П’ятниця, 19 квітня 2024
Економіка

Про перерахунок пенсій чорнобильцям з 1 січня 2012 року

Пенсійний фонд України23 листопада 2011 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Вона набирає чинності з 1 січня 2012 року.
Право на перерахунок пенсії згідно із цією постановою матимуть учасники ліквідації аварії на ЧАЕС у 1986-1990 рр.


Пенсія інвалідам-чорнобильцям розраховуватиметься від заробітної плати, отриманої за роботу в зоні відчуження, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

Якщо особа працювала у зоні відчуження менше 12 місяців, пенсія обчислюватиметься виходячи із заробітної плати за повні календарні місяці підряд у зоні відчуження.

Якщо особа працювала менше календарного місяця у зоні відчуження, за її бажанням пенсія може обчислюватися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу у зоні відчуження, за весь фактично відпрацьований час, в одному із неповних календарних місяців роботи, без додавання суми заробітної плати за період роботи за межами зони відчуження. У такому разі заробітна плата за весь фактично відпрацьований час за роботу в зоні відчуження буде ділитися на число відпрацьованих днів, а одержана сума буде множиться на 25,4.

Пенсії призваних на військові збори військовозобов’язаних, які працювали у зоні відчуження в 1986 — 1990 роках, призначатимуться виходячи із заробітної плати, яку вони одержували за основним місцем роботи, з урахуванням фактично відпрацьованого часу у зоні відчуження, характеру виконуваної роботи, місця і тривалості робочого дня.

Заробітна плата, отримана за роботу в зоні відчуження, буде осучаснена, тобто вона буде порівнюватися із середньою заробітною платою за відповідний місяць року, в якому приймали участь у ліквідації аварії. Визначатиметься індивідуальний коефіцієнт заробітку, який буде множитися на середню заробітну плату за 2006 рік (928,81 грн.). Таким чином буде розрахована заробітна плата для обчислення пенсії. Після цього вона буде множитися на відсоток втрати працездатності, і розраховуватися основний розмір пенсії.

Постановою також передбачено збільшення мінімальної пенсії інвалідам-чорнобильцям. Так, для учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, мінімальний розмір пенсії становитиме:
- по І групі інвалідності — 180% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
- по ІІ групі інвалідності — 160% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
- по ІІІ групі інвалідності — 145% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

У разі, коли розмір пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, інших доплат до пенсії) не досягатиме в інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, І групи — 285%, ІІ групи — 255%, ІІІ групи — 225% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, їм буде встановлюватися щомісячна державна адресна допомога до пенсії у сумі, що не вистачатиме до зазначених розмірів.

В середньому розмір мінімальної пенсії чорнобильців з 1 січня 2012 року збільшиться на 25%.

Постановою передбачено також поетапне збільшення додаткової пенсії всім категоріям чорнобильців. Першій категорії чорнобильців (тобто інвалідам) додаткова пенсія збільшиться з 1 січня 2012 року; іншим категоріям чорнобильців — з 1 липня 2012 року.

Розмір додаткової пенсії інвалідам-чорнобильцям становитиме стільки, скільки і надбавка інваліду війни:
- інвалідам І групи — 50% від прожиткового мінімуму;
- інвалідам ІІ групи — 40% від прожиткового мінімуму;
- інвалідам ІІІ групи — 30% від прожиткового мінімуму.

З 1 січня 2012 року будуть перераховані також пенсії у зв’язку з втратою годувальника вдовам чорнобильців.

Марія Коротка,
Начальник управління Пенсійного фонду України у м. Світловодську та Світловодському районі.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top