Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Перепланування з усіх боків

Сергій БатяшовСергій БатяшовМи наш, ми новий мір пастроім…
Надивившись по теліку різних світських хронік, передач з домострою та серіалів про олігархів, і наш люд хоче жити не гірше. Ну, хоча б, у частині, що стосується житлових умов. За знесення стін між ванною кімнатою і туалетом годі й казати — їх і при совєтах зносили. Сьогодні ж стіни можуть зносити, щоб поєднати кухню і кімнату, "вирубують" у стінах нові вікна, чи збільшують до розміру вітражів старі, а за рахунок коридору роблять розкішні вбиральні і т.д., і т.п. При цьому нерідко забувають, що на чимало видів перепланувань потрібно мати відповідні дозволи. З них то ми й розпочали розмову з головним світловодським архітектором Сергієм Батяшовим…
^ Реклама ^

— Пане Сергію, більшість перепланувальників своїх квартир не вельми охоче обтяжують себе біганиною по інстанціям задля отримання дозволів. Це тому, стверджують вони, що інстанцій цих хоч "греблю гати" — їх і до старості не обійдеш… Вважається: краще зробити все самовільно. А потім, за фактом, сплатити незначний штраф. І все.

— Ні, не все… Дійсно, ще не так давно мінімальний штраф за незаконне перепланування житла сягав 70-150 гривень. Сьогодні ж, згідно із статтею 3 Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності", такі штрафи складають від 10 до 50 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, а для юридичних осіб, що допустили порушення — від 50 до 100 таких мінімумів. Крім того, самовільник має знати, що, змінивши параметри свого житла до невідповідності з колишнім — законним — його плануванням, він мимоволі перетворюється на такого собі заручника своєї, нехай і ексклюзивної квартири. Бо відтепер він ані продати її, ані подарувати, ані залишити у спадщину, ані, у разі чого, закласти у банк задля отримання кредиту – не може. Бо хто ж у тому таки БТІ захоче мати справу з квартирою, у котрої на місці, вибачте, туалету — згідного плану квартири, що у них є — наразі знаходиться кухня? Адже ця "самодіяльність" не значитиметься у їхніх технічних справах

— Що ж, переконливо. Тож, з чого потрібно розпочинати, коли виникло бажання перепланувати своє житло? І чи дійсно треба оббігати купу інстанцій?

— Я би не сказав, що купу… Насамперед, замовник повинен звернутися до міськвиконкому із заявою про грядуще перепланування. До неї додати свідоцтво на право власності на квартиру, копію техпаспорту і ескізні опрацювання, де було б схематично зазначено, де і що хоче прибрати чи додати замовник. Отримавши всі ці документи, виконком протягом десяти днів зобов’язаний дати дозвіл або ж, у разі відмови, обґрунтувати свою відмову. Якщо все гаразд, замовник звертається до проектної організації, яка має відповідну ліцензію на виконання проектної документації. Щодо останньої… Раджу більш ретельно обирати собі проектувальника — деякі з них не вельми відповідально ставляться до своїх обов’язків, хоча маю зазначити: у разі будь-яких відхилень чи порушень, не замовник, а саме проектувальник несе повну відповідальність за те, що ним зроблено у житлі замовника. Після виконання цієї документації та затвердження її замовником, замовник подає до інспекції ДАБК (державний архітектурно-будівельний контроль) декларацію про початок будівельних робіт. А вже після того, як роботи завершено, замовник звертається до БТІ щодо внесення змін про площу до техпаспорту і в ЖЕК — для переукладання договору на утримання житла. Щоби мені ще хотілося порадити потенційним перепланувальникам, так це додавати до своєї заяви письмову згоду від найближчих сусідів на проведення подібних робіт. Юридичним документом вона, звісно, вважатися не буде, але певною мірою впливатиме на позитивне рішення виконавчого органу.

— Назвіть, будь ласка, види перепланувань, на які не потрібно отримувати дозволи, і такі, що потребують описаних вище узгоджень.

— Насамперед, треба знати, що кімнати у помешканні вважаються житловою площею. Все інше — коридор, ванна, туалет, кухня тощо — загальною площею. Виходячи з цього, наше законодавство наголошує, що до самочинного будівництва не належать перепланування, не пов’язані із змінами житлової або допоміжної площ. Тобто, у своїй трикімнатній квартирі ви можете без дозволу позносити хоч всі стіни між кімнатами, перетворивши її на однокімнатну — житлова площа, все одно, змін не зазнає. Так само (без дозволів) ви можете прибрати стінку між ванною і туалетом, демонтувати перегородки, комори, склити балкони і лоджії та робити дверні прорізи у внутрішніх стінах. А от, коли, приміром, ви забажали об’єднати кухню і суміжну з нею кімнату, навіть, якщо стіна між ними некапітальна — тут вже необхідно пройти названу мною дозвільну процедуру. Адже у такому випадку житлова площа з’єднується із загальною, тобто, відбувається функціональна зміна приміщень. Також необхідний дозвіл, якщо між кімнатами у квартирі, які ви хочете об’єднати, знаходиться вже капітальна несуча стіна.

— А якщо, наприклад, якийсь оригінал захоче знести некапітальну стінку не між туалетом і ванною, а між кухнею і туалетом — адже і те, і те належить до загальної площі…

— Щоб додуматись прибрати стіну між туалетом і кухнею, треба дійсно бути великим оригіналом. Але його я вимушений засмутити — ці два приміщення, хоч і належать до розряду загальної площі, вони аж надто відрізняються за функцією використання. Врешті до такого замовника виникне чимало зауважень з боку санітарних служб.

— Отже, проблеми перепланувальника ми, більш-менш, з’ясували. Тепер давайте зупинимось на сусідах перепланувальника. У жагучому прагненні так званого євроремонту своїх квартир наші скоробагатьки із середовища вчорашніх колгоспників вряди-годи перетворюють їхнє життя на пекло. А буває і гірше — на руїну. Як їм сердешним захиститись від такого свавілля?

— На першій інстанції зі скаргою можна звернутися ДАБК. А зрештою — тільки до суду. Тільки він має право зобов’язати різні служби, зокрема, санепідстанцію все заміряти і переміряти, щоб встановити, чи відповідає рівень шуму, освітлення і таке інше, і тому подібне законодавчо встановленим нормативам і стандартам. І у разі будь-якого відхилення проектувальник буде зобов’язаний їх усунути або, у разі серйозності порушень, повернути помешкання замовника до свого первісного вигляду.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top