Понеділок, 06 травня 2024

^ Реклама ^
Здоров'я

До першого зуба і далі

Наш консультант Світлана МариненкоНаш консультант Світлана МариненкоЗазвичай батьки не вельми багато уваги приділяють молочним зубкам своїх чад, мовляв, все одно, повипадають.
А дарма, переконана лікар-стоматолог Світлана Мариненко, — про зуби треба дбати навіть не тоді, коли перший зубик ріжеться, а значно раніше. Дійсно, каже пані Мариненко, найпізніше у років 12-13 у дитини пройде повна заміна молочних зубів на постійні.
^ Реклама ^

"Тому чимало батьків, враховуючи тимчасовість цих перших зубів, не надають їм належного значення. А між тим нагадаю, що молочні зуби формують правильне (чи неправильне) розташування майбутніх постійних зубів. Не треба, також, забувати, що завдяки молочним зубам малюк не лише пережовує їжу, а й вчиться розмовляти", — підкреслила стоматолог.

— Тож, виходить, що на зуби у дитини треба звертати увагу, ще до того, як вони почали прорізуватись?

— Набагато раніше! Зважте на те, що приблизно на четвертому місяці вагітності у зародка починає закладатися основа для майбутніх зубів — відбувається мінералізація молочних різців. А на восьмому-дев’ятому місяці — мінералізація молярів (корінні зуби, що слугують для первинної механічної обробки їжі) і премолярів (два зуба у дорослої людини, що розташовані з обох сторін щелепи за іклами попереду великих корінних зубів). Тому дуже важливо, щоб вагітна споживала достатню кількість продуктів, багатих на вміст кальцію — молоко, — та морепродукти, овочі та фрукти. Варто у цей період утриматись від прийому антибіотиків тетрациклінової групи — вони, сполучаючись із кальцієм, можуть надати майбутнім зубам непривабливого зеленуватого або коричнюватого забарвлення.

— Чи означає це, що на прийом до стоматолога треба записувати дітей, у яких ще й зубів, як таких, немає?

— Хіба я так сказала? Я лиш привернула увагу батьків на те, що піклуватися про здорові зубі їхніх дітей треба починати якомога раніше. І якщо помічено які-небудь відхилення у процесі формування молочних зубів — консультація із стоматологом буде тут і доречною, і корисною. Адже, треба усвідомлювати, що молочні зуби, хоч і є тимчасовими, — з ними дитина житиме щонайменше шість років, аж поки їм на зміну прийдуть зуби постійні. І якщо вади неправильного розвитку молочних зубів вчасно не усунути — це неодмінно негативно позначиться вже на постійних зубах.

— Гаразд. Мама під час вагітності вживала достатньо кальцемістких продуктів. Народила. Коли, якщо все в нормі, у дитини треба чекати на перший зубик?

— У стоматологів виведено таку формулу: у 7 місяців має бути один зуб, у 8 — два, у 9 — три. Але наочно цей процес розпочинається вже з п’ятого місяця. І позначається він рясним слиновиділенням, адже у такому віці малюк ще не вміє ковтати слину, але природа, у такий спосіб, вже готує малюка до розжовування твердої їжі. Малеча знервується, іноді процес прорізання зубів спричиняє незначне підвищення температури тіла. Доречним тут буде, щоб батьки, аби зменшити подразнення ясен, забезпечили своє дитя різними предметами для жування — вони продаються наразі в аптеках у достатньому асортименті.

— А що батьків має насторожити більше: більш ранішнє від названого вами терміну прорізання зубів, чи більш пізнє?

— Трапляється, хоча дуже рідко, що дитина народжується, маючи вже один (чи два) зуби. Та це несе більше болісних незручностей для матері під час грудного вигодування. То зазвичай такі "скороспілі" зуби доводиться видаляти. Більш пізня поява зубів — і таке трапляється у немовлят ослаблених та недоношених — може бути ознакою рахіту. Але, перед тим, як "бити на сполох", батькам малюка раджу поцікавитись у своїх батьків, дідусів та бабусь про те, коли у них з’явились перші зуби — спеціалістами підмічено, що затримка у появі молочних зубів має, також, ознаки спадковості. Окрім цього, варто звернути увагу на те, де і у якому порядку починають різатися зуби: спочатку, від 6-ти до 9-ти місяців, з’являються перші нижні різці, у 7-10 місяців — перші верхні, у 9-12 місяців — другі бокові верхні та нижні різці, від року до 19 місяців — перші верхні та нижні корінні зуби, 15-20 місяців — верхні ікла, 16-22 місяця — нижні ікла, від 20 місяців і до 3-х років з’являються другі нижні та верхні корінні зуби. Таким чином, до цього часу мають вже з’явитись всі 20 молочних зубів. Якщо спостерігається відхилення від даного порядку прорізування зубів — варто на це звернути увагу лікаря-педіатра.

— Хотілося б, пані Світлано, аби ви просвітили щодо догляду за першими зубами. Адже грудна дитина ще не в змозі самостійно орудувати у себе в роті зубною щіткою…

— Це тривалий процес. На початковому етапі це суто батьківська турбота — після того, як прорізались зуби, їх потрібно двічі на день протирати зволоженою марлею. Згодом її треба замінити спеціальною щіточкою, насадженою на палець, з нанесеною на неї невеличкою кількістю зубної пасти. Потім поступово можна довірити дитині користуватися самостійно зубною щіткою, призначеною спеціально для дітей. Що ж до зубної пасти, вона, також, має бути дитячою. І це не якась там порожня примха — зубні дитячі пасти виготовляються з урахуванням тонкого шару зубної емалі та розвиненого ковтального рефлексу у дітей. Тобто, у таких пастах більш дрібна абразивність, що здатна пошкодити емаль та відсутні складники, потрапляння яких до шлунку дитини було би небажаним… І було би зовсім добре, якби батьки, щойно у їхньої дитини проріжуться всі 20 молочних зубів, взяли собі за привило двічі на рік відвідувати стоматолога. Що буде запорукою здорових зубів і чарівної дитячої усмішки.

Віталій АСАУЛЕНКО

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top