П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

В облдержадміністрації представили попередні результати вимірювань рівня радону у закладах соціальної сфери області

В облдержадміністрації представили попередні результати вимірювань рівня радону у закладах соціальної сфери області24 травня під час розширеного засідання робочої групи з вивчення радіаційно-екологічної ситуації в області та впливу іонізуючого випромінювання на стан здоров’я населення в рамках реалізації регіонального проекту "Стоп-радон", доктор біологічних наук, представник Державної установи "Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва Національної академії медичних наук України" Тетяна Павленко представила попередні результати вимірювань рівня радону у закладах соціальної сфери області.
Як повідомила Тетяна Павленко, результати вимірювань опрацьовані на 2/3, остаточні висновки стосовно проведених вимірювань Інститут представить широкому загалу у другій половині червня. Але вже зараз вона повідомила, що середні показники рівня радону у більшості перевірених приміщень перевищують допустиму норму. Так, норма рівня радону у приміщенні становить у межах 50 Бк/м³ (беккерелів на кубометр повітря), а попередні результати проведеного дослідження дали цифру 84 Бк/м³.
^ Реклама ^

До того ж, за її словами, перевищення рівня допустимої норми радону зафіксовано у більш, ніж половині опрацьованих результатів, а перевищення показника у 100 Бк/м³ зафіксовано у чверті з опрацьованих результатів.

Так, за результатами аналізу статистичних даних вимірювання радону, перевищення норми зафіксовано у Долинському (54%), Знам’янському (63%), Кіровоградському (54%), Маловисківському (77%), Новоархангельському (75%), Олександрійському (26%) і Світловодському (38%) районах. Разом з тим найбільший відсоток перевищення показника у 100 Бк/м³ серед виділених територій зафіксовано у Знам’янському районі — 39%; у Долинському та Маловисківському по 27%; по 25% у Кіровоградському та Новоархангельському районах, і менше 15% — в інших.

Як зауважив перший заступник голови обласної ради Олександр Шаталов, наступним етапом дослідження стане вимірювання рівня радону у воді.

Також під час засідання робочої групи виступили координатор проекту "Радон" в Україні, представник Шведського агентства з радіаційної безпеки (SSM) Габріела Бєжарно і президент Міжнародного Благодійного Фонду "AICM" Крістіан Каррер.

Габріела Бєжарно розповіла про досвід шведського агентства з дослідження радіаційних ризиків у себе на батьківщині і в Україні, зокрема, у Київській та Одеській областях.

А от Крістіан Каррер поділився приємною новиною — спільний проект Міжнародного Благодійного Фонду "AICM" і благодійного фонду "Розвиток Кіровоградщини" щодо залучення коштів для вивчення і усунення радіаційних ризиків у Кіровоградській області уже подано на розгляд до таких міжнародних організацій як НАТО, ВООЗ, Екологічний комітет Євросоюзу, а також до Французького національного інституту онкології.

Розповів Крістіан Каррер і про майбутні дослідження, які здійснюватимуться на території області за участі окремих груп населення. Зокрема, аналізуватиметься стан здоров'я людей, які довгий час перебувають у приміщеннях як з високим рівнем радону, так і навпаки, а також стан здоров'я працівників уранових шахт і інших підприємств, не пов’язаних із видобутком урану. Крістіан Каррер переконаний, що частіше за радон на рівень онкозахворювань впливають інші фактори — тютюнопаління, гормональний стан і спосіб життя загалом.

Згадав Крістіан Каррер і про мобільний діагностичний центр, покликаний виявляти разом із онкозахворюваннями і кардіопатології.

Усі ці складові відпрацьованого проекту мають стартувати вже у вересні поточного року.

Під час засідання робочої групи представники ТОВ "Позитрон GmbH" презентували створений ними радіометр об’ємної активності радона-222 "ІКАР". Але оскільки пристрій іще не пройшов усі належні процедури сертифікації, поспішати із його встановленням поки що не варто — вирішили члени робочої групи.

Офіційний веб-сайт Кіровоградської обласної державної адмiнiстрацiї

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top