П’ятниця, 29 березня 2024
Здоров'я

24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом!

24 березня — Всесвітній день боротьби з туберкульозом!Кожен з нас щодня вирішує безліч різних проблем та питань. Часом "нагальні" та "невідкладні" справи примушують забути про себе.
Навіть почуваючи себе хворими, ми відкладаємо візит до лікаря, бо не вважаємо нашу недугу вартою уваги та дорогоцінного часу. Іноді бракує необхідної інформації або нами володіють хибні переконання, які заважають вчасно звернутися за допомогою.


Туберкульоз є небезпечним та дуже важким захворюванням, але на початку він має "прихований" перебіг. Часто людина, що захворіла, вважає, що перевтомилася або має застудне захворювання. Тому люди звертаються до лікаря лише після появи важких симптомів, коли лікування туберкульозу набагато складніше та триваліше.

Відомо, що туберкульоз — інфекційне захворювання. Тобто існує мікроорганізм, що спричинює захворювання.

Збудником туберкульозу є мікобактерія туберкульозу (паличка або бацила Коха). Найчастіше зараження відбувається повітряно-крапельним або повітряно-пиловим шляхом.

Хворий на, так звану, "відкриту" форму туберкульозу під час кашлю виділяє у повітря разом з крапельками мокротиння або слини паличку Коха. Людина, що знаходиться поруч та вдихає ці заражені крапельки, може бути інфікована. Крім того, якщо заражені крапельки мокротиння висихають та осідають на часточках пилу, є імовірність зараження іншої людини, якщо вона вдихає ці часточки. Найбільшу вірогідність захворіти має та людина, в якої під час "зустрічі" з мікобактерією туберкульозу знижений імунітет. Причиною ж ослаблення імунітету може бути перевтома, погане або нераціональне харчування, стрес, наявність інших захворювань, що призводять до порушення роботи імунної системи.

Паличка Коха може виділятися у зовнішнє середовище лише при "відкритій" формі туберкульозу. Всі інші форми туберкульозу не є небезпечними з точки зору передачі збудника захворювання.

Відсоток інфікування більший у людей з групи ризику, бо в них імунітет знижений внаслідок способу життя та поганого харчування. На жаль, пересічні громадяни теж ризикують через погіршення екологічної ситуації, стреси та перевтому. Туберкульоз не зважає на соціальний чи фінансовий стан.

Найбільший ризик мають люди, що інфіковані ВІЛ та хворі на СНІД. Високий ризик мають:
• люди, які знаходяться у постійному контакті з хворими на "відкриту" форму туберкульозу;
• люди, що зловживають алкоголем або вживають наркотики;
• люди, що мають знижений імунітет через недостатнє харчування та погані умови життя, або через наявність хронічних захворювань.


Досить високий рівень ризику у курців через порушення захисної функції слизової оболонки дихальних шляхів.

Крім того, високий ризик захворіти мають діти, бо їх імунна система ще не сформувалася, та люди похилого віку через вікове ослаблення імунітету.

Симптомами туберкульозу є: кашель, частіше сухий, що продовжується більше 2-3 тижнів, кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі), підвищення температури без очевидних причин більше 5-7 днів, задуха, раптове схуднення, погіршення або відсутність апетиту, постійна слабкість, підвищена втомлюваність та пітливість, особливо вночі.

Якщо є подібні симптоми, негайно зверніться до лікаря. Одразу призначте візит, не посилаючись на невідкладні справи, відсутність часу або грошей. Згідно з діючим законодавством та відповідно до Національної програми боротьби з туберкульозом, лікування туберкульозу в Україні здійснюється безкоштовно. Обстеження осіб, що перебували у тісному контакті з людиною, хворою на туберкульоз, обов’язкове. Це дозволяє виявити захворювання на ранніх стадіях або при наявності показань провести профілактичне лікування, що значно зменшує вірогідність захворювання.

Більшість пацієнтів добре переносять ці препарати. Звичайно, як і багато інших фармацевтичних засобів, ці ліки мають певний негативний вплив на організм, який компенсується після їх відміни. Але у даному випадку ризик, що виникає для здоров’я та життя людини у разі захворювання на туберкульоз, у сотні разів вищий, ніж ризик, який може виникнути при вживанні протитуберкульозних препаратів.

Жодний відомий народний засіб не може вилікувати туберкульоз. Народні засоби можна використовувати як доповнення до основного лікування після консультації з лікарем. Але втрачати час на спроби вилікуватися народними методами при туберкульозі не можна ні в якому разі. Це може призвести до виникнення ускладнень, небезпечних для життя.

Повне одужання можливе при умові раннього початку та суворого дотримання режиму лікування і рекомендацій лікаря. При ускладнених формах туберкульозу лікування більш складне та тривале, але повне одужання теж можливе. Головне — вчасно звернутися за допомогою.

Директор МЦСССДМ Світлана Філіпчук
Фото: guoz.cv.ua

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top