Неділя, 05 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Як уникнути переохолодження та надати першу допомогу при обмороженні

Фото: ehow.comЯк повідомив під час брифінгу директор Українського гідрометеорологічного центру МНС Микола Кульбіда, 11-13 лютого у північних, західних та центральних областях можна чекати повторення низьких температур, які були 1-3 лютого. За прогнозами, у цих регіонах температура опуститься до рівня вночі -27-30°C, місцями навіть дещо нижче, і -15…-20°C вдень. У південних та східних регіонах температура буде вищою на 5-8°C.
Тож не зайве нагадати як уникнути переохолодження та, у разі потреби, надати першу допомогу при обмороженні.
^ Реклама ^

До виходу вранці на вулицю треба готуватися з вечора. З’їжте за вечерею щось жирне, наприклад сало чи бутерброд з маслом. Снідаючи, знову ж таки не забудьте включити до меню жирні продукти.

Не вживайте алкогольних напоїв — сп’яніння сприяє швидкій утраті тепла, в той же час виникає хибне враження, що ви вже зігрілися. Не паліть на морозі — паління зменшує периферійну циркуляцію крові і робить кінцівки більш уразливими до дії холоду.

Носіть просторий одяг — це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайтеся так, щоб між речами залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Бажано носити непромокаючий верхній одяг. Тісне взуття, відсутність устілки теж можуть створювати передумови для обмороження. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні — вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не виходьте на мороз без рукавичок та шарфу. Найкращий варіант — рукавички з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині. Синтетичні рукавички погано захищають від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом. Не носіть на морозі прикрас із будь-якого металу. Більше рухайтесь на морозі — це посилює кровообіг, зігріває тіло та протидіє шкідливому впливу холоду.

Слідкуйте за обличчям близьких, особливо за носом, вухами та щоками, звертайте увагу на зміну їх кольору, а друзі повинні слідкувати за станом вашого обличчя. Не дозволяйте обмороженому місцю знов замерзнути, це може призвести до більш значних пошкоджень.

Якщо ви або близькі з будь-яких причин довго перебували на відкритому повітрі, нагадуємо ознаки обмороження:
І ступінь — почервоніння, набряк тканин;
ІІ ступінь — утворення пухирів, заповнення каламутною рідиною;
ІІІ ступінь — омертвіння шкіри та утворення струпа;
ІV ступінь — омертвіння частини тіла.

Постраждалого від обмороження потрібно привести в тепле приміщення, дати йому теплого чаю або кави. Якщо вуха, щоки та ніс побіліли, розітріть їх рукою до появи почервоніння та поколювання. Ніколи не розтирайте відморожену ділянку снігом — сніг лише ушкоджує шкіру. Розітріть відморожену частину тіла спиртом, горілкою або одеколоном чи хутряною рукавицею або фланеллю. Також намагайтесь рухати ушкодженою кінцівкою.

Прес-служба УМНС в області

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top