Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

В центрі уваги — медична галузь

Головний лікар Світловодської ЦРЛ Дмитро МоїсеєнкоГоловний лікар Світловодської ЦРЛ Дмитро Моїсеєнко150 мільйонів гривень з державного бюджету спрямовується на розвиток медичної галузі Кіровоградщини протягом 2011-2012 років, — повідомляють обласні засоби масової інформації. Сума вражаюча, тим більше, що за всі роки незалежності державна допомога регіону обмежилась близько 10 мільйонів гривень. Зважаючи на такі колосальні вливання хочеться вірити, що наша медицина вийде на якісно новий рівень.
А які позитивні зрушення відбулись в медичній галузі Світловодська? З цим запитанням ми звернулись до головного лікаря Світловодської ЦРЛ Дмитра Моїсеєнка.
^ Реклама ^

— За підсумками діяльності в минулому році Світловодська ЦРЛ посіла восьме рейтингове місце з поміж усіх районних закладів охорони здоров’я Кіровоградщини.

Слід відзначити, що зараз помітно відчувається владна підтримка галузі охорони здоров’я. Лише за останні 2 роки Світловодська ЦРЛ отримала обладнання на суму більш ніж 2 млн грн. Такого не було протягом останніх кількох років.

— Яке ж саме оснащення поповнило технічну базу лікарні?

— У 2011 році ми отримали сучасний рентгенодіагностичний комплекс вартістю 800 тис. грн., а ще дрібне обладнання на суму 19 тис. грн. (централізованим постачанням) та на 100 тис. грн. (з бюджету розвитку) це: ліжка для допомоги породіллі, монітори для обстеження, пульсоксиметри тощо. Крім цього за позабюджетні кошти придбано обладнання майже на 100 тис. грн.

— Що вдалось зробити в плані поліпшення умов обслуговування населення?

— В минулому році за кошти міського бюджету та частково за позабюджетні кошти ми закінчили ремонт анестезіологічного відділення хірургічного стаціонару. Тепер у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії створено належні санітарні умови, що дозволить більш ефективно працювати медичному персоналу та комфортно почуватись пацієнтам. Також хочу зазначити, що цей рік пройде під егідою покращення медичної допомоги ветеранам, зокрема суттєво збільшено видатки на харчування в стаціонарах та медикаментозне забезпечення цієї категорії населення.

— Що ви плануєте зробити в цьому році, чи є масштабні проекти, які б хотіли втілити в життя?

— На 2012 рік в програмі "Центральний регіон-2015", заплановано провести реконструкцію інфекційного відділення Світловодської ЦРЛ. Загальна вартість проекту більше 3 млн. грн. На його реалізацію гроші виділятимуться з держбюджету. Варто зауважити, що в області є лише декілька типових будов інфекційного відділення, з поміж них і наше, в інших районах — пристосовані приміщення. Тож хотілося б щоб світловодське відділення отримало шанс на життя, і ми покладаємо великі надії на реалізацію програми.

Звісно, у нас є багато й інших планів, але все залежить від фінансування.

Вже 2 роки поспіль ми отримуємо контрольну цифру міністерства фінансів України, яка складає 40% від обрахованої потреби. Обрахований бюджет лікарні на 2012 рік становить 98 млн. грн., а затверджений бюджет — 36 млн. грн.

— Нещодавно у Кіровограді відкрився новий обласний перинатальний центр — перший заклад відкритий в рамках реалізації ініційованого Президентом проекту "Нове життя — нова якість охорони материнства та дитинства". Які проблеми пацієнтів він дозволить вирішувати?

Безперечно, відкриття такого перинатального центру, стало визначною подією для всіх мешканців Кіровоградщини. Медичний заклад оснащено потужним обладнанням європейського рівня. В центрі є сучасне дихальне обладнання для немовлят, для допомоги породіллі, новітня техніка для відділення інтенсивної терапії новонароджених, завдяки якій стане можливим виходжувати малюків вагою від 500 грамів. В разі необхідності, вже в лютому ми будемо направляти наших породіль до обласного центру, де вагітні жінки з найскладнішими патологіями зможуть отримати кваліфіковану високоякісну допомогу. Впевнений, що це значно покращить результати лікування таких пацієнтів.

P.S. У церемонії відкриття Кіровоградського перинатального центру особисто брав участь Президент України Віктор Янукович. В ході урочистостей глава держави передав центру та іншим медичним закладам області сертифікати на 20 рентгенодіагностичних комплексів, ангіограф — кардіодиспансеру та гама-камеру — онкологічному диспансеру, а ще 3 реанімобілі.

Загальна вартість проекту з будівництва Кіровоградського обласного перинатального центру — 35,4 млн. грн., у тому числі на суму 22,6 млн. грн. закуплене медичне обладнання. Від благодійних фондів надійшла техніка для відділення інтенсивної терапії на загальну суму 4,3 млн. грн.


Тетяна Шаповалова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top