Субота, 27 квітня 2024

^ Реклама ^
Надзвичайні пригоди

Без води

Людмила ГетманецьЛюдмила ГетманецьМісто, угору від Спецстрою, лишилось без води. На чотири дні, кажуть деякі обурені мешканці. І додають: ця напасть через те, що водоканали об’єднали.
У п’ятницю, наприкінці робочого дня, у "білому домі" проходило засідання комісії із надзвичайних ситуацій при міськвиконкомі, присвячене зневодненню верхньої частини міста, тобто, тих мікрорайонів, що обслуговуються водогоном на Ревівці.
^ Реклама ^

Вже опісля нього нам вдалося поспілкуватися з директоркою світловодського сегменту чотирьох водоканалів (Олександрії, Знам’янки, Кіровограду і власне, Світловодська), об’єднаних від кінця минулого року у єдине ОКВП "Дніпро-Кіровоград", Людмилою Гетманець. Чи правда, спитали ми начальницю, що чотириденна відсутність води в означеній частині міста є наслідком невдалих випробувань, які мали на меті з’ясувати, чи "дістане" вода з того водогону далі від Спецстрою — аж до автостанції?..

Пояснимо, містом "гуляють" чутки, що "Дніпро-Кіровоград", економлячи буквально на всьому, прагне ліквідувати водогін другого підйому біля шлюзу, з якого подається вода у будинки, розташовані від автостанції до "Парку Шевченка", включаючи Табурище. Задля цього й шугонули воду під максимальним тиском у сім атмосфер, що майже вдвічі більше звичайного робочого… Наша співрозмовниця категорично спростувала цей поголос, заявивши, що міська адміністрація заперечує таку ліквідацію, адже, згідно з нормативами, будь-який населений пункт зобов’язаний мати допоміжне (альтернативне) джерело водопостачання. Хоча у таких чуток, побічно підтвердила Гетманець, є реальне підґрунтя — на рівні обласного начальства об’єднаного водоканалу розглядається питання щодо консервації, а не ліквідації цього об’єкту, щоб місто, у разі якогось форс-мажору на ревівському водогоні, не залишилось без води взагалі. Але, сказала наша співрозмовниця, міська влада всіляко пручається навіть цьому, наголошуючи на необхідності функціонування цього другого водогону з його лабораторією і хлораторною, який обслуговує 23 працівника. Підтвердила вона й те, що випробування тиском таки проводились. Але проводились вони не зараз, а два тижні тому. І — без підвищення тиску до критичних позначок. Труби від цього не порепались, а вода "дістала" тоді до автостанції, за винятком будинків на вулицях Суворова та Бойка — вода з тамтешніх кранів ледве дзюрчала. Що ж до відсутності води у четвер та п’ятницю, 14 та 15 червня відповідно (а не чотири дні, як дехто стверджує), то тут, наголосила Гетманець, причина тривіальна — зношеність майже на 60% водоканальських мереж і зокрема, головної "шестисотої" труби — саме вона і репнула. Але вже на вечір п’ятниці наслідки цього пориву було ліквідовано…

Не оминули поцікавитись ми також і тим, чи не жалкують тутешні градоначальники, що передали свій водоканал у підпорядкування єдиному центру у Кіровограді, адже, наводячи приклад цієї аварії, противники водоканальської "унії" вказують, мовляв, ось вони — наслідки, а далі — ще гірше буде.
"Противники, — відповіла директорка світловодської частини водоканалу, — можуть говорити що завгодно, забуваючи при цьому, що аварії, і набагато серйозніші, були і раніше. Але факти і практика підтверджують: об’єднання водоканалів був правильний і вивірений крок. Щоправда, очікування позитиву від такого об’єднання з боку територіальної громади було дещо завищеним. Від того-то всілякі чутки про катастрофічні негаразди на водоканалі потрапляють у благодатний ґрунт. Але ж давайте не забувати, що КП "Світловодський міський водоканал" увійшло в ОКВП "Дніпро-Кіровоград" з боргами у 21 мільйон гривень. Лиш заборгованість по зарплаті складала 1,6 мільйон гривень. Між іншим, наш водоканал був єдиним із чотирьох, де був борг по зарплаті. Також, нагадаю, що до об’єднання наш водоканал закуповував воду для міста у водогону "Дніпро-Кіровоград". Зараз же, звичайно, цього робити не потрібно, бо це вже єдине підприємство. Поступово гасяться борги, і по зарплаті — у тому числі, при цьому — без щонайменшої підтримки з державного та обласного бюджетів. Тому, співставляючи цифри і факти, наголошую, якби наш водоканал не увійшов до даного об’єднання, місто вже давно би залишилось без води й каналізації".

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top