П’ятниця, 03 травня 2024

^ Реклама ^
Економіка

Повноваження податкових органів не можуть бути розширені більше, ніж це передбачено Податковим кодексом

Голова ДПС України Олександр Клименко під час ІІ Українського податкового форумуГолова ДПС України Олександр Клименко під час ІІ Українського податкового форумуПро це заявив Голова ДПС України Олександр Клименко під час ІІ Українського податкового форуму.
За його словами, податкова працюватиме виключно в межах діючого законодавства, аби уникнути загрози фіскального тиску на економіку.
^ Реклама ^

"При розробці Податкового кодексу відразу закладалися механізми, що захищають платника від свавілля або змін політичної кон’юнктури. Мова йде про запровадження норми про "адаптаційний період" у випадку зміни ставки податку або механізму його адміністрування. Держава сама поставила собі обмеження — ми не можемо змінювати правила пізніше, ніж за півроку до того, як вони почнуть діяти", — підкреслив Олександр Клименко.

Серед позитивних нововведень Кодексу, на думку керівника податкової, є запровадження принципів презумпції правомірності дій платника.

Голова ДПС України Олександр КлименкоГолова ДПС України Олександр КлименкоТак, закон розширив права платника щодо оскарження дій актів перевірок, а використання ризикоорієнтованої системи податкового контролю дозволило взагалі відмовитися від втручання у діяльність сумлінних платників.

Водночас, нове законодавство разом із правами покладає на платників і низку обов’язків, вимагаючи від них більшої самодисципліни та самоконтролю.

Також Голова податкового відомства відмітив, що сьогодні акцент у податковій політиці перенесено на добровільну сплату податків. На сьогодні 96% зборів та платежів сплачено до бюджету добровільно. І лише мала частина припадає на стягнення, донарахування та штрафи.

"Добровільність сплати податків ми розуміємо як готовність бізнесу самостійно, без примушення виконувати закон. Ми відмовляємося від фіскального навантаження на бізнес", — наголосив Олександр Клименко.

До того ж, за словами податківця, важливим стимулом до сумлінності є той факт, що у новому законодавстві запроваджуються механізми, які дозволяють зробити чесну роботу "по-білому" комфортнішою та вигіднішою, ніж застосування схем мінімізації або ухилення від оподаткування.

Офіційний веб-сайт Державної податкової служби України

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top