові і Гаврилюк з боку присутніх у залі підприємців, мер на завершення засідання таки вніс нотки урочистості — він вручив виконкомівські подяки і грамоти найбільш достойним дрібно-середнім бізнесменам.

Підприємці: несвятковий настрій (ФОТО)

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top