Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Своя земля: оціни різницю

Своя земля: оціни різницюКоли не треба тривожитись і хвилюватись щоразу очікуючи змін умов орендного договору на землю. Бо вони (зміни), як правило, "псують кровушку" підприємцям.
Тетяна Криворучко — бізнесвумен. Її бізнес абсолютно не райдужний і не яскравий. Хоча вкрай необхідний і з яким рано чи пізно стикається кожен наш громадянин — надання скорботних ритуальних послуг. Але наразі мова піде не про справи похоронні, а про землю, на якій те її підприємництво розмістилось…
^ Реклама ^

Тетяна КриворучкоТетяна КриворучкоКожного року, говорить наша співрозмовниця, їй доводилося у тривозі чекати на милість тутешніх властей — річ у тім, що будівля у 350 квадратних метрів на Новому городі, де розташовані її, якщо можна так висловитись, основні виробничі потужності, розмістилася на землі площею у майже 600 квадратних метри. От ця-то земля протягом майже десяти років діяльності Криворучко на ритуальній ниві і була головним подразником для її комфортного самопочуття та спокою. Адже, якщо сама ця будівля вже давно перебуває у приватній власності пані Тетяни, то землі, на яких ця будівля знаходиться, доводилось брати в оренду у міської ради і щороку (такий порядок) неспокійно чекати, "з якої ноги" встане депутатська більшість, коли їй треба у черговий раз визначатись: давати чи не давати цього разу дозвіл на оренду, а якщо давати, то чи на всі 600 квадратних метрів, чи лишень — на якусь частину з тих "квадратів", та якою буде відтепер орендна плата за них. А вона (орендна плата) щоразу все більше і більше. І ось років зо два тому бізнесвумен осяяла думка таки огородити себе від подібних тривожних очікувань, приватизувавши тую ділянку…

Зараз вона трішки картає себе за те, що не поквапилась зробити це набагато раніше — скільки нервів та грошей вдалося би зберегти.
"Мені і бігати інстанціями не довелось, — розповідає пані Тетяна. — Всю справу бездоганно виконав Роман Миколайович Глущенко, світловодський землевпорядник, до якого я звернулася з означеного питання. Тепер між тим, що було і що зараз — небо і земля".
Ні, небом пані Тетяна не володіє — ним, як відомо, володіє Господь. А от ті 600 "квадратів" землі… Це вже її приватна власність! І що це їй дало? А дало, за її словами, стільки позитивного, що й переоцінити важко.
"Я тепер, — каже вона, — не залежу від настрою і особистого розташування до мене наших депутатів. Не треба платити орендної плати. А головне, на своїй землі лиш я вирішую, що на ній збудувати чи навпаки — зруйнувати. Тепер я можу здавати її в оренду або продати чи подарувати. І що дуже суттєво, ця земля може передаватися у спадок"…

Глущенко Роман МиколайовичГлущенко Роман МиколайовичБільш фахово про переваги власності на землю над її звичайною орендою розповів згадуваний Криворучко Роман Глущенко. Процедура викупу землі виробничого та комерційного призначення, сказав він, чітко прописана у Земельному кодексі України.
"Таким правом вже скористалися дуже багато підприємців. І жоден з ним не заявив, що він від цього жалкує. Адже, як відомо, орендна плата за землю розпочинається від 3% від її нормативної оцінки. І це мінімум — у більшості випадків ці відсотки складають 5, 6 і вище. А це — в залежності від орендованих площ — доволі значні суми. У разі ж приватної власності на землю — сплачується лише податок у розмірі 1% від нормативної оцінки землі. А якщо підприємець — платник єдиного податку, то і цей один відсоток він не сплачує".
Підтвердив Глущенко й слова Криворучко стосовно купівлі-продажу, надання в оренду та спадковості приватизованої землі. А ще додав — під таку землю підприємець може у разі потреби отримати кредит, заклавши її у банк.
"Також треба мати на увазі, що приватизована земля в рази зростає у вартості, якщо підприємцеві знадобиться продавати свій бізнес і площі, на яких він розташовується. Зазначу, що потенційний покупець у такому випадку не меншу цікавість щодо самого бізнесу проявляє до статусу землі, на якій цей бізнес знаходиться. Адже, коли земля перебуває в оренді покупцеві потрібно звертатися до органів місцевої влади з клопотанням передачі тієї землі вже йому в оренду, укладати наново земельні договори з обов’язковою реєстрацією їх у земельному кадастрі та збирати по інстанціям стоси різноманітних довідок. У випадку ж, коли приватизована земля — вона автоматично, разом із спорудами та виробничими потужностями, переходить у власність покупця. Лиш до нотаріуса для реєстрації потрібно звернутися. Ще, як перевагу приватної власності над орендою, варто зазначити, що названий мною Кодекс дозволяє викуповувати такі землі у розстрочку на термін до п’яти років", — сказав землевпорядник, додавши, що наразі, поки в Україні спостерігається економічна криза, — найліпший час для приватизації земельних ділянок. Бо цини на землю значно впали через тую кляту кризу.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора та Богдана Дроздова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top