Вівторок, 07 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Йод — всьому голова

Ольга БезусОльга БезусВід народження у мошонці хлопчика має налічуватись рівно два яєчка. Не більше і не менше.
Давня як світ істина про збереження здоров’я з молоду, чи найактуальніше стосується органів внутрішньої секреції, переконана лікар-ендокринолог дитячого відділення Світловодської ЦРЛ Ольга Безус.
^ Реклама ^

— Батькам, тільки-но їхній дитини виповниться рік, — говорить пані Безус, — бажано показати її спеціалістові-ендокринологу. Це дасть можливість усунути первинні ознаки порушень в ендокринній системі організму, які з часом розвиваються у багато хвороб, вилікувати які у більш зрілому віці практично неможливо.

— На що варто у такий ранній вік звернути увагу?

— Для початку – на ріст і на вагу… У річному віці ці показники мають бути на рівні 75 сантиметрів і 10 кілограмів. Батьків має занепокоїти відхилення від цих цифр, незалежно, у більшу чи меншу сторону. Так само, як і те, що на другому році життя їхнє дитя не виросло за рік на 4,5 сантиметри. Тут є підозра на дефіцит в організмі дитини гормону росту. І ще, я перепрошую за таку делікатну деталь, але батькам слід пильнувати за правильним розташуванням статевих органів у своїх діток. У хлопчика, наприклад, від народження у мошонці має бути рівно два яєчка, а не одне. І не треба ризикувати – мовляв, з часом там їх буде стільки, скільки потрібно — якщо нічого не робити, навпаки, так може все й залишитись.

— Відомо, що таке масове в наш час захворювання як цукровий діабет є наслідком порушення функцій щитовидної залози. Тож, як батькам розпізнати "зародження" цієї підступної хвороби у своєї дитини?

— Перше, що має насторожити батьків — регулярний потяг дитини, без видимих причин, втамовувати спрагу. При цьому дитина ще й погано їсть і виглядає кволо. Тут важливо не згаяти час — терміново треба показати дитину ендокринологу, який за результатами аналізу крові (сечі) на цукор, визначить курс лікування. Непоспішність батьків у цьому може призвести до більш складних ускладнень у функціонуванні серця, нирок або судин.

— Наскільки тут доречно вживати саме йодовану сіль? І взагалі, якими будуть ваші поради щодо правильного харчування та способу життя?

— Щодо способу, то тут поради традиційні — частіше перебувати на свіжому повітрі і активно рухатись. Такі нескладні заходи дозволять "спалювати" у дитини зайві калорії, а відтак, рости, не набираючи понаднормових грамів.

Харчування має бути збалансованим, де би білки, жири, вуглеводи були присутні у корисних для дитини пропорціях. Тут у складанні "меню", з урахуванням індивідуальних особливостей дитини, у нагоді стане лікар-ендокринолог. Але одне можу сказати незаперечно — жодних солодких "газировок", жодних ковбасних виробів чи, ще гірше, фаст-фудів.

Відносно йодованої солі… У всіх нас — і дорослих, і дітей — в організмах спостерігається йодний дефіцит. Його потреба для дитячого організму у віці до 10-12 років складає 100 мікрограмів на добу, дітям старшого віку і дорослим — 150-200 мкг. Такої кількості йоду наші традиційні продукти харчування не містять. Тобто, щоб ми не їли, йоду в організмі завжди бракуватиме. Ось чому у Європі вже давно прийняли закон про обов’язкове йодування солі. У нас, поки що, такого закону немає, але у продажу є йодована сіль. Наскільки мені відомо, сьогодні вона обробляється йодом за новітніми технологіями, що дозволяє утримувати цей елемент навіть за тривалої термічної обробки їжі — він, як раніше, не вивітрюється. Безумовно, це не означає, що треба ложками поїдати йодовану сіль — дефіцит йоду в організмі успішно долають препарати, що містять йодиди калію, такі, наприклад, як "Йодомарін".

І взагалі, треба ніколи не забувати, що відповідальна за здоров’я ендокринної системи щитовидна залоза не здатна продукувати свої гормони без участі йоду. Відтак, споживати йодомісткі препарати повинні не лише діти, а й і їхні мами ще на стадії вагітності своїми діточками та на стадії вигодовування груддю опісля їхнього народження.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top