Середа, 01 травня 2024

^ Реклама ^
Корисна інформація

Особливості отримання відпустки

Віта СухенкоВіта СухенкоЗагальна тривалість відпусток у різних країнах: у Данії 30 днів, Франції — 25, Німеччині — 24, Великобританії — 20, Сінгапурі — 7, Мексиці — 6, на Філіппінах — 5. За українським законом працівники мають відпочивати не менше 24 днів на рік. Зверну увагу, що відпустка вираховується у календарних, а не у робочих днях.
Крім того, є категорія працівників, яким українське законодавство дає можливість відпочивати більше 24 календарних днів. До них належать педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники, які мають відпустку строком 56 календарних днів.
^ Реклама ^

Особи віком до 18 років мають право відпочивати 31 календарний день, інваліди І та ІІ груп, а також державні службовці — 30 днів. Українське законодавство передбачає, що за колективним договором може бути надано відпустку до чотирьох календарних днів операторам комп'ютерного набору або бухгалтерам, які працюють понад 50% робочого часу за комп'ютером.

Свої законні 24 дні (і більше) можна розділити на частини. За законом це має відбуватися за бажанням працівника, хоча в нашій країні найчастіше саме роботодавці змушують "дробити" відпустку. Але основна і безперервна її частина має складати щонайменше 14 днів. Звертаю увагу, що невикористана частина щорічної відпустки має бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше, ніж закінчиться наступний робочий рік. Також хочу зазначити, що за частиною 4 ст.80 КЗпП роботодавцю заборонено ненадання працівникові відпустки повної тривалості впродовж двох років підряд.

Відпустка збільшується на кількість святкових днів, що співпадають із вашою відпусткою. Відпустка також може збільшитися, якщо під час неї ви захворіли. За статтею 78 Кодексу законів про працю (КЗпП) до щорічної відпустки не зараховуються дні тимчасової непрацездатності. Ви маєте викликати лікаря, оформити листок непрацездатності та сповістити про це роботодавця. Вашу відпустку продовжать на весь період вашої хвороби. Зауважу, що у разі хвороби дитини ваша відпустка збільшена не буде.

Додаткові 10 календарних днів, до того ж до основної відпустки, додаються працюючим мамам двох дітей у віці до 15 років, матерям дітей-інвалідів, одиноким мамам, а також одному з прийомних батьків. Самотній батько теж може розраховувати на продовження відпустки, стосується це чоловіків і в тому разі, якщо мати дитини перебуває на тривалому лікуванні в лікарні.

Кодексом законів про працю чітко обумовлено, що викликати в період відпустки співробітника на роботу можна лише у разі стихійного лиха або виробничої аварії. Поважною причиною також вважається запобігання нещасних випадків, простою, знищення або псування майна підприємства.

Згідно з КЗпП та ЗУ "Про відпустки" виняткове право надавати відпустку надано роботодавцю. Зазвичай на підприємстві на початку року складається графік відпусток, який враховує як фінансову можливість виплачувати відпустки, так і виробничу необхідність підприємства у співробітниках. І працівник має дотримуватися цього графіка. Таким чином, якщо ви хочете відпочити у липні, але за графіком відпустка припадає на грудень і керівник не погоджується надати вам відпустку раніше, то закон у цьому випадку на його боці.

Дехто вважає, що працівники, які працювали на підприємстві, в установі чи організації менше півроку, права на відпустку не мають. Насправді в Законі "Про відпустки" (стаття 10) говориться, що такі співробітники не мають права на щорічну і додаткову відпустку повної тривалості. Якщо ж ви працювали на новому місці менше шести місяців, то домовитися з роботодавцем можна, але тривалість відпочинку буде пропорційна відпрацьованому часу. Отже, якщо тривалість вашої відпустки 24 календарних дні, то за чотири відпрацьованих місяці ви можете за домовленістю із роботодавцем використати відпустку 8 календарних днів (24 дні/ 12 місяців х 4 місяці = 8 днів).

Також є перелік працівників, які можуть вимагати повноцінну відпустку до того, як відпрацюють півроку. На це можуть розраховувати вагітні жінки (перед відпусткою з вагітності та пологів), матері двох дітей у віці до 15 років або дітей-інвалідів, а також інваліди та працівники у віці до 18 років. Це право також належить чоловікам, дружини яких перебувають у відпустці з вагітності та пологів, звільненим після проходження строкової або альтернативної служби (якщо на роботу вони влаштувалися менше ніж через три місяці після звільнення з лав Збройних Сил). Наявність у вас путівки на санаторно-курортне лікування за законом також гарантує отримання відпустки.

Коли роботодавець складає графік відпусток, побажання працівників враховуються, але виробничі інтереси все-таки важливіші. Лише для деяких категорій працівників законодавство робить виняток. Просити відпустку у зручний для них час можуть: працівники у віці до 18 років, інваліди, жінки перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами, а також після них, матері двох дітей у віці до 15 років, матері дітей-інвалідів, одинокі матері або батьки, дружини або чоловіки військовослужбовців, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу.

У літній період йде вступна кампанія у ВУЗах. Випускника школи небагато хто з батьків наважиться відпустити в інше місто для вступу і влаштування на проживання. Закон "Про відпустки" гарантує батькам 12 календарних днів на супровід дитини. Якщо ж абітурієнтів у сім'ї є кілька, то таку відпустку передбачено для кожного з них.

Ще один нюанс. Вітчизняні роботодавці частенько затримують відпускні виплати співробітникам. Проте за законодавством (ст. 21 Закону "Про відпустки") працівник має отримати зарплату за час відпустки не пізніше, ніж за три дні до її початку.

Віта Сухенко,
заступник начальника міськрайонного управління юстиції.

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.
^ Реклама ^
^ Реклама ^
^ Соціальна реклама ^

Партнери:


Top