П’ятниця, 29 березня 2024
Корисна інформація

Кіт, якому березень "по-барабану"

Наш консультант Людмила ЦимбалНаш консультант Людмила ЦимбалКотики і кішечки, серед людських уподобань, безумовно, стоять на першому місці — симпатичні і пухнасті, вони, як ніхто інший із тварин, можуть створити в домі атмосферу затишку. Та, "дозріваючи" до року, у них прокидається інстинкт…
Коли кішка веде себе нервово — нявчить, задирає хвоста, а кіт, до того ж, ще й оббризкав своїм їдучим секретом всю квартиру — стає очевидним: тварина палає бажанням подовжити свій рід.


Відпусти погуляти надвір? Тоді, як дозволити гулякам, що вешталися, де прийдеться, муркотіти біля вас на канапі або контактувати з вашими дітьми? Це — якщо кіт чи кішка не бояться виходити надвір. А що робити, коли вони жодного разу не перетинали порогу житла? Вихід один — кастрація або стерилізація. Але тут люблячих господарів будуть мучити сумніви: а чи гуманне таке втручання у природу та чи не зашкодить це здоров’ю улюбленця тощо?.. От ми і поговорили на задану тему, яка, переконані, хвилює чимало людей з добрими серцями, у яких на утриманні кіт чи кішка, із світловодським лікарем-ветеринаром Людмилою Цимбал.

— Пані Людмило, насамперед, поясніть: що таке кастрація, а що — стерилізація? Яка між ними різниця?

— Щодо особин чоловічої статі, то кастрацією називається видалення хірургічним шляхом сім’яних залоз через два маленькі надрізи на мошонці. Стерилізація — перев’язування сім’яних канатиків. Безумовно, стерилізація — менш безпечна процедура. Але після неї у тварини не щезає потяг до протилежної статі — вона час-від-часу починає шукати собі пару та мітити територію. Єдине, що дає стерилізація — відсутність потомства. Кастрація проводиться лиш для котів. Кішок же стерилізують шляхом хірургічного видалення дітородних органів.

— Рано чи пізно природа бере своє… Скажіть, як ветеринар і як людина, чи гуманне таке втручання у природу?

— Якщо і до статевої зрілості тварину випускали на вулицю, то це я би назвала спірним питанням. Однозначно гуманною стерилізація або кастрація буде по відношенню до потомства ваших улюбленців, якщо, ви звісно, не кошачий заводчик. А якщо ні… Уявіть, кішка за життя народжує близько двох сотень кошенят. Ви впевнені, що всі вони знайдуть турботливих господарів? Особисто у мене такої упевненості немає. А якщо тварина з народження не полишала вашого (свого) помешкання… Нереалізоване статеве бажання, окрім психічного стресу, негативно позначається на здоров’ї вашого улюбленця — такі кішки починають страждати на імунодефіцит, лейкоз та різні інфекції, у котів до цих хвороб додаються ще й пухлини простати, аденома прианальних залоз і таке інше. Я вже не кажу про те, що такі тварини живуть значно менше кастрованих чи стерилізованих своїх співплемінників.

— Але ж побутує думка, що кастрована тварина до всього втрачає інтерес і стрімко набирає вагу…

— Це пов’язано з тим, що у прооперованої тварини поліпшується апетит. Головне тут — не піддаватися своєму улюбленцеві, що канючить і канючить у вас попоїсти і годувати його кількістю їжі, яка здатна підтримувати нормальну фізичну форму. А от щодо раціону, то тут треба потурбуватись про більш збалансоване харчування. Наприклад, задля попередження сечокам’яної хвороби треба виключити рибу. Та слідкувати, щоб прооперована тварина споживала менше продуктів, багатих на вміст фосфору, кальцію і магнію. Між іншим, у продажу нині чимало кормів саме для кастрованих тварин. Відносно ж втрати інтересу до життя, то ця думка, взагалі, не відповідає дійсності — навпаки, тварина знов стає грайливою, як у дитинстві, її поведінка стає більш адекватною, адже тепер відсутня сама причина — думки про секс, — які виводили вашого улюбленця із рівноваги.

— Тож, коли найкраще проводити операцію по "звільненню" тварини від думок про секс?

— Аби не зашкодити здоров’ю кота чи кішки, такі операції не слід проводити у надто ранньому віці, оптимальний термін — 7-9 місяців. Тобто, у період, коли завершується статеве визрівання тварини. Можна і пізніше. Але тоді не буде повної гарантії, що тварина стовідсотково позбавиться свого "основаного інстинкту", особливо, коли у неї вже були в’язки. Але, навіть у таких випадках, ваші кіт чи кішка поводити себе будуть значно спокійніше і головне — не мітитимуть територію.

— І останнє, про що хотілося у вас довідатись: наскільки болісною є для тварини кастрація-стерилізація?

— Тут насамперед хочу наголосити: щоб все пройшло вдало і без летальних наслідків, такі операції слід довіряти кваліфікованим спеціалістам у відповідно обладнаних кабінетах… Для котів і кастрація, і стерилізація не є складними операціями — вони здійснюються під наркозом і тривають щонайбільше 20 хвилин. Операція по стилізації кішки — більш серйозна. І триває до півтори годин, також, під наркозом. Жодних болісних відчуттів тварина не відчуває. Інша річ — період реабілітації. Певний час ваш улюбленець перебуватиме у стресовому стані. Тому для нього (неї) треба відгородити затишний, розташований не високо над долівкою, куточок в стороні від домашнього гомону і суєти. Та оточити прооперовану тварину турботою і любов’ю. Втім, це стосується всіх без винятку тварин.

Віталій АСАУЛЕНКО
Фото автора

Інформація
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до цієї публікації.

Партнери:


Top