Четвер, 25 квітня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

На п’ятницю, 13-го…

Страта тамплієрівСтрата тамплієрівТак календарно співпало, що Світлому Христовому Воскресінню, яке відзначається цього року 15 квітня, передує день, який останнім часом, головно, завдяки голлівудським кінам, набув негативного забарвлення. А саме — п’ятниця,13-го.
Що означає подібний збіг дня і числа та чи треба боятися цього збігу православній людині? Про це ми і спитали у протоієрея Світловодського кафедрального Собору отця Віталія, відповідь якого подаємо прямою мовою.
^ Реклама ^

"Зазначу, що цей збіг дня і числа носить негативний зміст переважно для мешканців Європи та США. Забобон щодо п’ятниці,13, як свідчить одна із головних теорій, пов'язаний там із винищенням у ХІІІ столітті таємного і дуже багатого чернечого Ордену Тамплієрів, яким на той час керував магістр Жак де Моле. Трагедія розпочалася, коли тодішній король Франції Пилип ІV Прекрасний намагався взяти у Ордена у борг величезну суму грошей, не повернувши при цьому борги двох попередніх запозичень. Через що магістр відмовив королю, чим викликав гнів останнього. Тоді ображений Пилип звернувся до тодішнього Папи Клемента V і наполіг на розслідуванні діяльності Тамплієрів. Папа не ризикнув заперечити французькому королю. Таким чином Пилип зняв з себе підозри щодо причетності до цього переслідування. Згодом королівські вельможі та інквізитори отримали наказ схопити тамплієрів у секретних пакетах, які належало розпечатати саме у п’ятницю, 13 жовтня 1307 року. Жорстокими тортурами інквізиції вдалося добитись від ченців Ордену зізнань у богохульстві, зв’язках з дияволом та сексуальних збоченнях.

Після чого більшість тамплієрів було засуджено до спалення у вогні. У тому числі і Жак де Моле, який вже охоплений полум’ям прокляв усіх своїх кривдників. Прокляття ці дивним чином невдовзі здійснилися. Що власне і заронило віру європейців у магічну силу дня п’ятниці, 13-го. І до числа "13" взагалі.

Що ж до канонічного православ’я це вірування не має жодного стосунку. Бо для справжніх християн не існує поняття "нещасливих" чи "невдалих" днів, адже все, що створив Господь є прекрасним і сповненим любові. Проблеми ж існування зла і ступеня впливу його на нас залежить, насамперед, від свободи нашого волевиявлення, від того, наскільки наші серця відкриті чи закриті для Божественного. Тож давайте разом змінимо ставлення до п’ятниці, 13 і спільними зусиллями зробимо його днем доброзичливості, порядності і гарного духовного настрою".



Віталій Асауленко
Фото: school.xvatit.com

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top