П’ятниця, 19 квітня 2024
Надзвичайні пригоди

Суворе дотримання правил використання газу в побуті — життєво необхідна вимога

Начальник Світловодського УЕГГ Володимир ШаповалНачальник Світловодського УЕГГ Володимир Шаповал14 січня невідомими особами було перекрито газопостачання в будинку 100а по вул. 9-го Січня.
В результаті — спеціалісти газової служби працювали без вихідних, а жителі цього житлового будинку залишались без газу впродовж кількох діб, з 14 по 17 січня.


Майже чотири доби тривала перевірка двох стояків будинку по вул. 9-го Січня, 100а, на безпечність підключення споживачів до газу. І тут нічого не вдієш — доки спеціалісти газової служби не переконаються, що все в порядку — газ не підключать, адже в разі аварій в системі газопостачання та їх надзвичайних наслідків — винних чекає кримінальна відповідальність. До речі, і зловмисників, які перекрили доступ газу — також.

"Перед тим як подати газ, ми повинні перевірити усі квартири на відповідність газового обладнання," — говорить начальник Світловодського УЕГГ Володимир Шаповал.
А враховуючи те, що у вихідні дні не всі жителі вищезазначеного будинку знаходились вдома, процес перевірок і затягнуся на кілька днів.

Подібні неординарні ситуації траплялись в місті і раніше, додаючи проблем і жителям багатоповерхівок, і фахівцям УЕГГ, тож, через нашу газету, Володимир Шаповал звертається до мешканців міста з проханням повідомляти аварійно-диспетчерську службу управління про всі можливі випадки втручання до системи газопостачання:
"Шановні світловодці! Якщо ви бачите, що невідомі вам особи намагаються перекрити подачу газу — терміново повідомляйте до нашої аварійно-диспетчерської служби за телефоном "104". Ця служба працює цілодобово. Ми оперативно відреагуємо на ваш виклик. У нас постійно чергують і слюсар, і водій."

Не варто також самостійно намагатись включити газ, попереджає Володимир Вікторович, адже це може бути смертельно небезпечно:
"В разі, якщо у вас припинилась подача газу — терміново перекрийте всі газові прилади, відкрийте вікна і повідомте про це аварійно-диспетчерську службу УЕГГ."

До речі, під час підключення будинку по вул. 9-го Січня, 100а та проведених там перевірок, фахівцями управління було виявлено шість незареєстрованих газових приладів: п'ять безвитяжних газових колонок та один котел індивідуального опалення. Усі ці прилади було відключено. Коментуючи відключення, Володимир Шаповал зазначив:
"Згідно Правил безпеки систем газопостачання України, ми повинні відключати усі незареєстровані газові прилади, адже в разі виникнення надзвичайних ситуацій та їх наслідків — ми несемо особисту відповідальність. Якщо серйозних — навіть кримінальну. Тому якщо абонент користується газовим приладом — він повинен бути обов'язково зареєстрований. Та й самі споживачі повинні дбати про власну безпеку і пам'ятати, що використання цих газових приладів, зокрема, безвитяжних газових колонок — небезпечне для їх життя, особливо, якщо приміщення недостатньо провітрюється. Замис-літься: для горіння 1 куб. м природного газу — потрібно 10 куб. м повітря, до того ж, газова колонка здійснює викиди шкідливих речовин, в результаті помешкання поступово перетворюється на газову камеру. Якщо вчасно не забезпечити доступ свіжого повітря — людина може втратити свідомість і померти".

Отже, суворе дотримання правил використання газу в побуті — життєво необхідна вимога, про яку не варто забувати.

Олена ЄРУНОВА
Фото Богдана Дроздова з архіву

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top