Четвер, 02 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

Засмага в солярії: плюси та мінуси

Солярій салону краси "Я" (вул.Леніна, 57, тел.: 33-4-00)Солярій салону краси "Я" (вул.Леніна, 57, тел.: 33-4-00)Засмагла шкіра завжди виглядає більш здоровою та привабливою. І якщо наші бабусі могли отримати засмагу тільки природним способом, то у сучасної жінки можливості значно більші.
Сьогодні майже в кожному салоні краси є солярій, тож засмага взимку вже не дивина. А як впливає "штучне сонце" на нашу шкіру, як користуватись солярієм та кому взагалі слід уникати ультрафіолетових променів? Роз’яснення на ці питання ми отримали від лікаря-дерматолога вищої категорії Світловодської ЦРЛ Наталії Бєляєвої.
^ Реклама ^

— В першу чергу хочу пояснити, що таке засмага. Під впливом сонячних променів у шкірі починають вироблятися спеціальні клітини меланоцити, що містять пігмент меланін, завдання якого захищати шкіру від ультрафіолету. Чим більше людина знаходиться на сонці, тим більше меланіну починає входити до складу новостворених клітин.

Як відомо, природні ультрафіолетові промені поділяють на три групи А, В і С. Промені типу С стримує озоновий шар. Найбільш небезпечні промені типу А і В. Потрапляючи глибоко в шкіру вони руйнують наші клітини. Штучні промені у великій кількості також можуть спричинити достатньо проблем. Ультрафіолет руйнує колаген в клітинах, що спричиняє передчасне старіння шкіри та появу зморшок.

Втім слід відмітити, що у помірних дозах засмага чи то від природного джерела, чи то штучного навіть дуже корисна. Адже під дією ультрафіолету в організмі виробляються ендорфіни — гормони радості, підвищується імунітет, а ще тільки під впливом ультрафіолетових променів в організмі утворюється вітамін D3, який відповідає за міцність кісток.

— То що б ви порадили тим, хто зібрався в солярій?

— Перш за все людина має визначитись до якого типу належить її шкіра. Всього можна виділити чотири типи. Перший — так званий "кельтський" до нього відноситься близько 2% населення, яке проживає на нашій території. Це люди зі світлою шкірою, веснянками, світло-блакитними або світло-зеленими очима, світлим або рудим волоссям. Таким людям слід обережно ставитись до засмаги, обов’язково користуватись сонцезахисними засобами з високим рівнем PH, а тривалість сеансу в солярії не повинна перевищувати 3-5 хвилин.

Другий тип — "світлошкірий європейський" більш поширений на нашій території (близько 12%). Характерні ознаки — світла шкіра, зелені або карі очі, русяве волосся. Таким людям також не слід зловживати "засмагою" та перебувати в солярії не більше 5 хвилин.

Найбільш розповсюдженим у нашій місцевості (78% населення) є третій тип — "середньоєвропейський". У людей цього типу шкіра зазвичай темніша, волосся темне або каштанове, очі здебільшого карі. Для них тривалість сеансу можна збільшити аж до 15 хвилин.

І четвертий тип — "середземноморський", це люди із смуглою шкірою, темним волоссям та темними очима. Їм ультрафіолет навряд чи зашкодить, тож в солярії можна знаходитись до 20 хвилин.

За словами лікаря, у жодному разі не можна щодня відвідувати солярій, крім цього не рекомендується проводити сеанси засмаги більш ніж двічі на рік.

— Також раджу звертати увагу на наявність сертифікату та перевіряти журнал роботи ламп. Відповідні лампи повинні працювати не більше 540 годин. Якщо ліміт вичерпано, ви просто даремно витратите свої гроші, не отримавши бажаного результату. Важливе значення має й потужність ламп. Найбільш оптимальна для засмаги — 100Вт. При більшій потужності "згоріти" можна за лічені хвилини.

— Кому взагалі не рекомендується потрапляти під дію ультрафіолетових променів?

— Протипоказано ходити в солярій вагітним, дітям до 14 років, людям у яких на шкірі є веснянки, родимі плями, схильним до онкозахворюванням та мастопатіям, тим хто приймає медичні препарати — антибіотики, протизаплідні засоби, антидепресанти, вони посилюють ефект засмаги та можуть спричинити опіки.

І насамкінець хочу відмітити, що лампи (якщо вони нові) у 12 разів потужніші за сонячні промені. Тож 20 хвилин перебування в солярії дорівнює чотирьом годинам перебування на сонці. В будь-якому разі перед візитом за "засмагою" обов’язково слід проконсультуватись з лікарем-дерматологом.

Тетяна Шаповалова

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top