Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Чи є бебі-бум у Світловодську?

Фото: dailymail.co.ukФото: dailymail.co.ukВ Україні зростає народжуваність: про таку тенденцію активно розповідають засоби масової інформації в різних регіонах. Та й на вулицях Світловодська можна побачити чимало матусь з дитячими візочками. Тож складається враження, що лелека, дійсно став частіше навідуватись до українських родин.
А чи спостерігається демографічний сплеск у Світловодську? Це ми й вирішили з’ясувати у начальника відділу державної реєстрації актів цивільного стану по м. Світловодську Марини Шаповал. Наша співрозмовниця відповіла й на ряд інших запитань.
^ Реклама ^

— Отже, скільки немовлят народилося в минулому році і чи можемо говорити про приріст населення?

— У 2011 році у Світловодську народилося 481 дитина, з них одна — мертвонароджена. Із цієї кількості 58 немовлят зареєстрували на Власівці. Якщо порівнювати з попередніми роками — цифра майже не змінилась, і говорити про те, що світловодчанки почали народжувати більше — немає підстав. На жаль, смертність продовжує перевищувати народжуваність. Так, в минулому році було зареєстровано 825 смертей. Тож, статистика свідчить не про приріст населення, а навпаки.

— На вашу думку, що гальмує народжуваність у місті?

— Напевно, це пов’язано з соціальними питаннями: матеріальною малозабезпеченістю, відсутністю стабільної роботи, житла. Хоча й розмір державної допомоги при народженні дитини збільшився та й кількість шлюбів зростає. Позитивним моментом є те, що всі діти народжуються в пологових будинках, тобто, ми не зареєстрували жодної дитини, яка б народилась поза межами медичного закладу. І це великий плюс.

— На сьогоднішній день яка процедура реєстрації новонародженого і чи трапляються випадки, коли батьки порушують строки?

— Процедура дуже проста. Протягом місяця з дня народження батьки зобов’язані зареєструвати дитину у відділі РАЦСу за місцем проживання або за місцем народження. Для цього потрібні паспорти батьків, свідоцтво про шлюб та медична довідка про народження. Зареєструвати немовля можуть не тільки батьки, а й інші родичі. Для покращення обслуговування населення ми працюємо з понеділка по суботу. Що стосується порушень, то за минулий рік було10 випадків, коли дітей реєстрували з порушенням строку. В таких випадках складаються протоколи про адміністративне правопорушення, які направляються на адмінкомісію при міськвиконкомі. Наш відділ здійснює й внесення змін щодо усиновлення. У 2011 році 5 дітлахів (всі вихованці інтернатних закладів) отримали другий шанс на життя. Двоє малюків усиновлені іноземцями.

— Вважається, що ім’я, певною мірою, визначає долю людини. Які імена користуються найбільшою популярністю?

— Найпоширеніші жіночі імена, які надавались дітям при державній реєстрації народження — Злата, Софія, Катерина, Ульяна та Валерія. З поміж чоловічих імен лідируючими є Владислав, Глєб, Артем, Назар та Нікіта. Рідковживані жіночі імена — Аніта, Алла, Маргарита, Васіліса, Анфіса. Чоловічі — Лев, Мирон, Акім, Семен, Єлісей, Ерік.

Фото Б.ДроздоваНасамкінець Марина Шаповал надала інформацію щодо реєстрації шлюбів. Минулий рік з впевненістю можна назвати рекордним з кількості одружень, що й не дивно, адже він передував високосному. Загалом по місту було зареєстровано 413 шлюбів, з них 53 на Власівці, 10 — з іноземцями. Для порівняння, у 2010 році зареєстрували лише 265 шлюбів. До речі, саме стільки ж (265) сімейних пар розірвали шлюбні стосунки у 2011році.

Тетяна Шаповалова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top