Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Події

Демократія з периферійним прицілом

Демократія з периферійним приціломІ в райцентрах, і в селах достатньо активним громадян. Їм просто треба трішки допомогти, переконані в Національному демократичному інституті (НДІ).
Минулого тижня в обласному "профспілковому домі" пройшла пресова конференція з метою презентації початку діяльності на теренах Кіровоградщини однієї з Програм НДІ. Ця Програма, зазначив перед присутніми журналістами (у тому числі, й нашої газети "Світловодськ-Інформ") та представниками громадських організацій області її директор, сербський американець Марко Івкович, вже апробована у восьми областях України і у Криму і дала свій позитивний результат.
^ Реклама ^

Інститут, який він має честь представляти, головним завданням вбачає у розвиткові демократичних процесів у світі. Цей розвиток, за його словами, має свої специфічні відмінності з огляду на менталітет населення, історичні традиції і таке інше. Але, наголосив Івкович, НДІ керується єдиним "шаблоном" — дотримання і розвиток прав і свобод людини. Якщо, сказав він на завершення свого вступного слова, у столиці, облцентрах ще якось простежуються дані критерії, то в українській глибинці час наче зупинився. Хоча і там чимало людей з активною громадською позицією — варто лиш, щоб вони не залишались без підтримки наодинці з містечковою "тиранією" і могли б грамотно відстоювати права своїх громад, налагоджуючи конструктивний діалог із своїми органами місцевого самоврядування…

Демократія з периферійним прицілом
Олена Боцко і Марко Івкович

Більш детально на цілях і завданнях Програми зупинилась керівниця Програм НДІ для громадських організацій Олена Боцко.
"Наша Програма, — сказала вона, — називається "Школа для неурядових організацій". Вона була започаткована у 2005 році, коли ми, працюючи з громадськими організаціями як на всеукраїнському, так і на місцевому рівнях, зрозуміли, що в містечках, селищах та селах вони залишаються поза увагою "донорських" організацій. І ми тоді вирішили, що нам треба йти до них самим".
За словами Боцко, основною метою даної Програми є подолання нехтування можновладцями на периферії прагнення громадян жити за принципами демократі і людських свобод.

Потім доповідачка розкрила її практичне виконання… Це є серія тренінгів, метою яких є навчити громадян відстоювати свої права перед владою та шукати з нею точки дотику задля вирішення спільних проблем на території проживання. Між тренінгами будуть "домашні завдання", які куруватимуть тренери та експерти НДІ. "Хронометраж" навчання у Школі — від травня по вересень поточного року. Основними етапами навчань буде набуття слухачами навичок лобіювання (у доброму розумінні цього слова) прав та інтересів територіальної громади перед місцевими властями та осередками політичних партій. А висвітлення такої роботи у місцевих засобах масової інформації є обов’язковою умовою втілення в життя цієї Програми. Таким чином, продовжила Боцко, буде відібрано від 20-ти до 30-ти представників місцевих ГО та ЗМІ по всій Кіровоградській області, які проходитимуть навчання згідно постулатів НДІ, щоб згодом вони самі несли в маси на місцях принципи і цінності демократії…
"За сім років своєї діяльності в Україні ми вже підтримали таким чином близько двох сотень активних людей. Це можливо, не так багато, як хотілося б. Але ми пишаємось своїми випускниками, які продовжують вже без нас діяти на користь своїх громад. Та вони завжди можуть розраховувати на консультативну, технічну і навіть на фінансову підтримку НДІ", — підсумувала його представниця.

Після чого присутнім було роздано аплікаційну форму, у якій кожен з них має розповісти як про себе, так і проблеми свого регіону, які потребують першочергового вирішення. А розглядаючи вже у Києві отримані дані, фахівці НДІ, а також тамтешнього Інституту соціології — партнер НДІ, оберуть найдостойніших для навчання у "Школі для неурядових організацій". Причому "учні" перебуватимуть на повному пансіоні, тобто, проїзд, проживання, харчування — за рахунок НДІ.


Що таке НДІ?

НДІ, згідно власного досьє, є некомерційною, неурядовою організацією зі штаб-квартирою у Вашингтоні (США), яка працює у відповідь на сподівання людей у всьому світі жити у демократичних суспільствах, де визнаються і пропагуються основні права людини. З часу свого заснування у 1984 році (в Україні — з 1992 року), НДІ та його місцеві партнери працюють задля підтримки і зміцнення демократичних інституцій і практик, забезпечення проведення чесних виборів, залучення громадян до участі в них і сприяння відкритості та підзвітності влади. НДІ працює в більш, ніж 70 країнах світу.

Демократія з периферійним прицілом

Демократія з периферійним прицілом

Демократія з периферійним прицілом

Демократія з периферійним прицілом

Демократія з периферійним прицілом

Віталій Асауленко
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top